Interview met Lachgoeroe Anjo de Bruijckere

Lachen en even zorgeloos genieten. Het lijkt zo eenvoudig. Toch kan het lastig zijn. Omdat onze kinderlijke speelsheid lijkt te zijn verdwenen en we te maken krijgen met tegenslagen. Hoe houd je je dan staande? Ik had een interview met Anjo de Bruijckere zij is lachgoeroe en weet als geen ander hoe lachen je leven op een positieve manier kan veranderen. Echter kent ze zelf ook de keerzijde van de lach en geeft ze in deze blog een aantal tips om meer te lachen en geloof me die wil je niet missen. Daarnaast vertelt ze ook meer over haar favoriete lachoefening en legt ze die uit zodat jij daar zelf ook gelijk mee aan de slag kan. Nieuwgierig? Lees dan snel verder.

Voor wie jou nog niet kent, wie ben je en wat doe je?
Ik ben Anjo de Bruijckere, 35 jaar en woon in IJzendijke, Zeeuws Vlaanderen. 2018 was een bijzonder jaar voor mij. Het was het jaar dat ik ziek werd. In deze tijd waarin ik veel kon nadenken kwam het besef dat ik het leven te serieus had genomen. Ik had mezelf opgejaagd met allerlei verantwoordelijkheden, moetjes en verplichtingen. Daardoor deed ik zo hard mijn best dat ik het plezier in mijn leven helemaal was kwijt geraakt.

Ik beloofde mezelf dat ik als ik weer hersteld zou zijn, ik meer plezier zou toelaten in mijn leven. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan. Ik begon mijn zoektocht naar hoe ik vaker kon lachen, meer plezier kon beleven en de lol van het leven weer kon voelen.
Deze zoektocht heeft me zoveel lessen geleerd zo enthousiast gemaakt, dat ik dit graag met anderen wil delen.

Ik ben nu dan ook positiviteitscoach, waarbij ik voornamelijk vrouwen inspireer om vaker te lachen, meer plezier te beleven en positief te denken, ook in tijden waarin het allemaal niet zo leuk is!

Waar komt jouw interesse voor lachen vandaan?

Ik was vroeger al een vrolijk en positief meisje, dat veel lachte. Maar in de loop van mijn leven was ik de lach een beetje kwijt geraakt. Toen ik ziek werd, kwam ik tot het besef dat ik nog wel lachte, maar dat de slappe lach wel heel lang geleden was. Zo een lach waarbij ik bijna in mijn broek moest piesen…. ik wist bijna niet meer hoe dat voelde.

Toen ik mezelf had beloofd om meer plezier te maken, vond ik dat best lastig. Ik ben gaan googlen en kwam uiteindelijk bij Lachyoga uit. Omdat ik erg nieuwsgierig was heb me meteen voor een 2-daagse training ingeschreven. Vanaf die 2 dagen werd ik nog meer verliefd op de lach. Ik ervoer dat lachen zoveel meer is dan een uiting van vrolijkheid. Lachen geeft ons houvast in tijden dat het minder gaat. Ik vond dit zo interessant en bevrijdend, dat ik daar meer mee wilde doen en zo is De Lachgoeroe ontstaan.

Wat is jouw missie als Lachgoeroe?
Dat vrouwen weer durven te kiezen voor hun plezier! Dat zij zichzelf toestaan om te kiezen voor het leuke in het leven. Ik geloof er in dat plezier brandstof is, het geeft ons mogelijkheden om te ontladen en op te laden. Echter zijn wij vrouwen vaak zo hard bezig met ons best te doen, te voldoen aan verwachtingen en perfectie na te streven, dat we het plezier uit het oog verliezen.

Daardoor komen we vast te zitten in het leven en raken we onszelf langzaam aan kwijt. We raken uitgeblust. Plezier helpt ons om los te komen van de dingen die we moeilijk vinden, het brengt rust in ons hoofd en helpt om veerkrachtig om te gaan met de tegenslagen die het leven biedt.
Ik gun het elke vrouw om te voelen dat ze leeft, en vol zelfvertrouwen en zonder schuldgevoel haar keuzes maakt. Zo kan ze bijdragen aan een wereld vol liefde en vertrouwen.

Ben je van nature altijd al vrolijk geweest?
Ja, echter zijn er in mijn leven ook periodes geweest dat ik dat vrolijke helemaal was kwijtgeraakt. Ik twijfelde aan mezelf, mijn hoofd maakte overuren door steeds de zelfde zorgen te herhalen en ik vroeg me af of het ooit weer goed zou komen? Hierdoor ging ik nog harder mijn best doen om te bewijzen dat ik het allemaal wel kon, mijn agenda stroomde over, zonder ademruimte en plek voor mezelf…

Dat dit een goed recept was om jezelf kwijt te raken, merkte ik pas later…. Toen ik eenmaal besefte dat dit ook een weerslag op mijn gezondheid had, heb ik de keuze gemaakt om weer op zoek te gaan naar dat vrolijke meisje wat ik ooit was. Ik geloof er in dat ook als je niet vrolijk bent van nature, je heel veel kan doen om plezier en positiviteit in je leven toe te laten. Je leven leuker maken, is niet van de ene op de andere dag te realiseren. Het vraagt bereidheid om jezelf in de spiegel aan te kijken en regelmatig naar jezelf en het leven te knipogen!

Welke lachoefening is jouw favoriet? Kan je deze oefening uitleggen?
Mijn favoriete lachoefening is de hartlach.
Bij deze oefeningen zet je je benen wat wijder uit elkaar, waardoor je stevig staat, je houdt je handen voor je borst, doet je schouders wat naar achteren, waardoor je handen ook wat uit elkaar gaan, je doet je armen omhoog, je hoofd naar achteren en je gaat dan lachen.

Ik vind dit een heerlijke lach, omdat je jezelf dan voelt schudden, maar ook omdat het een lach is waarbij jezelf weer openstelt. En het openstellen voor het leven is soms moeilijk, omdat we door het leven soms beschadigd zijn en onszelf willen verstoppen of juist bang zijn geworden om het leven toe te laten. De hartlach geeft mij het gevoel dat er nog zoveel mooie dingen in het leven op ons staan te wachten!

Wij zijn degene die bepalen of we de mooie dingen van het leven willen en kunnen ontvangen. De ene keer is dat moeilijker dan de andere keer en daarom vind ik de hartlach zo fijn, het maakt je bewust dat er zoveel meer is en door de beweging van je handen omhoog en je hoofd naar achteren te doen voel je letterlijk in je lijf wat het doet om je open te stellen.

Welke 3 lachtips zou je willen meegeven aan de lezers van deze blog?

  1. Lach als je zin hebt. Je hoeft niet te wachten tot er iets leuks gebeurt. Om te lachen heb je geen reden nodig.
  2. Kijk eens naar de mensen met wie je omgaat. Met wie kan je heel hard lachen? Zorg dat je elkaar regelmatig ziet.
  3. Lach met jezelf. Neem jezelf minder serieus, ook als dingen mis gaan. Haal je schouders op en lach!
  4. Zorg dat je regelmatig speelt, danst en zingt! Het helpt om los te komen van de dagelijkse sleur en brengt je in een positieve vibe!
    Voor mij zit geluk niet in één ding, maar zijn het juist verschillende elementen in mijn leven die mij laten voelen dat ik gelukkig ben.

Waar wordt je zelf intens gelukkig van?
Ik voel me heel gelukkig als ik alleen met mijn pony door de polder struin, dat de wind door onze haren waait en ik de zon op mijn huid voel. Als ik op de motor stap en ik trek het gas open geniet ik van de kracht en van de vrijheid die ik voel.

Maar ik voel me ook heel gelukkig als ik ‘s avonds 2 fazanten door onze tuin zie lopen, een lief berichtje van een vriendin krijg, of als ik samen met mijn vriend liedjes zing uit de tijd dat we ‘jong’ waren.

Er zijn heel veel dingen in mijn leven waardoor ik gelukkig ben. Maar de belangrijkste voorwaarde om me echt gelukkig te voelen is de rust in mijn hoofd, zodat ik echt al deze mooie dingen kan ervaren, zonder dat mijn hoofd bezig is met gisteren of morgen.

Wil je meer over Anjo weten of een keer mee doen aan een training van haar ga dan naar haar website.

Zelf heb ik een keer deel genomen aan de training: Lachen houd je staande. Hoe ik dat vond en meer over lachen lees je in deze blog.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *