Inspirerend Interview met Amanda van Lekker Wijnig

|Beleven|inspirerende mensen

Amanda deelt met haar vriend Jesper de liefde voor wijn. Samen besloten ze om hun droom achterna te gaan en een mobiele wijnbar en proeverij te beginnen. Hier kun je heerlijke wijn proeven op een leuke, originele en toegankelijke manier. Het bedrijf Lekker Wijnig ontstond, en groeit steeds verder. Ik had een interview met Amanda. Hierin lees je: hoe haar werkdag er uit ziet, wat haar favoriete wijn is, en geeft ze tips voor het kiezen van een wijn. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder…

Jesper en jij hebben samen Lekker Wijnig opgericht. Wat is jullie missie?
Onze missie is om wijn toegankelijk & tof te maken en anderen te laten genieten & ontdekken. Wijn is super lekker en interessant. We merken dat er heel veel mensen in onze omgeving zijn die graag meer over wijn willen weten, maar niet zo snel naar een wijnproeverij gaan. Vaak horen we argumenten als ‘ik heb daar toch niets te zoeken, want ik weet niets van wijn’ of ‘het is zo’n stijve wereld’. Zo zonde!

Wij vonden dat dit anders kan en willen iedereen die van wijn wil genieten en het wil ontdekken dat op een toegankelijke en leuke manier kan doen. We hebben nu verschillende concepten waarmee we dat werkelijkheid hebben gemaakt. Zo hebben we een mobiele wijnbar waarmee we een hele wijnbeleving op locatie verzorgen.

We geven verrassende wijnproeverijen (écht anders dan anderen), gericht op beleving en het prikkelen van alle zintuigen. Ik geef een wijncursus op Instagram, ontzettend toegankelijk, gewoon tussen jouw dagelijkse portie Instagram. Als laatste organiseer ik BLENDING: een wijnproeverij en netwerkborrel in één voor ambitieuze meiden.

Waar komt jullie liefde voor wijn vandaan?
Het gekke is dat wij allebei helemaal niet opgegroeid zijn met wijn of de liefde daarvoor. Het is echt ontstaan tijdens onze studententijd. Jesper en ik volgden dezelfde studie (Beleid en Management in de Gezondheidszorg) in Rotterdam. Tijdens onze studietijd zijn we in aanraking gekomen met wijn.

Het begon bij een wijnarrangement tijdens het eten en de passie van de sommelier. Toen zijn we weleens naar een wijnproeverij gegaan, gingen we wijnboeren opzoeken op vakantie en wijncursussen volgen. Wat we allebei zo interessant vinden is dat er hele verhalen schuilgaan achter wijn: er is zoveel over te leren en het is zo divers. Dat zorgt ervoor dat we er telkens meer over te weten willen komen.

De foto is gemaakt door Evelien Hogers fotografie.

Jullie hebben een leuke mintgroene caravan als foodtruck, waarom hebben jullie voor deze caravan gekozen?
Toen we het idee hadden om een mobiele wijnbar te maken van een caravan had ik eigenlijk direct een idee in mijn hoofd hoe deze eruit zou komen te zien. Op basis van dit beeld ben ik Marktplaats in de gaten gaan houden op zoek naar de perfecte caravan. Ik wilde dat de caravan een schattig, rond, ei-vormig model had. Toen ik deze online zag komen wist ik ook gelijk dat dit hem was!

Welke wijn is jouw favoriet?
Zelf hou ik heel erg van Champagne. Dit komt vooral ook doordat ik samen met Jesper al een aantal keren in de Champagnestreek geweest ben. Je leert op deze manier heel veel over hoe Champagne gemaakt wordt en door veel te proeven, proef je ook echt de verschillen. Om deze reden ben ik Champagne heel erg gaan waarderen en vind ik het super interessant omdat het zo veelzijdig is.

Hoe ziet een werkdag als je op pad bent voor Lekker Wijnig er ongeveer uit?
Mijn werkweken en werkdagen zijn enorm gevarieerd. Als ik een boeking heb, gaat vaak de wekker al op tijd, ga ik de wijnbar (caravan) ophalen en rijd ik naar de locatie om daar op te gaan bouwen. Op het feest zelf maak ik mensen blij met lekkere wijnen en na het feest is het weer tijd om af te bouwen, de caravan terug naar de stalling te brengen en naar huis te gaan. Dit zijn vaak lange dagen. De rest van de week ben ik bezig met bijvoorbeeld het inkopen van wijn, maken van offertes, social media berichten, afspraken, uitwerken nieuwe concepten, wijnproeverijen voorbereiden, opnemen van de wijncursus die ik op Instagram geef, regelen van toffe leveranciers voor BLENDING, marketing voor onze verschillende concepten en nog veel meer. Zeker geen saaie weken dus 😉.

Kun je 3 tips geven bij het kiezen van een wijn?
Deze vraag krijg ik heel vaak, maar ook voor mij is het lastig om wijn te kiezen. Er is zoveel keuze!! Een aantal vragen/tips kunnen je helpen met kiezen.

  1. Wat ga je eten? Kijk vooraf op internet welk type wijn hier bij past.
  2. Wat voor type wijn vind je lekker? Dit betekent heel veel proeven om erachter te komen welk type wijn jij wel en niet lekker vindt. Hou je bijvoorbeeld meer van een frisse witte wijn of juist van een vollere wijn? Of lekker fruitig rood of juist heel krachtig rood? Als je dit weet kan je op basis hiervan gaan kiezen. Je leert steeds meer over welke druiven en welke wijnlanden passen bij het type wat jij lekker vind. Dan wordt het dus ook makkelijker kiezen!
  3. Kies het mooiste etiket. Ook ik kies vaak op basis van het etiket. Want tja, het oog wil nou eenmaal ook wat en je moet ergens op kiezen. Er is vaak zóveel keus. Zelfs als je al een selectie gemaakt hebt op basis van de vorige twee vragen. Ik hoop dan ook altijd dat als er aandacht is voor het wijnetiket dat ze dan met net zoveel aandacht de wijn maken. Hoewel het natuurlijk onderdeel is van een slimme marketing.

Wat is jullie favoriete wijnstreek en waarom?
We zijn al in zoveel mooie wijnstreken geweest. Iedere wijnstreek is weer heel anders en heeft een eigen charme, lastig kiezen dus. Zelf vond ik Marlborough in Nieuw Zeeland erg mooi, heel dat land is sowieso prachtig! We reden met een camper door Nieuw Zeeland heen, dus de hele beleving is ook fantastisch. Daar hebben we ook de lekkerste rieslings gedronken (één van mijn favoriete wijnen naast Champagne).

Ik vroeg ook aan Jesper wat zijn favoriete wijnstreek is, hij gaf de Piemonte als antwoord. Op zichzelf ook een prachtige streek door een mooi glooiend landschap met wijnvelden zover je kunt kijken. Maar hij zei het voornamelijk omdat hij toch wel heel erg onder de indruk was van de rode wijnen (met name Barolo en Barbaresco) die we daar gedronken hebben.

Waar wordt je het echt gelukkig van?
Dit vind ik een hele moeilijke vraag. Ook een vraag waar ik de laatste tijd best wel veel mee bezig ben in combinatie met het ondernemen. Ik denk dat je ook nooit een volledig antwoord op deze vraag zult vinden, het blijft een zoektocht en gedurende je leven verandert het ook denk ik.

Op dit moment wordt ik heel gelukkig van mijn eigen keuzes kunnen maken, zelf kunnen creëren wat je voor ogen hebt en anderen laten ontdekken en genieten van wijn. Dit in combinatie met een goede werk-privé balans. Ik merk dat ik die balans vaak kwijt raak doordat ik helemaal op ga in alles wat ik met Lekker Wijnig wil bereiken, dus dat heeft nog wel wat extra aandacht nodig 😉.

wil je meer weten over Lekker Wijnig klik dan hier.

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Geef een reactie