Je denkt dat je je verleden bent, dat is niet zo

We maken in ons leven dingen mee die vreselijk zijn en dingen die geweldig zijn. Wat je ook hebt meegemaakt, wat voor ervaringen je ook in je rugzak meedraagt en hoe zwaar je rugzak ook aanvoelt. Het is niet wie je echt bent van binnen in je kern.

Je bent namelijk niet je verleden. Je bent veel meer dan dat.

Voor je verleden hoef jij je niet te schamen. Je hebt misschien dingen gedaan waarvan je achteraf spijt hebt. Als je er nu op terug kijkt denk je er misschien heel anders over en dat mag.

Maar probeer je verleden hoe moeilijk dat ook is, zoveel mogelijk los te laten. Daarmee bedoel ik niet dat je nooit achterom mag kijken naar naar wat je hebt meegemaakt want ook dat stukje hoort bij jou. Maar weet dat wat verleden tijd is, niet meer te veranderen is. Het is gebeurd.

De situatie accepteren is de oplossing. Dat klinkt logisch en dat is het ook. Te lang in het verleden blijven hangen kost je onnodig veel energie. Energie die je ook aan andere dingen zou kunnen besteden. Dingen die je blij maken en waar je hart sneller van gaat kloppen.

 • Onthoudt: Je bent niet de beslissingen die je hebt genomen.
 • Je bent niet alles wat je in het leven is overkomen.
 • Je bent niet de persoon die je gisteren was.
 • Je bent niet al het drama dat je hebt meegemaakt.
 • Je bent niet de traumatische gebeurtenissen die je hebt moeten doorstaan.

Jij bent jij. Je toekomst is vol mogelijkheden en ligt open als een ongeschreven boek dat beschreven wil worden. Schrijf je verhaal. Jouw leven speelt zich hier en nu af. Je kan elk moment (opnieuw) beginnen.

Er zijn genoeg uitdagingen en dingen die je kunt doen om je persoonlijk te ontwikkelen. Als je bewust wordt van wat je wilt en in beweging komt is the sky the limit.

 • Ben jij altijd het stille meisje van de klas geweest dat zichzelf niet durfde te laten zien? – Leer meer op jezelf te vertrouwen en weet dat je het waard bent om te shinen, pak je podium en kijk wat er gebeurd.
 • Lijken doelen onhaalbaar en heb je het gevoel alsof je niets kan? – ontdek je passie en leer jezelf om nieuwe uitdagingen aan te gaan, train je doorzettingsvermogen en zelfdiscipline. Kijk daarna maar eens hoe snel jij vooruit gaat.

Veel mensen dragen het verleden als een soort rugzak overal met zich mee naar toe. Ze hebben het gevoel dat ze hun verleden zijn. Ik snap dat je dit zou kunnen denken. Je verleden heeft je voor een groot deel gemaakt tot de persoon die je nu bent geworden. Toch is het niet helemaal waar. Daarom is het goed om te leren hoe je bepaalde gebeurtenissen in het leven kunt loslaten en een plekje kunt geven. Zodat er weer ruimte en rust in je hoofd kan ontstaan.

Misschien denk jij dat positieve gebeurtenissen met je meedragen altijd Oké is. Toch zitten daar ook nadelen aan. Het kan er namelijk voor zorgen dat je te lang stil blijft staan bij een gebeurtenis waardoor je nieuwe kansen aan je voorbij laat schieten.  Omdat je denkt iets te zijn dat je eigenlijk niet meer bent.

Ik zal een persoonlijk voorbeeld geven.

Op 14-jarige leeftijd nam ik  deel aan een missverkiezing van de dansschool.

Aan het einde van de avond, bleek ik de winnares van de missverkiezing. Die zag ik niet aankomen maar wat was ik trots. Ik kreeg een sjerp om, een kroontje op (wel een kartonnen kroontje) en 120,- gulden. Daarnaast mocht ik bij afdansen en wedstrijddansen de diploma’s en prijzen uitreiken. Waarbij je telkens als Miss naar voren werd geroepen. Dat was aan het begin even wennen. Want ik zag mezelf totaal niet als miss. Dit komt misschien doordat ik als puber onzeker was en een pest periode heb meegemaakt.

Maar hoe vaker ik diploma’s en prijzen uitreikten, hoe meer ik mij vertrouwd voelde in mijn rol als miss. Ik kon er zelfs van genieten. Na dat jaar was er weer een nieuwe missverkiezing. Ik mocht mijn titel verdedigen.

Dit keer won iemand anders. En dat was voor mij oké. Ik gunde het de ander. Je kunt immers niet altijd miss blijven. Als ik mezelf constant in die rol als miss zou blijven zien en vastbijten dan lijkt het of de rest van mijn leven er niet toe zo doen. Als of een missverkiezing mijn enigste mijlpaal zou kunnen zijn. Gelukkig is er meer in dit leven!

En laten we realistisch zijn. Ik zie er nu niet meer uit als die miss van toen. Mijn gezicht is niet jong en mijn huid is niet meer zo elastisch. Mijn buik niet meer plat en heeft er in de tussentijd een vetrol bij gekregen. Dat ik er perfect qua uiterlijk uit zou moeten zien heb ik losgelaten. Er is meer dan uiterlijk. Als mens ben je zoveel meer. Misschien weet je dat, voel je dat of moet je het nog ontdekken.

Wat ik wel kan laten zien is wie ik nu ben en dat is genoeg. Neemt natuurlijk niet weg dat ik met een fijn gevoel naar de missverkiezing terugkijk. Dat moment pakken ze me niet af.

Je bent dus niet de vervelende ervaringen uit je verleden, maar ook niet je successen. Je hoeft alleen maar in het nu aanwezig te zijn.

Stop dus met telkens nare ervaringen naar boven te blijven halen. Het gaat je niet verder brengen. Daardoor blijf je jezelf alleen maar nare gevoelens bezorgen, denk je dat je niet goed genoeg bent of vraag je jezelf constant af of je situaties niet anders had moeten aanpakken. Aan die gedachten hebben we echter niets, simpelweg omdat we ze niet kunnen veranderen.

De tijd is aangebroken om te geloven in jezelf en jezelf te gaan accepteren zodat:

 • Je niet langer onnodig blijft piekeren.
 • Je minder vaak achterom blijft kijken.
 • Je jezelf minder schaamt.
 • Je kunt bouwen aan een nieuwe toekomst
 • Mensen aan gaat trekken die echt bij je passen.
 • Je betere relaties krijgt met anderen.
 • Liefdevoller naar jezelf kunt kijken.
 • Anderen meer kan geven doordat je zelf meer in je kracht staat.

Ondanks dat het verleden niet meer te veranderen is kun je sommige fouten weer goed maken, de relatie met de ander weer een nieuwe kans geven en aan je zelfvertrouwen werken zodat je nieuwe uitdagingen makkelijker durft aan te gaan.

Mocht jij zelf met nare gebeurtenissen te maken hebben gehad in het verleden en vind je het moeilijk om dit een plekje te geven of er goed mee om te gaan? Durf dan ook om hulp te vragen en schakel indien nodig een coach in om jou te helpen.

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *