Dans jezelf gezond

Dansen op een festival, met een partner tijdens  dansles/uitgaan, of gewoon alleen in huis met je favoriete beats op de achtergrond. Het kan allemaal. Dansen is niet alleen leuk maar ook heel goed voor je. Dans jezelf daarom gezond! lees de vele voordelen van dansen in deze blog.

Dansen is de beste therapie die je kan volgen, zei mijn dansleraar van de dansschool waar ik vroeger danste. Die woorden zijn me altijd bij gebleven. En als ik terug kijk op mijn leven. Besef ik dat dansen als een rode draad door verschillende fases in mijn leven liep. Dansen en muziek kunnen het leven zoveel mooier maken. Er zit emotie in. En het heeft bovendien een hele positieve uitwerking op onze gezondheid. Kortom, er zijn redenen genoeg om een muziekje op te zetten of die dansschoenen onder het stof tevoorschijn te toveren.

Door te dansen kun je gezond ouder worden
Volgens onderzoek is dansen goed voor je geheugen. Het kan zelfs voorkomen dat je op oudere leeftijd dementie ontwikkeld. In je hoofd bevindt zich de Hippo campus. De hippo campus is het deel van de hersenen dat het geheugen controleert. Van nature krimpt de hippo campus door het proces van verouderen. Hierdoor ontstaat een slecht geheugen en soms zelfs dementie. Door te dansen of te sporten kun je het volume verlies van de hippo campus omkeren.

Je wordt flexibel
De oefeningen die balletdanseressen doen zijn niet alleen mooi om te zien. Maar maken het lichaam flexibeler en minder stijf. Ook jij kan hiermee aan de slag gaan. Door een paar eenvoudige stretchoefeningen te doen zal je minder last hebben van gewrichtspijn of stramme spieren. Deze oefeningen kun je thuis doen.

Dansen zorgt voor ontspanning
Ben jij vaak gespannen? Ervaar je veel stress op sommige momenten. Zet de muziek aan, zoek een partner en dans. Uit onderzoek blijkt dat als je met partner danst en hierbij muzikale ondersteuning hebt. Dit één van de beste anti-stressmiddelen is die er bestaat.

Antidepressivum
Dansen heeft een positief effect op een depressie. Het geeft als het ware een mentale boost.

Dansen is goed voor je hart
Uit een Italiaans onderzoek blijkt dat hartpatiënten door te walsen (bijv. een Engelse wals) een gezonder hart en vlottere ademhaling krijgen. Bovendien verbetert de levenskwaliteit.

Het is goed voor je sexleven
Tijdens het dansen wordt je je steeds meer bewust van jezelf en je lichaam. Je leert hoe je lichaam op verschillende manieren kan bewegen. Niet voor niets hoor je vaak dat dansers erg goed zijn in bed.

Afvallen
Streetdance of aerobic werkt net zo goed als joggen of fietsen om die extra kilo’s kwijt te raken. Een ander pluspunt is dat je er spieren mee opbouwt.

Als je evenwichtiger door het leven wilt gaan
Heb je het gevoel niet altijd stevig op je benen te staan? Of ben je bang om te vallen? dan kan dansles jou mentale rust geven. Dansen vraagt namelijk om een goede houding en snellere bewegingen. Zo kun je door regelmatig te dansen stabieler staan en meer controle over je lichaam krijgen. De tango is een dans die het evenwicht aanzienlijk verbetert bij ouderen.

Je wordt als mens socialer
Dansen doe je niet altijd alleen. Als je samen danst zal je merken dat je socialer wordt. Je leert je in te leven in de ander en werkt samen.

Tot slot een tip: Zet eens vaker je favoriete muziek op en Dance like no one is watching!

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren. Dans jij graag? Heeft dansen in jouw leven ook een speciaal plekje? Let me know.

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *