Interview: Schrijfster Rosanne is een Frankrijk-liefhebber ten top!

Als er iemand is die van Frankrijk houd dan is het Rosanne wel. Met haar blog Bonjour Frankrijk heeft ze vele harten van Frankrijk-liefhebbers gestolen. Zij weet als geen ander de sfeer van dit vakantieland te beschrijven. Bij het lezen van haar reisverhalen lijkt het net of je de geur van de Franse lavendelvelden al ruikt. Alsof je meewandelt over de bergen die recht uit zee komen, en je de mooiste dorpjes voor je ziet. Onlangs verscheen Rosannes tweede boek ‘De mooiste korte trips in Frankrijk’.

eiland-porquerolles-rosanne (2)
train-des-merveilles-009-1 (2)

Wat is jouw mooiste Frankrijk herinnering?
“Poe, lastig! Het zijn er zoveel namelijk… Maar die keer dat ik een huttentocht liep in het nationaal park Mercantour blijft bijzonder. Vijf dagen zonder mobiel bereik en dus ook zonder internet, door imposante bergen, van hut naar hut. Het was afzien en prachtig tegelijk. Niet vaker heb ik mezelf zo uitgedaagd als toen. En eigenlijk wist ik niet eens dat dat nationale park zó mooi is.”

Hoe is jouw liefde voor Frankrijk ontstaan?
“Dat is de schuld van mijn ouders! Zij namen me al mee naar Frankrijk toen ik amper een half jaar oud was. Kamperen in de Ardèche. Na die vakantie hebben ze me alle hoeken van het land laten zien: Bretagne, Normandië, de Provence, Côte d’Azur, de Pyreneeën… Gek genoeg besefte ik pas rond mijn achttiende echt hoe verliefd ik was op het land. Op de diversiteit aan natuur, maar zeker ook op de mensen, het lekker eten en uiteraard de beste croissants en wijnen!”

Hoeveel trips heb je gemaakt om dit boek te kunnen schrijven? En kun je vertellen hoe dat het boek tot stand kwam?
“Naarmate ik ouder werd, merkte ik dat ik steeds vaker behoefte had om zo nu en dan even naar Frankrijk te gaan. Maar ook dat ik het steeds drukker kreeg, met een vaste baan en andere verplichtingen. Je kunt dan moeilijk steeds zeggen dat je drie weken weg bent. En dus besloot ik: ik zoek mijn geluk in korte reisjes naar Frankrijk. Omdat ik ervan overtuigd ben dat vaker reizen een mens gelukkig maakt.

Steeds weer als ik in Frankrijk ben geweest, al is het maar vier dagen, voel ik me opgeladen en weer vol energie. Juist ook omdat Frankrijk zo anders is dan Nederland. Je bent dus écht even weg. Voor dit boek heb ik mijn elf mooiste korte reizen verzameld en in woord en beeld verteld hoe die reis was. Ik hoop hiermee mensen te inspireren vaker een korte trip naar Frankrijk te maken. Mij maakt het namelijk écht gelukkiger.”

Wat zijn jouw 3 favoriete Frankrijktrips en waarom?
“1. Laat ik beginnen met de Elzas: dat is een levensecht sprookje. Wandel door de dorpjes Colmar, Riquewihr, Ribeauvillé, Turckheim en zo nog een handvol. Alsof je in Disneyland bent, maar dan echt!

  1. Mensen weten vaak niet hoe prachtig de Franse Alpen zijn. Het gebied bij het dorpje La Grave is werkelijk oogverblindend. Met zicht op de prachtige en altijd besneeuwde berg La Meije!
  2. Ook het achterland van de Côte d’Azur wordt vaak onderschat. Mensen denken bij de Côte d’Azur vaak aan Monaco en glitter en glamour, maar rijd even de bergen in en je ontdekt de mooiste stille dorpjes. Aanraders: Sainte-Agnes, Gorbio, Tourrettes-sur-Loup!”

Je bent samen met Natasha het Champagne Atelier begonnen. Is de naam van jullie schrijfatelier een knipoog naar de champagne streek in Frankrijk?
Ja helemaal!

Waar wordt je echt gelukkig van?
Op een stoeltje in de Provence met de zon op mijn gezicht genieten van een glas koude Provençaalse Rosé en een goed boek. Geluk zit voor mij in kleine dingen.

Wil je meer over de Frankrijk reizen of één van de boeken van Rosanne weten? volg haar dan via Instagram of kijk hier

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *