Interview met fotograaf en ondernemer Sylvia Coppens

|inspirerende mensen

Sylvia maakt prachtige foto’s van ambitieuze ondernemers en geeft via ‘Kleine Dromers’ workshops en tips over kinderfotografie. Daarnaast is ze sinds kort de trotse eigenaresse van een mooi pand in Breda. waarmee ze hele interessante plannen heeft. In dit interview lees je o.a. over: Hoe haar werkdag eruit ziet, hoe ze ondernemer werd, waar haar inspiratie vandaan komt en hoe haar bedrijf Office Stories is ontstaan. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel dit interview.

Waar komt jou liefde voor fotografie vandaan?
Ik begon met fotograferen tijdens mijn minor trendwatching. Een collega-student had een camera en tijdens een opdracht moesten we foto’s gaan maken in Amsterdam. Hij had foto’s waarbij de voorgrond scherp was en de achtergrond wazig. Dat vond ik er wel gaaf uit zien en ben me er toen in gaan verdiepen. Het is dus niet zo dat ik van kinds af aan al fotograaf wilde worden, in tegendeel. Maar het is pas op latere leeftijd ontstaan. Daarna heb ik mijn eerste camera gekocht en heb ik hele stoffige boeken door gelezen om alles te leren, maar dat was het zeker waard!

Je werkte eerst fulltime in loondienst voordat je de keuze maakte volledig voor je eigen bedrijf te gaan. Wat gaf bij jou de doorslag om zelfstandig ondernemer te worden?
In 2017 begonnen de aanvragen heel erg te groeien en toen wist ik al: In 2018 ga ik sowieso niet meer fulltime werken. In 2017 heb ik dus al flink toegewerkt naar de stap om te gaan ondernemen. Van de extra inkomsten heb ik geïnvesteerd in nieuwe lenzen en gespaard zodat ik een buffer had toen ik mijn baan ging opzeggen. Ik heb nooit heel lang bij 1 bedrijf gewerkt maar ben de afgelopen jaren bij meerdere bedrijven in dienst geweest en had altijd het gevoel dat er iets miste. Nu ik voor mezelf werk weet ik dat ik geniet van de vrijheid om mijn eigen projecten en plannen uit te voeren.

Nadat je onder de naam Sylvia Coppens diverse fotografie opdrachten hebt gedaan, ontstond het idee om Kleine Dromers op te richten. waar staat Kleine Dromers voor?
Kleine Dromers staat voor de onbevangenheid van kinderen. Ze dromen groot, kennen geen angsten en zijn heerlijk zichzelf. Ik vond het altijd al leuk om kinderen te fotograferen maar onder mijn eigen naam had ik te weinig focus. Ik heb daarom heel bewust gekozen om een concept op te zetten dat super specifiek gericht is, namelijk op het vastleggen van kinderen. Ook leer ik ouders hoe ze zelf betere foto’s kunnen maken door het geven van workshops.

Waar haal jij je inspiratie vandaan voor jou fotografie-ideeën?
Ik ga niet heel bewust op zoek naar inspiratie maar laat het juist los. Hierdoor komen de leuke ideeën vanzelf. Ik ben er van overtuigd dat je overal inspiratie uit kunt halen maar ik krijg vooral nieuwe ideeën als ik in de natuur ben en verder nergens aan hoef te denken. Gelukkig ligt het bos bij mij om de hoek. Als ik een nieuw idee heb ga ik er ook niet altijd gelijk mee aan de slag, maar laat ik het eerst even bezinken. Als ik het na een tijdje nog steeds heel tof vind, dan ga ik er mee verder. Ik weet dat ik impulsief ben en zo voorkom ik dat ik ergens aan begin en het 2 dagen later toch niet meer leuk vind.

Er zijn binnen jouw onderneming nog meer dingen tot bloei gekomen. Één daarvan is Office Stories. Je hebt onlangs de sleutels gekregen van een prachtig pand in Breda. dit gaat de plek worden om samen te komen met creatieve ondernemers. Hoe zie je dat voor je?
Dat klopt inderdaad! Toen ik eenmaal een half jaar fulltime voor mezelf werkte knaagde er toch iets. In loondienst heb ik altijd complexe en hectische projecten gedraaid en ik miste de omgeving soms. Daarnaast wilde ik al een tijdje een daglicht studio en een ruimte om workshops te kunnen geven.

In plaats van dat ik een ruimte helemaal voor mezelf ging zoeken bedacht ik het idee voor een co-working space in Breda. Ik wil hiermee dat mensen het gevoel ervaren van collega’s maar ook de vrijheid van het ondernemen. Toch even het praatje bij het koffie zetten of dat er gevraagd wordt hoe je vakantie was als je weer terug komt.

Bij office stories kunnen creatieve ondernemers een werkplek huren maar ook hebben ze de mogelijkheid om workshops te geven en/of volgen in deze ruimte. Daarnaast is de ruimte te gebruiken als daglicht studio. Zo is het 1 multifunctionele ruimte waar je als creatieve ondernemer op verschillende manier gebruik van kunt maken.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag van jou er ongeveer uit?
Ik probeer altijd 6 uur per dag te werken. Ik weet dat ik mijzelf kan verliezen in al het (leuke) werk en ga het liefst maar door. Om zo efficiënt mogelijk te zijn heb ik besloten het aantal uur voor mezelf te beperken en zo verplicht ik ook mezelf om rust te nemen.
Mijn werkdag begint dan ook om 9 uur en dan werk ik tot 12 uur. Omdat we een hond hebben ga ik in de lunchpauze vaak naar het bos om even te wandelen. Om 2 uur begin ik weer met het werk en dan werk ik tot ongeveer 5 uur.
De inhoud van de dag verschilt wel continue. Het kan zijn dat ik een afspraak heb, dat ik foto’s bewerk of strategisch aan de slag ga.

Om structuur te kunnen houden heb ik 2 vaste dagen voor kleine dromers en 3 vaste dagen voor office stories. Ook ben ik altijd op dinsdag en donderdag thuis en de rest van de dagen heb ik de mogelijkheid voor afspraken. Hiermee zorg ik er voor dat ik niet “all over the place” ben en juist focus houdt op hetgeen dat belangrijk is.

Wat is het mooiste compliment dat je ooit van een klant hebt ontvangen?
Ik hoor vaak van klanten dat ik heel relaxed en geduldig ben tijdens de fotoshoot. En zelfs ook van collega-fotografen hoor ik dat. Dit vind ik een mooi compliment omdat dit een eigenschap is die ik op latere leeftijd heb ontwikkeld. Als kind was ik juist altijd heel ongeduldig. Naar mezelf toe ben ik nog steeds ongeduldig en wil ik graag zo snel mogelijk groeien en nieuwe projecten op pakken. Maar tijdens een shoot voel ik me juist heel relaxed en dat komt over op diegene die op de foto gaat. Hierdoor kan ik juist ook die ontspannen momenten vangen.

Als je fotograaf zou willen worden, welke eerste stappen zou jij dan adviseren om te nemen?
Heel veel doen. Probeer zo veel mogelijk te oefenen en bouw een portfolio op. Denk hierbij ook welke stijl je graag wilt neerzetten en wat je wilt uitstralen met je foto’s. Wanneer je dan echt aan de slag gaat als fotograaf heb je al heel goed nagedacht over de basis en kun je ook al veel laten zien. Ga hierbij gericht te werk zodat je ook afwisseling in je portfolio materiaal hebt. Ik heb zelf gewoon mensen benaderd en gevraagd of ik ze mocht fotograferen en zo doe ik dat nog steeds als ik een nieuw project lanceer. Ik wil eerst ervaring op doen en het concept goed neerzetten voordat ik er geld voor vraag.

Waar wordt jij echt gelukkig van?
Ik kan sinds begin dit jaar zeggen dat ik echt gelukkig wordt van mijn werk. Dat heb ik in de 5 jaar in loondienst niet zo sterk gevoeld. Maar niets kan op tegen de bergen. Het liefst ben ik dagen lang achter elkaar aan het lopen en heb ik geen enkel contact met de buitenwereld. Geen bereik, geen wifi, alleen jezelf, mijn man en de natuur.

Als ik 1 week weg ben, ben ik weer helemaal opgeladen en heb ik het gevoel dat ik ECHT weg ben geweest. Als ik op vakantie ga met Wifi sta ik toch nog altijd “aan” en laad ik minder op dan in de bergen. Volgend jaar gaan we voor het eerst met onze hond en ik kijk er nu alweer naar uit. Wie weet vind je mij over 10 jaar wel wonend in een berghut 😉

Wil je meer over Sylvia weten klik dan hier of volg haar op Instagram

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Geef een reactie