Waarom zelfvertrouwen belangrijk is om persoonlijk te kunnen groeien

Iedereen twijfelt wel eens of is onzeker over zichzelf. Bij de één valt het op, terwijl de ander dit goed kan verbergen. Zelfvertrouwen is een belangrijke basis in het leven. Een gebrek aan hieraan zorgt ervoor dat je niet alleen twijfelt aan wat je kunt, maar ook aan je eigen zelfbeeld. Stap daarom uit de schaduw en wandel in de zon. In deze blog lees je waarom zelfvertrouwen belangrijk is en hoe het komt dat deze vaardigheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

“Jij hebt daar geen last van want jij past in maatje 36. Jij kan alles aan.” Een klant kijkt me iets onzeker aan terwijl ze zichzelf in de spiegel van de paskamer bekijkt. Ja, ik heb maatje 36 en ja, bijna alle kleding die ik aantrek past. Maar ook ik heb natuurlijk mijn onzekerheden. Ik voel me altijd een beetje ongemakkelijk als een klant dit tegen me zegt.

Ik zeg hier meestal niet zoveel op en richt me vooral op de pluspunten van de vrouw die voor me staat. Op de punten die ze soms zelf nog niet kent. Ik scan haar figuur, bepaal welke modellen en stoffen ze kan dragen, neem kleding mee en vraag goed door. Totdat we een geweldige outfit hebben en ze uiteindelijk stralend voor de spiegel staat.

Toch is het stukje binnenkant, het zelfvertrouwen dat iemand heeft, belangrijk om van buiten uit te kunnen stralen wie je van binnen werkelijk bent. Leer daarom houden van je echte ik, van de persoon die overblijft als alle lagen worden afgepeld en denkbeeldige maskers worden afgezet. Gun hem/haar meer zelfvertrouwen zodat je persoonlijk kan groeien.

Zelfvertrouwen is het vertrouwen hebben in de dingen die je kunt.
Een goed zelfbeeld hebben hoort hier ook bij.

Een zelfverzekerd persoon hecht minder waarde aan wat anderen van hem/haar vinden en voelt zich zekerder waardoor er minder twijfels zijn en keuzes makkelijker gemaakt worden. Uitdagingen zijn niet langer dromen, maar worden ook écht uitgevoerd!

Aan je zelfvertrouwen werken zorgt voor een positieve boost. Je durft voor jezelf op te komen wat leidt tot persoonlijke groei: Je kunt blij zijn met wie je bent.

Toch heeft niet iedereen zelfvertrouwen
Terwijl de één zelfverzekerd het podium betreed om een presentatie te houden, staat de ander daar bezweet met een rood hoofd of vlekken in de hals verlegen voor zich uit te kijken. Bedenkend wat de tekst ook al weer was die gezegd moest worden.

Hoe zou dat toch komen?

  • Meestal ontwikkel je tijdens je kinderjaren je zelfvertrouwen. Dat heeft te maken met de ervaringen en gebeurtenissen uit je verleden.
  • Je sociale contacten zijn erg belangrijk bij het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen. Heb je veel vrienden? of weinig? Krijg je regelmatig complimentjes? Of werd je gepest? Hoe is de band met jouw familie en vrienden?
  • De prestaties die je levert kunnen ervoor zorgen dat je je zelfverzekerder voelt. Hoe vaker je iets probeert dat je moeilijk vind en dat toch succesvol afrond, hoe meer jouw zelfvertrouwen groeit.

Het valt niet altijd mee om aan je zelfvertrouwen te werken
Als mens hebben we alles in ons zitten dat we nodig hebben, alleen zijn we ons daar niet altijd van bewust. Het kost tijd om de soms negatieve gedachten die je over jezelf hebt om te buigen naar positieve. Het kost tijd om echt dankbaar te zijn voor wie je als persoon bent en wat je kunt. Het heeft te maken met acceptatie en en tegelijkertijd nieuwe dingen aan durven te gaan. Weet als je met zelfvertrouwen aan de slag wilt gaan dat niet alles in één keer goed zal gaan. Accepteer de ongemakkelijkheden die je ongetwijfeld zal tegenkomen. Leer ervan, lach erom en vier iedere kleine stap die je gezet hebt buiten je comfortzone.

Neem het werken aan je zelfvertrouwen serieus. Er zullen grenzen verlegd worden. Het enige dat je hiervoor moet doen is in actie komen. Dus haal die deken van je af en ga van de bank. Kom in beweging en onderzoek wat bij jou past en wat je nodig hebt om zelfverzekerder door het leven te gaan.

De komende tijd moedig ik je aan om een meer zelfverzekerde versie van jezelf te worden als dat je al bent. Ik reik je tips en tools aan. Zodat jij vol zelfvertrouwen het leven toe lacht, geen bevestiging van anderen nodig hebt en je eigen cheerleader bent.

Het is een mooie dag vandaag om uit de schaduw te stappen. Jij mooi mens, bent het meer dan waard!

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *