Juttu is een prachtige winkel in Antwerpen waarin lifestyle en fashion op een mooie manier wordt gecombineerd. Het interieur, de combinaties, de aankleding van deze winkel, overal is goed over nagedacht en sluit qua sfeerbeeld mooi op elkaar aan. Dat is grotendeels het werk van de creatieve, 33 jarige Line Vanvoorden, zij is Coördinator Visual Merchandising. Over hoe haar dag eruit ziet, inspiratie opdoen, Sfeerbeheer en veel meer.., lees je in deze nieuwe blog.
Hoe ziet een dag van een coördinator Visual Merchandising bij de winkel Juttu eruit? Wat zijn jou werkzaamheden?
Het zo aantrekkelijk en commercieel mogelijk presenteren van de artikelen in de winkel. Het hoofddoel van Visual Merchandising is om klanten aan te trekken of te inspireren en zo verkoop te stimuleren.
Als coördinator ben ik verantwoordelijk dat de look en de feel van Juttu in de 3 winkels hetzelfde is. Ik stel de richtlijnen op, bedenk de etalagethema’s en bezoek elke dag een andere winkel om hun hier in te ondersteunen.
Het grootste deel van mijn dagen zit ik in één van mijn winkels. Ik controleer of de richtlijnen goed opgevolgd zijn en we zoeken samen oplossingen voor eventuele problemen. Ik blijf dan de rest van de dag in de winkel om samen met hun de Visual Merchandising te optimaliseren. de rest van mijn agenda wordt ingevuld door meetings op ons hoofdkantoor of opleidingen geven.
Wanneer merkte je dat je creatief talent had?
Ik was altijd al het soort kind dat liever bezig was met iets te tekenen of knutselen. Iets moois creëren maakt me gelukkig en rustig.
Wat is er zo leuk aan het werken als Coördinator Visual Merchandiser bij Juttu?
Het leuke aan werken voor Juttu is dat het een nieuw concept is. Ik denk dat je niet snel de kans krijgt, om ergens anders te doen wat ik voor Juttu heb mogen doen: ik heb helemaal mee mogen beslissen over hoe de winkel er uitziet, wat voor meubels we er inzetten,..
Ik kan zelf de richtlijnen, look en feel bepalen en het concept zien groeien en evolueren.
Het enige wat me soms tegen valt zijn de lange uren in de file. Na een lange werkdag is een autorit van 3 uur soms iets te lang. Gelukkig zijn er dan tankstations waar ik dan even wat lekkers voor mezelf kan halen en dan voel ik me al snel weer wat beter 🙂
Ik kan me zo voorstellen dat als je in een winkel als Juttu werkt, jouw huis misschien in de (industiele) Juttu stijl is ingericht, of heb je zelf een hele andere stijl? Wat is kenmerkend voor jou stijl?
Ik denk dat er zeker wel dat er een groot deel van mijn stijl terugkomt in de Juttu. (de plantjes, de witte muren, de hertenhoofdjes,..), maar ik denk dat het thuis nog een beetje huiselijker aanvoelt. Ik ga graag snuisteren in kringloopwinkels en hou er wel van om veel leuke spulletjes te hebben. terwijl ik het in de Juttu heel belangrijk vind dat alles heel strak is. dat geeft de klant meer overzicht en dan kunnen ze gemakkelijk hun weg vinden. Mijn huis is meer een ontdekkingstocht waar je om elke hoek wel iets kan ontdekken. ik vind het moeilijk om mijn stijl te omschrijven maar de dingen die je het meest opvallen in mijn huis zijn de planten, mijn kringloopvondsten, de vele foto’s en het gridpatroon waar ik veel te vaak onbewust naartoe grijp.
Waar haal jij jou inspiratie vandaan?
Ik houd heel goed mijn ogen open. Alles rond me kan inspireren. Natuurlijk vind je ook veel inspiratie uit pinterest of instagram. De beste ideeën komen bij mij vaak uit een probleem waar ik op bots en ik een oplossing voor moet zoeken.
Je hebt een eigen website: Sfeerbeheer, waar staat dat voor?
Sfeerbeheer is ontstaan uit nood om meer te kunnen delen. Ik ben een fervente Intagrammer, maar liep vaak vast op het probleem; dat je op Instagram maar één foto met maar enkele zinnen daar onder kon schrijven. Al dus de geboorte van Sfeerbeheer. Het is mijn online portfolio, ik deel er inspirerende winkels en wat sfeer van mijn huis.
De naam is een hashtag die ik vroeger altijd onder mijn Instagram zetten. Een leuke woordspeling, die me zelf wat deed glimlachen.
Want daar komt visual merchandising een beetje op neer: de sfeer beheren.
Heb je nog tips voor anderen die graag in de visual merchandising willen werken?
- Grijp alle kansen aan om bij te leren en neem de tijd om te groeien. er zijn veel cursussen die je kan doen of boeken die je kan lezen, maar de echte kern van visual merchandising leer je door het te doen.
- Wees niet bang om fouten te maken en stel je open voor feedback.
- Het is een branche met veel doorgroeimogelijkheden als je je ambitieus opstelt.
- Werk hard en heb oog voor kleine dingen. Een goede visual merchandiser is streng voor zich zelf en anderen, maar kan ook prioriteiten stellen.
- je moet je bewust zijn dat je werk nooit af is. Een winkel is organisch en er zal altijd wel werk te zien zijn het is dus heel belangrijk om niet te hard gefocust te zijn op de kleine details. De structuur moet eerst goed zitten.
Wat staat er nog op jou bucketlist?
Momenteel is mijn grootste wens een eigen huisje te hebben. Wij zijn volop op zoek naar ons droomhuis.
Waar word jij heel gelukkig van?
Er zijn een paar dingen die me heel gelukkig maken: thuiskomen na een lange dag en de poes die blij goedendag komt zeggen, een avondje op de zetel met mijn vriend een goede film kijken. Ik houd heel veel van uitstapjes maken en nieuwe plaatsen ontdekken, maar meestal ben ik het aller gelukkigste als ik net iets lekkers heb gegeten.
Meer weten over Line en haar werk, ga dan naar Sfeerbeheer of volg haar op Instagram.