Kies voor jezelf

Je hoeft niet onzeker te zijn om jezelf voorrang te geven op wat anderen van je vragen of verlangen. Te vaak doen we meer dan nodig is voor de ander waarbij we onszelf uit het oog verliezen. Deze blog gaat over kiezen voor jezelf, want jij bent tenslotte de persoon die de hoofdrol speelt in je leven.

Het sluipt er makkelijk, in jezelf vergeten:

 • Uren naar visite luisteren terwijl je jezelf had voorgenomen om een avondje me-time in te plannen.
 • Zo druk met je kids bezig zijn, dat je zelf iets vergeet te eten of te drinken tussendoor.
 • Een ander die in de problemen zit proberen te helpen, terwijl jouw energiepeil te laag is.
 • Op een feestje aanwezig zijn waar je helemaal niet wilt zijn.
 • Op date gaan met een man/vrouw waar je eigenlijk totaal niets bij voelt.
 • Je huis is helemaal opgeruimd, je to do lijst afgevinkt en het avondeten staat te pruttelen op de kookplaat. Maar aan het einde van de dag heb je geen energie meer om iets voor jezelf te doen. En geen puf meer voor die leuke hobby. Vroeger werd er al van een vrouw verwacht dat ze veel voor de ander zou zorgen. Het is een ingesleten patroon dat in veel gezinnen voorkomt.

Het zijn zomaar even een paar voorbeelden die veel voorkomen.

Ja zeggen tegen een ander, is nee zeggen tegen jezelf. Het klinkt cliché, maar is tegelijk zo waar. Is kiezen voor je zelf dan niet enorm egoïstisch? In jouw ogen misschien wel: we willen als mens namelijk allemaal graag aardig gevonden worden, iemand vinden die van ons houdt.

Kiezen voor jezelf heeft veel voordelen:

 • Je gaat jouw eigen leven leiden en niet dat van een ander.
 • Als je van jezelf houdt en weet dat je goed genoeg bent, heb je niemand anders nodig om dat voor je te bevestigen. Die bevestiging vind je dan bij jezelf.
 • Je leert ontdekken wat je waard bent. Hierdoor raakt het minder wat de ander tegen je zegt.
 • Je claimt een ander niet om jou te moeten troosten. Als je je verdrietig voelt kan je altijd terug vallen op jezelf.
 • Omdat het goed is af en toe stil te staan en te reflecteren, zodat je steeds beter leert wat je nodig hebt en nog beter voor jezelf kan kiezen.
 • Omdat jezelf telkens naar beneden halen en wegcijferen niet goed voor je is.
 • Zo weten anderen wat ze aan je hebben.
 • Als jij voldoende opgeladen bent kun je anderen ook beter helpen.

Onderzoek eens, hoe je over kiezen voor jezelf denkt of wil gaan denken. Één van de eenvoudigste manieren daarvoor is door jezelf te zien als beste vriend(in). Hoe zou je voor hem of haar zorgen? Wat zou je tegen deze vriend(in) zeggen?

Wat ook goed werkt is om te onderzoeken waarom je iets wel of niet doet. Waarom houd je rekening met die ander of waarom kies je voor jezelf? Komen jouw antwoorden op deze vragen voort uit liefde of uit angst?

Misschien wil je de antwoorden eigenlijk niet weten, zijn ze te confronterend. Maar onthoudt: als je eerlijk naar jezelf durft te kijken, ontstaat er ruimte en worden je gedachten lichter.

Zelf heb ik ook periodes gekend dat ik te vaak voor anderen klaar stond en mezelf vergat. Of ik zei ‘ja’ op verzoeken vanuit angst of om de lieve vrede te bewaren. Door niet voor mezelf te kiezen zijn er momenten geweest dat ik leeggezogen en energieloos op de bank zat en dat ik bij de minste tegenslag in huilen uitbarstte.

Het lijkt zo mooi
Er altijd zijn voor de ander, een pleaser zijn: het lijkt je misschien mooi. En natuurlijk brengt het ook iets goeds met zich mee. Maar weet dat het ook gezien kan worden als een vorm van egoïsme. Het altijd onmisbaar willen zijn en vissen naar complimentjes. Je ego vind het heerlijk en is er aan verslaafd. Maar help je die ander door altijd klaar te staan echt, of ontneem je hem/haar de kans om zelf met een oplossing te komen? Hou je van jezelf ook zonder te weten dat de ander je nodig heeft?

Gezond egoïstisch zijn is een goede oplossing.
Als je ‘gezond egoïstisch’ bent dan heb je de overtuiging dat je evenveel verdient, of recht hebt op iets, als de ander. En de ander net als jij. Om dit te bereiken heb je misschien nog een lange weg te gaan. Het is als een reis zonder navigatie. Dat maakt het ook meteen spannend en interessant: door vallen en opstaan zal je leren. Er worden keuzes gemaakt die lastig kunnen zijn: soms moet je misschien iets doen dat op korte termijn niet leuk is maar je wel een gelukkiger leven oplevert. Zoals een relatie beëindigen of kiezen voor een nieuwe baan.

Leven vanuit jouw verlangens en behoeften, met respect voor anderen, is gezond egoïsme en daar is niets mis mee!

 

Ik heb een aantal tips voor je verzameld om meer zelfvertrouwen te krijgen. Zodat je vaker leert kiezen voor jezelf. Als je je inschrijft voor de Laidback Inspiratie Mail. (Dat kan via mijn homepage.)  Dan ontvang jij deze tips als eerste binnenkort in jouw digitale postvakje.

 

De foto is genaakt door: Cathy Fotografie en gemaakt tijdens een fotoshoot voor Konijnendijkmode

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *