Waarom zelfliefde in je leven belangrijk is

Alles is liefde, liefde is alles. Liefde is een belangrijke drijfveer in ons leven. Het is iets waar we allemaal behoefte aan hebben. We willen dat er van ons gehouden wordt en kennen natuurlijk allemaal de romantische liefde, de liefde voor een huisdier of kind. Maar zelfliefde wordt vaak vergeten. Best vreemd toch? Ik vertel je in deze blog hoe dat komt en wat het je brengt als je zelfliefde een plekje in jouw leven geeft.

Zelfliefde is jezelf accepteren zoals je bent. Met je mooie kanten maar ook met je minder mooie. Want ook die hebben we. Al lijken we die af en toe weg te stoppen.

Voor jezelf zorgen is een goede basis om een romantische relatie met iemand op te kunnen bouwen. Want als je goed voor jezelf zorgt heb je ook een ander meer te bieden. Maar zelfliefde is meer. De relatie die je met jezelf hebt is de belangrijkste soort relatie in het leven. Want jij bent altijd met jezelf.

Waarom we juist daar niet altijd aandacht aan besteden heeft te maken met het volgende:

Te weinig tijd
We rennen maar door van kinderopvang naar school, werk, supermarkt en weer naar huis om huishoudelijke bezigheden te fixen. We nemen amper de tijd voor onszelf om selfcare-momentjes in ons leven aan te brengen. Simpelweg omdat we er geen tijd voor vrijmaken.

We gunnen het onszelf niet
We willen klusjes meestal eerst gedaan hebben voordat we tijd voor onszelf vrijmaken. En dat kan lastig zijn want sommige klussen zijn nooit klaar. Als je op deze manier door blijft gaan leef je een leven met alleen maar moetjes achter elkaar. Moet alles ook meteen gebeuren? En van wie moet dat?

We willen het perfecte plaatje
Een liefdesrelatie met de ander lijkt de norm terwijl dat natuurlijk niet zo is. En als we op zoek gaan naar de liefde, dan wordt het beeld van de prins of prinses op het witte paard nogal geromantiseerd. Dat heeft alles te maken met de beelden die we te zien krijgen via tv, social media en magazines.

Alles in die liefde moet mooi en perfect zijn. En dat is onrealistisch. Niemand is perfect ook de liefde die op je pad zal komen zal mindere eigenschappen bezitten net als jij. Beter is het te leren accepteren dat perfectie niet bestaat. Dat geldt ook op andere gebieden. We hoeven niet het perfecte uiterlijk te hebben, de mooiste reizen te maken, beste relatie te hebben of in de mooiste huizen te wonen. Laat het los en geef een meer liefde aan jezelf en je zal je als mens een stukje rijker voelen.

Door wat ons is aangeleerd.
Dat je jezelf misschien niet altijd genoeg aandacht geeft kan te maken hebben met je verleden. Misschien heb je iets naars meegemaakt dat jouw kijk op de wereld en jezelf heeft veranderd.

Misschien heb je niet het juiste voorbeeld gehad. Was jouw moeder of vader altijd druk bezig en waren er weinig tot geen momenten om samen iets leuks te doen? De kans is groot dat jij dit patroon hebt overgenomen en dat ziet als normaal.

Hebben jouw ouders je geleerd om van jezelf te houden en jezelf te accepteren zoals je bent? Ook dit kan van grote invloed zijn op de keuzes die je maakt en de liefde die je jezelf geeft. Gelukkig kunnen oude patronen van vroeger doorbroken worden en ben je nooit te oud om te leren om van jezelf te houden

Probeer elke dag met liefde en respect met jezelf om te gaan. Want als je meer liefde geeft aan jezelf:

  • Kun je liefde van anderen beter ontvangen.
  • Ben je meer chill met jezelf.
  • Heb je minder stressmomenten.
  • Kun je met problemen op je pad beter omgaan.
  • Voelt de liefde voor anderen oprechter.
  • Straal je liefde uit waardoor je mensen naar je toe trekt.

Redenen genoeg om je agenda of kalender te pakken en een paar selfcare-momentjes in te plannen.

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *