Interview met business minimalist Ilona Annema

Ilona Annema is business minimalist. Ze helpt ondernemers om meer focus aan te brengen in hun bedrijf en dat is hard nodig want in de online jungle waarin het meestal draait om meer, wordt steeds vaker verlangt naar minder. Ilona schreef het boek: De kracht van minder. Ik heb het uit en kan jullie nu al vertellen dat het een aanrader is! In deze blog lees je het interview dat ik had met Ilona. We hadden het o.a. over: minimalistisch ondernemen, haar boek, haar 16-urige werkweek en haar droom om een Tinyhouse te laten bouwen.

Voor iedereen die jou nog niet kent, wie ben je? en wat doe je?
Ik ben Ilona Annema en als business minimalist help ik ondernemers om met minder, meer focus, rust en groei te bereiken in hun bedrijf. “We verlangen steeds meer naar minder. Minder druk zijn en minder moeten. Minimalistisch ondernemen gaat over bewust stilstaan bij wat echt nodig is in je bedrijf. Tijd is ons meest kostbare bezit. Just focus in what matters

Wat is jou missie met minimalistisch ondernemen?
Aan de ene kant wil ik bewustwording bij ondernemers creëren. Dat je niet hard en veel hoeft te werken om gelukkig en succesvol te zijn in je bedrijf. En dat het ook niet altijd groot hoeft te zijn. Dat je juist door het klein en simpel te houden meer overzicht, focus en rust hebt. Aan de andere kant wil ik ook inzichten geven als het gaat om het inrichten van je bedrijf. Dat je jouw bedrijf zo inricht dat het jouw droomleven faciliteert en dat je zelf minder hoeft te doen en te moeten. Vaak zijn we nog teveel bezig met alle randzaken en willen we alles zelf doen.

Je werkt 16 uur per week. Welk moment in je leven heeft ervoor gezorgd, dat je uit de ratrace wilde stappen? (waar veel mensen zich in bevinden) en je leven anders in wilde gaan delen?
Voor mij was dit na de geboorte van mijn dochter en de burnout van mijn man. Ik werkte altijd heel veel en hard en had altijd het gevoel ‘aan’ te staan. Ik zat in een soort sneltrein altijd op weg naar meer. Maar ik besefte dat meer geluk of succes niet in de toekomst ligt maar in het hier en nu.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou ongeveer uit?
Mijn vaste werkdagen zijn op dinsdag en donderdag want dan gaat mijn dochter naar de opvang (tot half juni). Op die dagen heb ik in de ochtend een sessie van 2 tot 2,5 uur en in de middag blok ik voor social media, mail of administratie, Waneer mijn dochter naar school gaat straks zal ik beide dagen tussen 9 en 14 uur werken.

Je hebt pasgeleden je boek: De kracht van minder uitgebracht. Wat was voor jou de reden om een boek te schrijven? En hoe vond je dat om te doen?
Het schrijven van mijn boek ging heel moeiteloos. Ik wist precies wat ik wilde vertellen en wat mijn boodschap was. De stappen die ik heb doorlopen en alle inzichten en tips wilde ik heel graag bundelen omdat ik voel dat hier veel behoefte naar is. Dat steeds meer ondernemers beseffen dat het helemaal niet om een ton omzet, een groot kantoorpand of een team met medewerkers gaat.

Waarom zouden we jou boek moeten lezen?
Mijn boek is anders dan de meeste boeken op dit gebied. De vele boeken over focus of timemanagement zijn geschreven door mannen en zijn veel rationeler geschreven. Mijn boek is echt geschreven voor mijn niche dus vrouwelijke ondernemers die vooral willen minderen, in zowel hun leven als hun bedrijf. Dat zie je ook in het ontwerp terug. Daarnaast deel ik veel persoonlijke verhalen waardoor het boek veel herkenning oproept. Ik heb er bewust voor gekozen om dit boek niet via boekwinkels of bol.com te verkopen. Enerzijds omdat ik er dan minder aan verdien, ik houd het simpel door het dichtbij mezelf te houden. Maar het is ook niet geschreven voor de massa en daarom zal het heel gericht mijn niche aanspreken.

Je hebt een gezin, een bedrijf, je reist graag en je werkweek telt 16 uur. Hoe plan je het schrijven van een boek dan in?
Ik schreef 10 pagina’s per week en dat was heel goed te doen. Ik heb naast de 16 uur die ik echt werk in mijn bedrijf altijd 8 uur per week witruimte. Dat zijn uren die ik vrij kan besteden aan een boek lezen, een cursus volgen of een massage boeken. Die tijd heb ik grotendeels gebruikt voor het schrijven van het boek. Dus dat staat los van die 16 uur. Nu het boek is geschreven komen die uren weer vrij voor andere dingen. De bestellingen zullen wel binnen die 16 uur gaan vallen. Dus denk dat ik die snel ga uitbesteden. Haha.

In een podcast heb je gezegd: dat je iedere dag als vakantiegevoel ervaart, dat klinkt goed! Heb je voor ons ook tips om dat gevoel te kunnen ervaren?
Ja klopt ik vind dit heel belangrijk. Dit realiseer ik vooral door niet teveel uren in de week te werken. Maar vooral om mijn agenda niet dicht te timmeren. Mijn agenda is over het algemeen vrij leeg. Ik doe 2 sessies per week en dat is het. De rest staat open voor waar ik behoefte of inspiratie heb. Ik heb ook eigenlijk geen deadlines wat ook een enorm gevoel van rust en ruimte geeft.

Duurzaam en minimalistisch leven vind je erg belangrijk. Één van jou dromen is dan ook om een Tinyhouse te bouwen. Wat spreekt jou daar zo in aan?
Ik vind het aan de ene kant fijn om duurzamer en zelfvoorzienender te wonen. Dus geen gas, geen riolering. Juist zonnepanelen en regenton voor douchen en wassen. Echt met oog voor het milieu. Daarnaast is ook een reden dat we dit willen om minder vaste maandlasten te hebben. Dus we willen een tiny house graag met eigen middelen financieren zodat we los komen van een hypotheek.

Heb je nog andere toekomstplannen?
Voor dit jaar niet. Ik geniet enorm van hoe ik me nu voel. Mijn bedrijf stroomt, mijn boek nu ook. Mijn dochter naar school. Ik voel helemaal rust bij hoe het nu is. Ik zie van zelf wel wat er op mijn pad komt. Zo had ik een jaar geleden ook niet kunnen bedenken dat ik een boek ging schrijven.

Waar wordt jij op dit moment echt gelukkig van?
De tijd met mijn gezin. Dit is mij heel dierbaar. Mijn man werkt 3 dagen en ook hij is veel thuis en dat maakt dat we heel veel samendoen vooral in de natuur buiten. En dat geeft me ook een enorm vakantiegevoel.

Wil je meer weten over Ilona of haar boek bestellen? Klik dan hier

De foto’s zijn gemaakt door: Shenna Stuart

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *