Interview met Sofie Lambrou die in het prachtige Valencia woont.

|Beleven|Een buitenlands avontuur|inspirerende mensen|Ontdekken

Deze keer heb ik een interview met de 22 jarige Sofie Lambrou. Ze is de dochter van een Griekse vader en Nederlandse moeder en sinds januari 2017 inwoonster van Valencia. Een stad in Spanje die steeds populairder wordt. Sofie werkt bij een costumerservice en heeft onlangs haar blog ‘Soof in Valencia’ online gezet. Hierin neemt ze je mee in haar leven en laat ze je graag zien waarom het zo leuk is om in Valencia te wonen. Ze geeft handige tips en verklapt haar favoriete adresjes. Ik had vragen genoeg voor Sofie… Lezen jullie mee?

Wat is de reden dat je voorgoed naar Valencia bent vertrokken? En waarom Valencia?
Tijdens mijn studie Commerciële Economie moest ik een half jaar stage lopen. Het leek me geweldig om in het buitenland stage te lopen en Spanje sprak me ontzettend aan. Ik wilde graag naar een stad die niet zo toeristisch is als Madrid of Barcelona. Via een andere studente kwam ik op het idee om naar Valencia te gaan. De verhalen die ze me vertelde en de foto’s die ze me liet zien hadden de doorslag gegeven.

Ik vond Valencia gelijk geweldig! Een gemoedelijke sfeer en écht Spaans, want geen ober die Engels praatte. Iedereen was vriendelijk en het voelde als een fijne stad. Daardoor voelde ik me gelijk thuis.

Tijdens mijn stage ontmoette ik mijn huidige vriend. Het werd een lange afstandsrelatie, want ik moest mijn studie nog afmaken. Na mijn afstuderen ben ik gaan werken bij het bedrijf waar ik mijn scriptie had geschreven. Dat hield ik maar een half jaar vol, want ik was de lange afstandsrelatie zat. Mijn vriend had nog het idee om in Nederland te gaan wonen om een bedrijf op te starten, maar dat wilde ik absoluut niet.

Nadat ik terug kwam van mijn stage in Valencia had ik een enorme dip. Ik verlangde ontzettend naar Valencia: het relaxte leventje, het mooie weer en de bruisende energie. Ik wist dat ik me daar veel gelukkiger zou gaan voelen dan in Nederland. Dat vond ik belangrijker dan een goede baan en veel geld verdienen.

Hoe ziet jou leven eruit in Valencia?
Ik ben bij mijn vriend ingetrokken in fijn appartementje in de wijk Algiros. Deze wijk staat ook wel bekend als de studentenwijk. Het fijne aan deze plek is dat het tussen het strand en het centrum ligt, maar ook dichtbij het Turia park. Verder zijn er leuke barretjes en restaurantjes in de buurt.

Ik ben vorig jaar begonnen als Shop Manager bij Verrassend Valencia. Daar schreef ik artikelen voor de website, verhuurde ik fietsen en gaf af een toe een tourtje. Toch wilde ik  een een nieuwe uitdaging aangaan, en ben ik voor een Nederlands bedrijf genaamd Helloprint gaan werken. Dit is een van de grootste spelers op de Nederlandse markt in drukwerk. Het is een heel jong en gezellig team met Nederlandse en internationale medewerkers. Door het werk wat ik doe, heb ik snel vrienden gemaakt. Het zijn voornamelijk Nederlanders omdat het Nederlandse organisaties zijn waar ik heb gewerkt en momenteel werk. Daarnaast ben ik  bevriend geraakt met mijn Spaanse lerares. Ze is even oud als ik en het klikt erg goed.

Daarnaast ben ik sinds kort bezig met mijn eigen projectjes. Het leek me leuk om de mooie stad waar ik nu in woon te laten zien aan andere mensen. Ik ben me gaan oriënteren in bloggen en fotografie. Minimalisme, strakke lijnen en eenvoud is waar ik van houd. Het gaat me tot nu toe best goed af, maar het belangrijkste: ik vind het ontzettend leuk om te doen!

Mijn instagram en de blog zijn nu online. Op Instagram deel ik mijn passie voor fotografie en de mooie stad waar ik in woon. En op mijn blog geef ik je m’n persoonlijke tips voor als je Valencia wilt gaan bezoeken of er naar toe wilt gaan verhuizen. Ik schrijf over mijn favoriete restaurants, mijn favoriete winkels en verborgen pleinen enz. Misschien kan ik hier in de toekomst een verdienmodel aan koppelen.

Vond je het moeilijk om Nederland achter je te laten?
Ik vond het niet moeilijk om Nederland achter me te laten, maar wel m’n vrienden en familie, en dan het meeste m’n familie. We hebben een hele goede band, maar de omstandigheden zijn niet altijd even makkelijk. Ik heb een best groot verantwoordelijkheidsgevoel en daardoor kan ik me wel eens schuldig voelen. Ik heb nu namelijk voor mezelf gekozen terwijl ik daar eigenlijk nog nodig ben (zo voelt het althans).

 

Wat mis je het meest?
Mijn grote en hechte familie in Nederland. Ik heb in totaal 4 zusjes. Eentje is nog maar 8 jaar. Haar niet helemaal kunnen zien opgroeien is pijnlijk. Ook kijkend naar de toekomst is het moeilijk. Mijn zussen en ik hadden het er altijd over, dat als we kinderen zouden krijgen, we dan lekker samen konden gaan wandelen met de wandelwagen en onze kinderen samen konden laten spelen. Dus wat ik het moeilijkst vond om achter me te laten, mis ik ook het meest. Daarom zoek ik m’n familie vaak op en komen ze mij ook veel opzoeken.

Verder mis ik Nederland totaal niet. Ik voel me hier veel gelukkiger. Het leven is hier zo fijn. Je kunt gewoon altijd naar buiten omdat het altijd goed weer is. En het bruist hier zo van energie, dat ik daar zelf ook energie uit haal. Het enige lastige is een goede baan vinden in Valencia. Wat dat betreft zit je in Nederland beter. Daarom ben ik nu bezig met mijn eigen projectje.

Het leven in Spanje ziet er natuurlijk anders uit, dan in Nederland. Is er een groot verschil tussen de Spaanse en Nederlandse gewoontes?

Er zijn zeker wat verschillen in mijn ogen. Hieronder heb ik wat dingetjes opgesomd:

 • Spanjaarden zijn erg amicaal. Je wordt vaak aangesproken als: guapo/a (knapperd) of cariño/a(schatje) etc. In het begin ben ik bijna boos geworden op mijn vriend. Zo had hij de schoonmaakster van zijn bar aan de telefoon die continu guapo en cariño tegen hem zei. Ik snapte er niks van. Dat is hier dus blijkbaar heel normaal. Ik vind het wel leuk. Het is zo lekker informeel.
 • In Spanje hecht men minder waarde aan hoe hun huis eruit ziet. Zo spreekt men bijna altijd buitenshuis af en in Nederland komt men juist vaak op visite. Zeker bij familie. In Spanje zie je hele families samen lunchen op zondagen in de typisch Spaanse barretjes.
 • Spanjaarden geven over het algemeen meer om hun uiterlijk dan Nederlanders. De vrouwen zijn vrouwelijker en de mannen zijn echte mannen. Zo dragen vrouwen bijna altijd hakken en jurkjes als zij uitgaan en in Nederland zijn het vaker een spijkerbroek met sneakertjes. Maar ook oudere vrouwtjes zien er nog op en top uit met hun haren geföhnd en een lippenstiftje op. De mannen zijn echte macho’s. Ik merk het vooral met uitgaan. In Nederland kun je gewoon gezellig kletsen met de mannen. In Spanje willen ze vaak gelijk iets van je. Ze zijn vaak ook erg jaloers.
 • De begroeting is ook anders, of eigenlijk het jezelf voorstellen is anders. Zo zijn Nederlanders meer geneigd om een handje te geven en geven Spanjaarden altijd 2 kussen. Zo waren er laatst een aantal vrienden bij mij langs. Ik had mijn vriendin meegenomen en iedereen gaf haar netjes een hand, maar eigenlijk hadden dat 2 kussen moeten zijn.
 • De eetgewoontes zijn anders. Zo is de lunch voor de Spanjaarden de belangrijkste en grootste maaltijd van de dag. De lunch wordt pas gegeten rond een uurtje of 14:00/15:00 en bestaat vaak uit een driegangen menu. In de avond eten ze wat kleine tapa’tjes. Ook vind je veel meer visgerechten op de menukaart dan in Nederland.
 • Ik heb ook het idee dat Spanjaarden veel meer leven in het nu en minder in de toekomst. Ze genieten gewoon erg van het leven en laten het geld rollen.
 • De mañana cultuur: Een nadeel is wel echt dat alles hier lang duurt. Het regelen van een huurcontract, van je NIE, de service in het restaurant, het geholpen worden in de winkel: alles duurt langer dan in Nederland.

Verder zijn Spanjaarden in mijn ogen erg open en gastvrij.

Ben je altijd al avontuurlijk geweest?
Ja en nee. Ik heb altijd al kriebels gehad om te gaan reizen, maar het is er nooit echt van gekomen. Nu is het plan om met een vriendin die ik hier heb ontmoet in November naar zuidoost Azië te gaan. Hopelijk gaat dat lukken! Verder zit liefde voor het zuiden van Europa wel in mijn bloed, zo komt mijn vader uit Griekeland. We hebben daar een eigen huisje en zoeken onze familie elk jaar op.

Wat is jou top 5 van favoriete plekjes in Valencia? En wat is hier zo leuk/bijzonder aan?

1. Turia Park

Daar waar eerst een grote rivier stroomde, ligt nu een park van 9 kilometer lang: het Turia park. Ik hou sowieso erg van groen, maar ik vind het vooral mooi om te zien dat men daar zo geniet van de buitenlucht. Je ziet mensen picknicken, sporten, spelen, de hond uitlaten. Er worden zelfs kinderfeestjes georganiseerd, concerten, wijnfestivals en open lucht bioscopen. Ik zie het als de achtertuin van de inwoners van de stad. Met een afstand van 9 kilometer lang kan namelijk iedereen er heen, waar je ook woont. Dat vind ik echt geweldig! 🙂

2. Jardines de Monforte

Om even de rust te pakken uit de drukte van de stad vind ik Jardines de Monforte een echte aanrader. Ik vind het een prachtige tuin. Marmeren beelden wisselen zich af met mooie planten, vijvertjes en fonteinen. Ik vind het heerlijk om hier een boekje te lezen of gewoon even tot rust te komen.

3. Plaza de la Virgen

Ook al is het een van de bekendste pleinen van de stad, het is ook een van mijn favoriete. Waarom? Er is altijd wat te zien of te beleven. Ook hier zie mensen genieten van de buitenlucht: kinderen spelen en duifjes voeren, jongeren skaten, een getrouwd echtpaar, straatartiesten en natuurlijk veel toeristen. Voor mij straalt het warmte en gezelligheid uit en ik vind het heerlijk om hier af en toe een drankje te drinken.

4. Tanto Monta

In de wijk waar ik woon zit de beste tapas tent van Valencia: Tanto Monta. Een Spaans vriendinnetje gaf me deze tip een paar jaar geleden en sindsdien kom ik er ontzettend vaak. Het zijn tapas in de vorm van pinchos (kleine tapa op een broodje). Ze hebben zo’n 20 verschillende soorten en ze zijn allemaal verrukkelijk. Het is een typisch Spaanse bar met houten tafeltjes en krukjes. Je zit er super gezellig en de barman is een topper.

5. Tinto Fino

Mijn andere favoriet is: Tinto Fino. Het is een mix tussen Spaanse en Italiaanse tapas. Ik ontdekte het met mijn zus een paar jaar geleden en sindsdien neem ik bijna iedereen die me opzoekt ermee naartoe. Het is gewoon altijd lekker en het heeft een gezellige sfeer.

Heb je tips voor anderen die net als jij een buitenlands avontuur aan willen gaan en in een stad als Valencia willen gaan wonen?

 • Gewoon doen! Je krijgt er zo veel voor terug, echt waar! Het lijkt spannender dan dat het is. De eerste paar weken is even wennen en je vraagt je af of het wel goed is wat je hebt gedaan, maar daar moet je even doorheen. Dat hoort erbij.
 • Duik het sociale leven in – Ga uit, zoek een hobby, sluit je aan bij een vereniging etc. Ga er op uit om mensen te ontmoeten en je zal snel integreren.
 • Kies voor jezelf, eis de hoofdrol in je eigen leven op. Dat is heel erg moeilijk en voelt soms egoïstisch, maar je kunt pas voluit genieten als jij je hoofdrol accepteert, niet een bijrol. Dit is een quote van de instagram van een vriendin van mij en heeft me erg geïnspireerd. Het is hard, maar wel de waarheid.
 • Actie! Het gaat niet vanzelf, je moet wel actie ondernemen. Ga onderzoeken wat voor werk er wordt aangeboden, welke appartementen er te huur zijn etc. Je moet er echt bovenop zitten.
 • Maak connecties alvorens je gaat– toen ik hier de eerste keer kwam om stage te lopen ging ik op zoek naar andere studenten die er eerder stage hadden gelopen en mensen die tegelijk met mij gingen. Studenten die er al waren geweest, konden me tips geven en bij mensen die er nog naar toe gingen kon ik steun zoeken.

Waar word je echt gelukkig van?
Ik ben gelukkig als ik dingen doe wat die ik leuk vind, dat is onder andere: een boekje lezen in het park, fotografie, touren op de scooter samen met mijn vriend (vooral in de zomer doen we dit vaak), maar ook het gewoon samen zijn met hem, gezellig met vriendinnen op het terras zitten/lunchen/dineren en samen zijn met familie.

Wil je meer weten over Sofie en Valencia volg haar dan op Instagram of lees haar blog Soofinvalencia.com

 

De foto’s van dit interview zijn eigendom van Sofie

Misschien vind je dit ook leuk

7 reacties

 • Beantwoorden
  Rosa
  4 maart 2018 om 13:57

  Wat leuk om te lezen, super gedaan! 🙂

  • Beantwoorden
   Sylvia
   4 maart 2018 om 18:47

   Fijn om te horen! Dank je wel! 🙂 Sofie is zo’n inspirerende persoonlijkheid. Ik vond het leuk om dit interview te doen.

 • Beantwoorden
  Helma
  4 maart 2018 om 22:44

  Mooi geschreven en leuk om te lezen. Jij zit helemaal op je plek ?

  • Beantwoorden
   Sylvia
   5 maart 2018 om 21:41

   Dank je wel voor het compliment!

  • Beantwoorden
   Sofie
   7 maart 2018 om 10:52

   Dank je wel Helma, fijn om te horen dat je het leuk vond om te lezen!:)

 • Beantwoorden
  Miranda
  5 maart 2018 om 16:10

  Wauw mooi zeg en wat zie je er geweldig uit.
  Groetjes Miranda van Beek ( DANSEN IN BENEDEN LEEUWEN)

  • Beantwoorden
   Sofie
   7 maart 2018 om 10:53

   Hi Miranda, dat is lang geleden! Leuk dat je het interview hebt gelezen en dank je wel voor de complimentjes!:)

  Geef een reactie