Interview met videograaf Laura van Videozus

Op Instagram ontdekte ik Videozus, het account van Laura. Ze viel me op door haar echtheid. Deze enthousiaste, eigenzinnige videograaf, maakt mooie films en heeft pasgeleden nog een Instagramcursus Selflove gegeven. In dit interview vertelt Laura o.a over: selflove, over de leuke en minder leuke kanten van videograaf zijn en deelt ze nog een tip over:  hoe je goed in beeld komt als je gefilmd wordt.

Hoe is Videozus ontstaan En wat is jouw missie hiermee?
Videozus is ontstaan op 14 maart 2018. Ik speelde al een jaartje met het idee in mijn hoofd om een eigen onderneming te starten. Maar ik studeerde nog. Ik kwam in contact met Desiree Boerema zij is een kickstarter voor startende ondernemers. Zij inspireerde mij om gewoon te gaan starten. Ik wist niet zo goed wat voor bedrijf ik moest oprichten, want ik was gek op marketing, monteren, filmen, ontwerpen maar ook evenmanagement vond ik fantastisch. Toch kwam ik altijd weer uit bij video. Ik deed dit al 6 jaar maar had niet bedacht dat ik daar mijn eigen bedrijf in kon starten. Goed, lang verhaal kort. Desiree inspireerde mij en zei: Laura, anders begin je gewoon je bedrijf met video. En dat deed ik.

Maar ik merkte na een aantal maanden dat ik een missie nodig had, ik vond het zo kaal en ik voelde geen zingeving. Omdat ik wel zingeving wilde, volgde ik dus een uitgebreide training Storytelling bij Valerie Willemse. Zij hielp mij naar mijn kern en naar mijn missie: Vrouwen vrij maken van een gecreëerd of opgelegd beeld van hoe zij zouden moeten zijn en hen te helpen handelen vanuit hun krachtige, pure, kern.

Was je als kind al bezig met videografie?
Als kind hield ik heel veel van tv kijken en van boeken lezen. En als ik dan een boek las, dan verfilmde ik het in mijn hoofd. Ik las graag de boeken van Carry Slee. Ik vond ook echt dat haar boeken verfilmd moesten worden. Vooral toen ik het boek Spijt had gelezen. Ik dacht: DIT MOET IN DE BIOSCOOP. Iedereen moet dit zien. Ik dacht toen al in films en vond het fantastisch. Inmiddels zijn alle boeken waarvan ik vond dat ze verfilmd moesten worden in de bioscoop geweest. De reden dat ik film en video zo mooi vond is omdat het zo duidelijk laat zien hoe een verhaal echt is gegaan, het geeft je zoveel meer dan alleen woorden. Je ziet, je ervaart, je hoort en beleeft een verhaal.

I love it!

Wat zijn de leuke kanten van jou werk? En wat de minder leuke?
Wat ik zo leuk vind aan mijn werk is de vrijheid! Ik hou namelijk van innoveren, nieuwe dingen uitproberen en ik mag echt alles doen en zeggen wat ik wil. Want het is mijn bedrijf. Doordat ik mijzelf mag zijn en mag zeggen en creëren wat ik wil, voel ik mij ontzettend vrij. Ik vind het tof dat ik door mijn werk heen anderen mag inspireren om oké te zijn met hoe ze eruit zien. Ik vind dat zelf soms ook lastig, maar ik denk dat iedereen dat wel eens heeft. Ook dat is de kracht van authenticiteit. Echt doen wat je het liefste wilt, zeggen wat je denkt en doen wat je hart verlangt.

Het minder leuke werk vind ik dingen die hetzelfde zijn, facturen maken bijvoorbeeld of mijn computer structureren omdat mijn mappen weer vol staan met honderden video’s. Goed, dat hoort er natuurlijk ook bij het ondernemerschap en eigenaar zijn van een bedrijf.

Kun je een tip geven waar je op moet letten als je goed in beeld wilt komen op een video?
Jazeker! Dat je, jezelf bent. Mensen prikken er namelijk doorheen als je niet relaxed bent en een script in je hoofd hebt gestampt. Dus als je start met een video bedenk dan goed waarom je dit wilt doen, voor wie je het doet en vertel vanuit je hart. Haal even rustig adem, druk de camera aan en gaan :).

Je startte 14 februari met de cursus selflove via instagram. Waarom heb je Selflove gekozen als onderwerp?
Yes, de cursus ben ik gestart omdat  het past bij mijn missie. Ik merkte heel erg dat er veel mensen waren die niet van zichzelf houden, het niet chill vinden om zichzelf te zien op beeld of die het moeilijk vinden om grenzen aan te geven. Vaak ligt het probleem dan bij een gebrek aan zelfliefde.

Zelfliefde houdt voor mij in: Je denkt positief over jezelf, of je nou faalt, succes hebt of je kneitereenzaam bent. Je houdt onvoorwaardelijk van jezelf. Maar ook van je uiterlijk, je accepteert wie je bent, ook je imperfecte kant. hierbij hoort ook, wie je bent en wat je leuk vind. Waar wil je naar toe? Hoe kan je van jezelf houden, als je jezelf niet zo goed kent? Ik denk dat als iedereen zichzelf echt leert kennen en zichzelf accepteert, dat ze dan ook meer gaan handelen vanuit liefde.

Het is vaak zo dat iemand die zichzelf niet wil zien op de camera, bang is voor haar eigen spiegelbeeld omdat ze zichzelf totaal niet accepteert. Maar wat ook heel vaak voorkomt is dat iemand bang is voor wat andere mensen gaan zeggen. Terwijl als je super veel van jezelf houdt, het wel pijn kan doen wat iemand zegt maar dat verandert niets aan de manier waarop jij tegen jezelf aankijkt. En dat vind ik heel erg belangrijk.

Hoe vond je het om deze cursus te geven?
De cursus is inmiddels afgelopen en ik weet niet of ik het nog een keer wil geven. Ik vind het toch best onpersoonlijk via instagram. Ik wil nog steeds wel iets met zelfliefde doen, maar weet nog niet precies wat. Misschien rol ik het nog een keer uit. Maar ik twijfel nog te erg. En ik geloof wel in iets doen vanuit je hart. Dus ik ga nog even onderzoeken hoe en wat ik ga doen.

Heb je nog een tip voor mensen die ook videograaf willen worden? Ja, mijn doel was nooit om videograaf te worden, ik studeer namelijk Media en Entertainment Management. Daar heb ik wel leren filmen,  leren monteren met professionele montagesoftware, heb ik live TV gemaakt en was ik manager van het live televisie programma van de Hoge School. Toch zou ik aanraden om ook echt een specifieke opleiding daarvoor te doen. Dat lijkt me super chill omdat je dan lekker aan de slag kunt en constant je specifieke vragen kunt stellen aan je docenten.  Ik heb dus echt urenlang geoefend, tutorials gekeken, handleiding van mijn camera doorgespit en keihard fouten gemaakt.

Waar word jij echt gelukkig van? 
Ik word echt gelukkig van mijn werk en van mijn man en mijn kinderen. Ik ben nu 28 jaar en heb twee kinderen, één van 7 jaar en één van 1,5 jaar. De reden dat ik werk is omdat ik toen ik alleenstaande mama werd erachter kwam, dat ik heel graag leuk werk wilde doen. Daarom ging ik studeren, ook al was het super zwaar en ben ik nu al jarenlang heel hard aan het werken en leren, het maakt mij wel gelukkig. Zo kan ik namelijk lekker doen wat ik leuk vind en ook uitdelen aan mijn kinderen.

Liefs,

Laura van der Veen

06-34484151 

Damsterdiep 10 | 9711SK | Groningen

Wil je meer van Laura weten volg haar dan via Instagram of kijk op haar website.

 

De foto’s zijn gemaakt door: Monique Stoel

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *