Hoe integer zijn jouw zelfvertrouwen kan vergroten

Als je meer zelfvertrouwen wilt bereiken door integer te zijn, lees dan deze blog. Hierin vertel ik meer over integer zijn en de vele voordelen die het jou kan brengen als je je persoonlijk wilt ontwikkelen.

Voor we starten met deze blog, is het handig om te weten wat de eigenschappen van een integer persoon zijn.

Wanneer ben je een integer persoon?

Je bent een integer persoon als je eerlijk en oprecht bent, zowel naar de ander als naar zichzelf. Je bent betrouwbaar, komt beloften na en hebt geen verborgen agenda. Een integer persoon kun je niet omkopen. Die houdt zich aan de waarden die voor hem of haar belangrijk zijn.

We zijn bijna altijd op zoek naar signalen die ons duidelijk maken hoe we zouden moeten handelen in sommige situaties. En ondanks dat we denken authentiek te zijn blijkt dat we in de praktijk erg volgzaam zijn als we een ander persoon iets zien doen.

Stel je loopt door een drukke winkelstraat, je aandacht wordt getrokken naar een straatmuzikant die precies je favoriete muziek speelt. Je denkt: zal ik geld in zijn gitaarkist gooien? Maar ja, geld uitgeven aan dat soort dingen doe je normaal gesproken nooit. Maar als je ziet dat anderen mensen geld geven aan de straatmuzikant dan ben je zelf ook sneller geneigd om dit te doen. Voordat je het weet heb je al een muntstuk uit je zak gehaald en in de gitaarkoffer gegooid.

Als je tijdens een festival anderen mensen afval op de grond ziet gooien, dan gooi je jouw plastic beker ook makkelijk weg. Ook een slecht voorbeeld wordt gevolgd.

We doen niet alleen gedrag van anderen na maar kijken ook naar rolmodellen, mensen die voor ons van betekenis zijn. Maar hoe fijn zou het zijn als je je eigen rolmodel kunt worden. Dat je je zeker voelt en echt achter de keuzes kunt staan die je maakt?

In veel bedrijven wordt graag gewerkt met mensen die integer zijn. Soms staat het zelfs als eis bij een vacature vermeld. Integer zijn heeft namelijk veel voordelen.

Dit zijn de voordelen van integer zijn:

 • Het vergroot je zelfvertrouwen.
 • Het kan een goed hulpmiddel zijn om problemen te voorkomen.
 • Je kunt relaties versterken.
 • Het maakt je leven eenvoudiger.
 • Anderen weten wat ze aan je hebben.
 • Je bent niet omkoopbaar maar blijft trouw aan jezelf en jouw waarden.
 • Je hebt lef en leeft van uit je eigen morele kompas.

Dit kun je doen om een integer persoon te worden:

 • Probeer motivatie om iets te doen uit jezelf te halen, niet uit iets externs.
 • Luister naar je innerlijke kompas en durf te staan voor een sterk rechtvaardigheidsgevoel.
 • Spreek de waarheid en probeer geen leugentjes om bestwil te gebruiken.
 • Laat je niet omkopen of chanteren. Blijf bij jouw gevoel en waarden.
 • Wees betrouwbaar. Zeg wat je denkt en doe wat je zegt.

Een opdracht voor jou

Als je trouw wilt blijven aan jouw waarden. Dan is het belangrijk om te weten welke waarden er voor jouw belangrijk zijn. Schrijf je top 5 van je waarden eens op. Probeer bij soms lastige situaties die zich voor kunnen doen terug te denken aan deze top 5 en indien mogelijk zoveel mogelijk trouw te zijn naar deze waarden.

 

 

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *