Dit is waar zelfzorg echt om gaat.

Bij zelfzorg denk je misschien meteen aan jezelf verwennen met leuke cadeaus of ontspannen in bad liggen met een gezichtsmasker op. Je mag jezelf dit soort dingen natuurlijk best gunnen, als je daar gelukkig van wordt. Maar hoe heerlijk het ook klinkt, echte zelfzorg heeft weinig te maken met veel geld aan jezelf uitgeven of lang in bad liggen. Waar het wel over gaat is grenzen stellen en voor jezelf opkomen op momenten als het nodig is.

Wat is echte zelfzorg dan wel?

Bij echte zelfzorg neem je de tijd om goed voor jezelf te zorgen. Je zorgt niet alleen voor een gezond lichaam maar ook voor een gezonde mindset en ziel. Dit kun je o.a. doen door grenzen te stellen. Iets dat niet voor iedereen even makkelijk is. We willen namelijk leuk gevonden worden en stellen zelden graag iemand teleur. Het risico om iemand teleur te stellen is er altijd, De kans dat iets gaat zoals je hoopt ook.

Je moet niet vergeten dat je zelf actie moet ondernemen, als je wil dat er iets veranderd. Hier gaat het nogal eens fout. Bij het stellen van grenzen wordt regelmatig gedacht aan wat de ander zou moeten doen om het leven van jou makkelijker te maken. Maar hoewel anderen invloed kunnen hebben op welke richting jouw leven uit gaat, maak je zelf uiteindelijk keuzes die bepalen wie je echt wil zijn en hoe de kwaliteit van het leven is dat je wil gaan leiden. Dus neem zelf de verantwoordelijkheid over jouw leven en geef je grenzen duidelijk aan.

Voorbeelden van zelfzorg grenzen:

Ik zeg nee tegen dingen die me geen goed gevoel geven.

Ik verminder contacten met mensen die de energie uit me weghalen.

Ik spreek mezelf op lastige momenten moet in.

Ik vergeef mezelf mijn misstappen en fouten.

Ik zet minder vaak mijn telefoon aan.

Wanneer ik merk dat ik moe wordt dan ga ik slapen.

Ik zorg ervoor dat er ruimte is in mijn leven voor de dingen die me blij en gelukkig maken.

Ik neem lastige beslissingen als ik merk dat het goed voor me is om persoonlijk te kunnen groeien.

Ik zeg vaker nee tegen dingen waar ik mijn kostbare tijd niet aan wil besteden.

Ik ga dingen alleen ondernemen in plaats van dat ik wacht op anderen.

Als ik iets heel graag wil, ook al vind ik het spannend dan ga ik het toch doen.

Wat je doet als je zelfzorg grenzen gesteld hebt:

 • Als je je zelfzorg grenzen gesteld hebt, probeer ze dan zo goed mogelijk na te leven. Want als we anderen willen leren om de grenzen die we stellen de respecteren dan moeten we zelf het goede voorbeeld geven.
 • Herpak jezelf op momenten als het fout gaat. Als Het vasthouden aan je gestelde grens je nog niet meteen goed lukt , wil dat niet zeggen dat het je nooit gaat lukken. Hou vol!
 • Laat een grens los of vernieuw hem als de grens niet meer in je leven past omdat er bijvoorbeeld verschillende veranderingen plaats hebben gevonden.

Een oefening voor jou
Vraag jezelf eens af welke grenzen jij kunt stellen op het gebied van zelfzorg. Schrijf ze op en probeer ze zoveel mogelijk na te leven zodat het steeds makkelijker gaat en een gewoonte is geworden, net als tandenpoetsen. Ik ben benieuwd wat deze oefening je brengt.

Naast het grenzen stellen zijn er nog meer dingen die je kunt doen om goed voor voor jezelf te zorgen:

 • Maak een visionboard met in gedachten het leven dat jij voor jezelf zou willen creëren.
 • Gun jezelf een moment om je emoties er te laten zijn.
 • Vertrouw jouw gedachten en emoties toe aan een notitieboek of dagboek (Schrijven helpt om te verwerken en kan een stukje rust geven).
 • Ga met jezelf op date naar een rustige plek en geniet van de stilte en rust om je heen waardoor je meer met jezelf in contact kan komen.
 • Schrijf voor dat je opstaat of gaat slapen op waar je dankbaar voor bent.
 • Schrijf in een journal.
 • Plan tijd in voor iets dat je heel erg leuk vind om te doen.
 • Gun jezelf tijd waarin jij jezelf persoonlijk kan ontwikkelen. Lees bijvoorbeeld bepaalde (zelfontwikkelings)boeken, volg een (online)cursus, luister naar een inspirerende podcast of neem deel aan een workshop of retreat.

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *