Dat je met je smartphone leuke foto’s kan maken weet iedereen, maar dat je bijna net zulke mooie foto’s kan maken als met een spiegelreflexcamera, dat wist ik niet. Hoe je dat doet beschrijft Anki wijnen, bekend van haar blog; Zilverblauw in alweer haar tweede boek: Snap. Ik schreef hierover een review.
Als ik op pad ben voor m’n blog heb ik meestal m’n spiegelreflexcamera bij. Ik moet toegeven dat ik er mooie foto’s mee kan maken, maar dat het formaat camera soms wat onhandig is om mee te nemen. Voordat de camera startklaar is om te fotograferen, (uit de tas halen, de juiste lens erop zetten en de juiste instellingen invoeren) is soms het moment dat ik wilde vastleggen alweer voorbij. Wat fijn is het dan om een smartphone bij de hand te hebben.
De afgelopen jaren merken we dat de smartphone steeds belangrijker wordt. Je zou bijna vergeten, dat je met je smartphone ook nog kan bellen! We Instagrammen, Whatsappen en Twitteren immers wat af. Niet gek dus, dat er nu boeken bestaan waarin je leert om goede foto’s te maken met je smartphone. Als je meer over de camera van je smartphone weet, dan kun je namelijk altijd en overal mooie foto’s maken. Is dat niet handig?
Verschillende tips and tricks komen in dit boek aan bod. Er is aandacht besteed aan de manier van kijken tijdens het fotograferen met je smartphone en natuurlijk mag een stuk techniek ook niet ontbreken. Bepaalde instellingen van een spiegelreflexcamera kunnen namelijk ook ingesteld worden op een smartphone (dat was nieuw voor mij). Wat ik persoonlijk erg handig vond, was dat op een duidelijke manier word uitgelegd, wat de functies zijn van de tekentjes en icoontjes die je met fotograferen tegen komt.
Verder lees je in dit boek meer over:
- Je eigen stijl ontwikkelen.
- Wat de voor en nadelen zijn van fotograferen met een smartphone.
- Hoe je een perfecte selfie maakt.
- Tips voor als je op reis gaat en met je smartphone wilt gaan fotograferen.
- Hoe je een goede flat lay maakt.
- Handige Apps
- Mooie fotovoorbeelden.
5 Weetjes over fotograferen met je smartphone:
Als je bewust kijkt naar vormen en kleuren, dan kan dit je helpen bij het vinden van je eigen stijl. Doordat je je smartphone bijna altijd bij hebt, is het makkelijk om eens een fotoserie te maken van een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld: een kleur waar je van houd, deuren, gebouwen of dieren. Op deze manier train je je creativiteit en word je meer bewust van wat je ziet.
Voor de smartphone zijn speciale opzetlenzen te koop. Deze kleine losse lensjes kun je over de camera van je smartphone plaatsen. Ze zorgen voor extra effecten bij de foto’s. De bekendste zijn:
Macro: hiermee kom je heel dicht bij een onderwerp en kun je extreme close-ups maken.
Fisheye: de fisheye lens heeft een extreme beeldhoek. Het lijkt net of je in de spiegeling van een kerstbal kijkt.
Wide angle (groothoek): met deze lens kun je veel van de omgeving om je heen vastleggen. Deze lens word veel gebruikt om landschappen en interieurs te fotograferen.
Probeer eens vaker te verrassen met je foto’s. Maak ze eens vanuit een ander perspectief.
Een voordeel van fotograferen met je smartphone is dat er veel leuke Apps om mee te experimenteren beschikbaar zijn. Zo is het mogelijk om: een collage te maken, een tekst over een foto te plaatsen of lekker bezig te zijn met stickers. Enkele Apps zijn:
LAYOUT: Gratis App
PIC COLLAGE: gratis maar bied ook betaalde uitbreiding aan.
DIPTIC: betaalde App
A BEUTIFUL MESS: betaalde App
RHONNA DESIGNS: betaalde App
Double explosure betekent (dubbelbelichten) met deze techniek is het mogelijk om twee afbeeldingen over elkaar te zien op één foto. Er zijn diverse Apps waarmee je double Explosure kan maken. Google even en je zal verschillende hits tegen komen.
Conclusie:
Ik had dit boek snel uitgelezen, dat kwam omdat ik erg nieuwsgierig was, en het boek veel foto’s bevat. Zo kun je in één oogopslag de resultaten zien als je werkt met verschillende instellingen en bewerkingen.
Een gedeelte uit het boek was herhaling uit het boek: Shoot dit was het gedeelte dat ging over de techniek van het fotograferen. Als je wat meer bekend bent met fotograferen met een spiegelreflexcamera, dan zou ik me voor kunnen stellen dat je dat gedeelte overbodig zal vinden. Aangezien ik nog veel over fotograferen wil leren, vond ik het voor mij nog even verhelderend.
Dit boek heeft me aan het denken gezet over: hoe ik zelf fotografeer met m’n smartphone, en hoe dat ook anders zou kunnen. Ik ben aan de slag gegaan met een aantal tips. Nu gebruik ik bewerkingstekens waarvan ik eerst niet eens wist wat ik daar mee kon. En één van de apps uit het boek wil ik zeker gaan testen. Ik kan wel zeggen dat ik erg geïnspireerd werd.
Wil je ook beter leren fotograferen met je smartphone koop dit boek dan en ga er mee aan de slag!