Met deze tips ga jij de feestdagen tegemoet zonder stress

De feestdagen tegemoet gaan zonder stress, dat klinkt toch ideaal? Alleen al bij de gedachte aan de drukke decembermaand raken veel mensen in de stress. En ik moet toegeven dat ik dat zelf ook wel eens zo ervaar. Daarom heb ik speciaal voor jou een aantal handige tips verzameld zodat je straks meer van de feestdagen kan genieten en minder stress ervaart. Laat die feestdagen maar komen…

Hier volgen de tips:

Maak een planning
Ben jij deze keer met kerst of oud en nieuw aan de beurt om je huis beschikbaar te stellen voor familie en/of vrienden? En ben je zelf niet van het plannen, dan bestaat de kans dat er al snel een complete chaos in je hoofd ontstaat. Want waar moet je beginnen?

Bij het begin lijkt me, want ook jij wilt plezier beleven tijdens dit soort dagen. Maak een mini-draaiboek en een bijbehorende to do lijst waarin je precies beschrijft wat je van plan bent om te gaan doen en wat je nodig hebt. schrijf het op een vel papier of een whiteboard. En vink de dingen af die gedaan zijn. Dit kan al even zorgen voor telkens een kleine overwinning.

Moet wat minder van jezelf
Met de feestdagen hebben we al snel het idee van alles te moeten. We proppen deze dagen vol met familiebezoekjes, zitten in een prachtige kerstoutfit aan een feestelijk gedekte tafel waar we vervolgens eten van een uitgebreid kerstmenu dat speciaal voor deze gelegenheid is samengesteld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over cadeaus kopen voor de familie.

Bedenk eens goed of dit nu ook echt allemaal moet. Probeer het moeten eens los te laten. En bedenk wat jij en je gezin echt fijn vinden om te gaan doen. Neem dit jaar alleen uitnodigingen aan waarvan je weet dat je er blij van wordt. Of misschien kun je iets aanpassen in je planning zodat het net wat fijner voelt. Realiseer je dat niets moet en voel je vooral niet verplicht.

Delegeer
Je wilt het allemaal zelf graag doen. maar vraag jezelf eens af waarom? De kans bestaat namelijk dat jij jezelf voorbij loopt. Dat zou toch jammer zijn! Probeer zo veel mogelijk te delegeren. Zo heb je minder spanning en betrek je ook anderen meer bij je feestje. En samen taken doen kan ook heel gezellig zijn. Dus schakel hulp in bij: eten voorbereiden, cadeautjes inpakken versieringen ophangen enz.

Niet alles hoeft perfect te zijn
Ben jij zo’n persoon die altijd streeft naar perfectie? Probeer het los te laten. Want ik heb nieuws! Perfect bestaat niet. Het is vooral een beeld dat je voorgeschoteld krijgt, door de reclames, magazines en social media. wat je ziet is verre van reëel. En zorgt alleen maar voor hoge verwachtingen en veel stress. En daar zit je nu juist niet op te wachten met de feestdagen. probeer in plaats daarvan dankbaar te zijn voor dat je samen bent met je gezin/dierbaren, voor de liefde die je mag ontvangen, voor de vriendschappen die je hebt gesloten en voor de mooie kansen die je in dit leven krijgt.

Dus haal je schouders op als het gerecht dat je hebt klaargemaakt niet gaar is, je huis niet zo netjes is opgeruimd als dat je van te voren van plan was, Jouw kerstboom er niet stylish uitziet of je er helemaal geen hebt staan, Je de oliebollen gewoon bij de gebakskraam haalt, Je soep uit een blik eet vanavond en je de champagne niet exact om 12 uur hebt ontkurkt.

Probeer gezonder te eten en beweeg meer
Tijdens de feestdagen wordt er veel gegeten. De lekkerste gerechten en hapjes komen op tafel. En natuurlijk wil je daar lekker van genieten. Probeer deze keer met mate te eten en niet jezelf te overeten. Eet dus niet te veel en probeer minder koolhydraten te eten. Kies als het mogelijk is voor magere en gezonde varianten.

Door alle drukte van de feestdagen wordt er minder vaak bewogen. Probeer nieuwe energie op te doen. Ga sporten of maak een wandelingetje tussendoor, dan kan gelijk het eten een beetje zakken. 😉

Ga op tijd op pad om cadeaus te kopen
Koop jij voor de feestdagen cadeautjes? Ga dan op tijd op pad of wees er op tijd bij met online aankopen. Met de post en pakketten kan het in de decembermaand zo druk zijn niet alles op tijd geleverd kan worden. Zeker door dagen als Black Friday kun je daar last van ondervinden.

Maak tijd vrij voor jezelf
Ondanks dat we allemaal weten dat dit echt belangrijk is. Geven we hier niet altijd gehoor aan. Terwijl als je dit wel zou doen het ook een aantal voordelen heeft zoals:

  • Door tijd te nemen voor jezelf kun je even ontspannen en krijg je nieuwe energie om helder na te denken.
  • Als je een mini-break hebt genomen en uitgerust aan klusjes begint, dan zal je zien dat je ze in een mum van tijd gedaan hebt.
  • Door op tijd rust te nemen zie je er met de feestdagen stralend uit. (eens een keertje zonder dikke wallen en vermoeidheidslijntjes bij de ogen).

Plan je kapper of schoonheidsbehandeling op tijd
Over tijd voor jezelf nemen gesproken, een schoonheids of kappersbehandeling kan er voor zorgen dat je even een ontspannen momentje voor jezelf hebt. Dat is heerlijk natuurlijk!

Zorg dat je in ieder geval op tijd een afspraak maakt. In December zitten veel salons al snel vol. Plan dus ruim op tijd in om een plaatsje te hebben maar ook om niet in een overvolle salon te zitten.

Dit waren mijn tips. Ik hoop je zo genoeg geïnspireerd te hebben. Laat je me weten wat je ervan vind? Of misschien heb jij zelf ook nog wel een handige tip! Ik ben benieuwd!

De foto is afkomstig van Anni Spratt via Unsplash

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *