Interview met Charlotte Labee auteur van het boek Brain Balance

Charlotte Labee heeft het boek Brain Balance geschreven waarin ze de link legt tussen het brein en een gezonde lifestyle. Wist je dat de oorsprong van de meeste problemen ontstaat in de hersenen? Als je zelf wilt groeien en ontwikkelen is balans aanbrengen in je brein, de key! In dit persoonlijke interview hebben we het over: Brain Balance, geluk en ondernemerschap. Daarnaast vertelt Charlotte hoe ze de balans terug vond na verschillende dieptepunten in haar leven.

Ik volg Charlotte al een tijdje via Instagram. Op haar account deelt ze veel bruikbare tips over hoe je het Brein in balans kan brengen. Door haar heb ik veel inzichten gekregen en ben ik van plan nieuwe stappen in mijn leven te gaan zetten. Haar boek Brain Balance inspireerde mij daarbij. Als aanvulling op haar boek, bezocht ik één van haar lezingen. Je snapt wel dat ik het fantastisch vind dat ik haar mocht interviewen!

Je bent een Brain Balance expert. Waar komt jouw interesse voor het brain vandaan?
Dit is ontstaan in een periode toen het met mij persoonlijk totaal niet goed ging. Jarenlang heb ik geleefd met een te hoog negatief stress niveau.

In mijn stressvolle jaren, negeerde ik alle signalen die mijn hersenen me gaven, signalen zoals extreem moe zijn, dingen vergeten, maar ook fysieke klachten zoals nekklachten, rugpijn, hoofdpijn en tinteling in mijn arm en vingers. Het werd steeds erger. Totdat ik op een gegeven moment op een ochtend wakker werd en ik me realiseerde dat ik mijn arm niet meer kon bewegen en mijn arm en hand verlamd waren.

Ik werd direct onderzocht door de neuroloog, door verschillende scans te maken werd duidelijk dat er zich een neurologisch probleem in mijn hoofdzenuw bevond. De neuroloog noemde het heftige hernia’s die als ik niet snel iets aan mijn lifestyle en stress niveau zou veranderen, mij permanent in een rolstoel zouden doen belanden. En dat stond dichterbij dan ik had kunnen bedenken.

Vanaf diezelfde dag wilde ik alles anders doen, maar had geen idee waar ik moest beginnen. Want hoe verander je een patroon wat je al jarenlang bewust maar ook onbewust doet?

Ik zocht het vooral heel erg buiten mezelf, terwijl de oplossing in mijzelf zat en wel in mijn hersenen.

Toen ik me meer en meer ging verdiepen in de werking van stress, kwam ik erachter dat de oorsprong van de meeste problemen zich bevindt in onze hersenen. Ik vond dat fascinerend! “waarom had ik niet op school geleerd hoe ons basis systeem voor de mens fungeert en vooral ook wat het nodig heeft?”

Ik ben verschillende studies en opleidingen gaan volgen, leer vanuit de neurowetenschappen maar ook vanuit de orthomoleculaire geneeskunde (dit is een manier om op celniveau problemen met voeding op te lossen). Brainfood is dan ook één van mijn thema’s die ik uitgebreid behandel tijdens mijn lezingen en trainingen.

Wat is jouw missie met Brain Balance?
Ik zie veel mensen strugglen in hun leven. Als je je verdiept in Brain Balance kan dit je oplossingen en inzichten bieden waar je misschien al jaren naar op zoek bent.

Mijn missie is dan ook om ieder mens die zich persoonlijk wil ontwikkelen en wil groeien meer kennis over hun hersenen te geven, en dan vooral in de vorm van Brain Balance. Of je nu een bepaalde onrust voelt, meer uit het leven wilt halen, patronen wilt doorbreken of fitter wilt zijn. Je brein in balans brengen werkt!

Ik geloof namelijk dat je alleen in balans kunt zijn als je kijkt naar meerdere facetten: breinkennis, voeding, beweging, ontspanning maar ook stressmanagement. Belangrijk is hierbij dat je een plan hebt om in balans te blijven.

Daar heb ik een methode voor ontwikkeld (Het Golden Growth model) die je helpt om op de juiste manier de balans terug te halen in je leven. In 6 stappen en 60 dagen ben je in balans.

De 6 stappen waarmee gewerkt wordt in het Golden Growth Model zijn:

 • Dromen
 • Angsten
 • Basisbehoeften
 • Waarom verbeteren?
 • Hoe verbeteren?
 • Waarom verbeteren?

In mijn boek vertel ik je uitgebreid over deze stappen en hoe jij ze in kan zetten.

“Ik wilde dat ik de kennis die in mijn boek staat op school had geleerd. Dan had ik het veel eerder in mijn leven kunnen toepassen. Al hoewel, ik ook dankbaar ben dat het niet zo gegaan is, want anders had ik nooit deze weg mogen bewandelen.”

Soms lijkt het of we in deze maatschappij niet meer echt kunnen ontspannen. We staan bijna altijd aan. Hoe komt het volgens jou dat er steeds meer disbalans ontstaat?
Klopt, Dat zie ik ook steeds meer om me heen, ontspanning is lastig, omgaan in stressvolle situaties en de druk van de maatschappij ook. Maar dit zijn allemaal gevolgzaken die kunnen gebeuren wanneer de hersenen van een mens niet in balans zijn.

Als ik naar de moderne wereld om ons heen kijk, verandert er iedere dag wel iets. Het is een wereld waarop ons brein nog helemaal niet is voorbereid. Een wereld waarin de ontwikkelingen en technologieën vele malen sneller gaan dan de ontwikkeling van onze hersenen. Dat is een reden van disbalans, je brein geeft letterlijk aan: Hee! De manier waarop je leeft, is niet goed voor mij, dus ik ga je signalen sturen zodat je dingen anders kunt doen. En je kunt aanpassen aan de veranderingen op een verantwoorde manier.

Als je jouw brein leert begrijpen kun je jouw brein ook gaan ondersteunen en aansturen, de juiste richting op. Zonder disbalans te creëren. Zonder ziek te worden. En te gaan voelen en leven naar dat stukje waar je nu nog naar op zoek bent.

Naast de vele hoogtepunten in jouw leven zijn er ook dieptepunten geweest. Welk dieptepunt heeft voor het keerpunt in jouw leven gezorgd?
Het is bij mij een opstapeling geweest van vele life events zoals iemand dat ooit eens zo mooi tegen me zei. Van baarmoederhalskanker, tot een huis dat afbrandde, tot een faillissement, verlammingsverschijnselen…. Alles bij elkaar zorgde dat ik iets anders moest gaan doen en daar begon mijn reis.

Hoe vond je daarna je kracht en balans terug?
Hoe meer ik leerde over onze biologische functies, onze hersenen en fysieke processen, des te meer energie ik weer kreeg, en hoe sneller ik zelf veranderde. Dat was geweldig! Ik kreeg mijn kracht en energie langzaam weer terug. De echte ik kwam tevoorschijn. Iemand die ik jarenlang niet meer had kunnen vinden.

Stel ik wil als lezer van deze blog morgen starten met een gezonde levensstijl á la Brain Balance, Welke 3 tips zou je nu al kunnen geven?

 1. Start met het begrijpen hoe en waarom je hersenen functioneren zoals ze funtioneren, hoe ze zijn, hoe ze zijn ontwikkeld en voorgeprogrammeerd.
 2. Zodra je echt snapt wat je hersenen iedere dag nodig hebben (bijvoorbeeld 45 unieke voedingsstoffen per dag) en waar het verschil zit tussen body & mind in voeding dan kun je ook gaan sturen op een gezonder en beter werkend brein.
 3. Weet dat alle hersenen, dus ook die van jou, neuroplastisch zijn, wat betekent dat je hersenen alles aan en af kunnen leren.

In jouw boek staat dat de eerste 8 jaar van het leven van een mens alles bepalend zijn voor de wijze waarop je de wereld ziet en hoe je hiermee omgaat. Welke waardevolle dingen/herinneringen wil jij het liefst in die eerste jaren aan jouw zoon meegeven?
Bij ons thuis staan een aantal dingen hoog in het vaandel wat hij iedere dag bewust meekrijgt en over mag leren.

 • Hersenen
 • Gezondheid
 • Voeding
 • Waardering / dankbaarheid
 • Muziek maken en dansen
 • Eerlijk zijn
 • Weten dat je alles kunt als je maar graag genoeg wilt

Ik kijk iedere dag naar mijn kind, observeer hem, niet alleen vanuit de ogen als moeder maar ook als brain balance expert. Dat gebeurt onbewust. Ik weet namelijk dat een onzekerheid zomaar ontwikkeld kan worden door de verkeerde bewoording van iets te gebruiken, door iemand niet de juiste aandacht te geven, door onbewust processen te pushen. Ik kijk dus heel erg naar de behoefte van zijn kinderbreintje.

Het brein van een kind is enorm sensitief, ik denk de kinderen van deze generatie nog sensitiever zijn dan ooit tevoren. Dat heeft alles te maken met de ontwikkelingen. Het brein van een kind is nog zo maakbaar, dat beseffen we nog niet genoeg vind ik. Ik denk dat iedere ouder het kan beamen dat jonge kinderen sponzen zijn, dat ze alles opnemen wat je zegt en hoe je het zegt. Ze kopiëren en imiteren wat jij doet. Ben jij bewust met voeding bezig? dan zijn zij dat ook. Ben jij vriendelijk tegen mensen? dan doen zij dat ook. Sport jij iedere dag, dan zul je ook sneller een actief kind hebben (pubers daargelaten, want dit heeft weer een hele andere ontwikkeling van het brein)

Ik help Sky nu al om zijn hersenen op een andere manier te laten werken, Dat kan dan als voordeel hebben dat hij op oudere leeftijd, flexibeler is en beter om kan gaan met stress en tegenslagen.

Daarnaast vind ik het enorm belangrijk om uit te leggen dat door de programmatie van iemand zijn hersenen,  de mens op verschillende manieren in het leven kan staan. Dat kan in de praktijk voor wrijvingen zorgen. Dit kan bijvoorbeeld al voorkomen in de kleuterklas maar ook later in relaties.

Het leven biedt ons nu eenmaal obstakels, het is aan jou hoe je ze neemt en hoe je jouw weg erna weer vervolgt.

Het ondernemersbloed stroomt door jouw aderen. Jouw leven kent vele hoogtepunten zoals: werken als een succesvol model, reizen, leuke presentaties geven, magazines maken, een eigen kledinglijn ontwikkelen en dan nu je eigen boek uitgeven. Bijna alles wat je onderneemt slaagt. Wat is jouw geheim voor Succes?
Dit is een heel mooi compliment, maar ik moet eerlijk zeggen dat dit niet zo is. Misschien ziet het er zo uit, maar nee, niet alles wat ik onderneem is succesvol, verre van dat. Ik heb zakelijk veel tegenslagen gehad, veel mogen incasseren. Daardoor ben ik me juist als mens enorm gaan ontwikkelen wat me heel veel heeft gebracht. Daar ben ik dankbaar voor. Ik heb mijn zakelijke lessen wel geleerd, al denk ik dat er altijd nog te leren valt. Iedere situatie is anders en ik leer als ondernemer nog steeds.

Mijn geheim voor succes? Ik vind succes een lastig woord, want hoe is succes opgeslagen in je brein. Vroeger was dat als ik een goed inkomen had, mijn bedrijf goed liep, mijn man en kind gelukkig waren, ik mezelf kon onderhouden en niet afhankelijk hoefde te zijn. Die definitief van succes is voor mij in de afgelopen jaren verandert. Succes betekent voor mij dat mijn bewuste en onbewuste systeem goed met elkaar samenwerken, dat ik in brain balance ben, zodat ik iedere dag kan genieten.

Van de grote dingen tot de kleine dingen. Door brain balance ervaar ik nog maar weinig negatieve emoties en zijn er weinig gedachten die me meenemen waar ik geen invloed meer op heb. Een innerlijke rust, die ik nooit eerder ervaarde. Dat is voor mij succes en ik denk dat we dan ook meteen bij het antwoord zijn dat dit ook de basis is van zakelijk succes. Dat ligt in jou als mens, de mens achter de ondernemer.

Heb je tips voor beginnende ondernemers?
Ja zeker, dit zijn mijn tips voor beginnende ondernemers:

 • Ga niet te snel, ik heb dat meerdere keren gedaan en dat heeft me weinig tot niks opgeleverd.
 • Maak een persoonlijk plan, jij als ondernemer, daar draait het om, hoe jij je ontwikkelt, zo zal je bedrijf zich ontwikkelen.
 • Weet wanneer je over je eigen grenzen gaat, waardeer die en handel ernaar. Een goede ondernemer zal niet snel over zijn eigen grenzen heen gaan, die acteert ernaar en handelt op de juiste manier zodat zijn bedrijf niet de dupe wordt van zijn of haar eigen tekortkomingen.
 • Leef niet alsof je je bedrijf bent, jij bent een mens, je bedrijf is je bedrijf, dat zijn 2 losse dingen.

Waar word jij echt gelukkig van?
Als ik in balans ben word ik van alles gelukkig, ik ben dan een soort blij ei wat dan in alles het goede ziet, van alles de positieve dingen bedenkt en wel 20x per dag kan zeggen tegen mezelf: wat ben ik toch gelukkig. Ik kan dan al zo dankbaar, emotioneel en uber gelukkig zijn als ik mijn hond of kind een knuffel geef, als ik een heerlijk groenten gerecht maak, als ik een bericht van één van mijn volgers ontvang die dankbaar is met mijn boek, tips of lezing. Ik kan van de meest basale dingen een enorm warm gevoel krijgen.

Laatst dacht ik, zelfs met tegenslagen of heftige stress ben ik gewoon nog gelukkig. Dat was voor mij een viermomentje die ik heel bewust ook heb opgeslagen, iets dat ik nooit meer wil vergeten. Dat is jarenlang niet zo geweest (misschien wel nooit geweest in mijn leven) en ik heb er een lange weg voor moeten afleggen om te kunnen komen waar ik nu ben. Dat gun ik iedereen!!

Wil je meer weten over Charlotte Labee, haar boek kopen of een keer een lezing van haar bijwonen? Ga dan naar www.charlottelabee.com

Binnenkort komt Charlotte op tv bij het tv-programma: Het mooiste meisje van de klas. Houd voor de exacte datum haar Instagram account goed in de gaten.

Foto’s in deze blog zijn o.a. gemaakt door:

LongJoy-Photography
Lots Mindset
Raoul Hollants

 

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *