Zelfbeeld

Het beeld van hoe je naar jezelf kijkt is deels bepalend voor hoe je in het leven staat. In deze persoonlijke blog vertel ik meer over zelfbeeld en neem ik je even mee in het leven van een stylist.

Het paskamer gordijn gaat open. Uit de paskamer stapt een prachtige vrouw met vrouwelijke rondingen. Ze kijkt in de spiegel waarin ze haar reflectie ziet en zegt: “Heb ik niet te dikke billen in deze broek?” Waarna ze vervolgt met; “Deze gaat het niet worden. Hij past niet bij m’n heupen om daarna weer snel het gordijn te sluiten en haar eigen vertrouwde kleding weer aan te trekken.

Ik probeerde haar nog duidelijk te maken, dat het model perfect is voor haar figuur en de kleur haar schitterend stond, maar ze bleef bij haar standpunt. Dit soort situaties zijn uitdagend. Door mijn ogen zie ik de prachtige vormen van de vrouw die net nog voor me stond. Haar super slanke taille en haar prachtige decolleté waren mij niet ontgaan.

Ik zag in gedachten voor me, hoe ze trots in de spiegel keek, terwijl ze een wijde taillebroek gemaakt van soepele stof droeg. Hoe ze hem combineerde met een top met V-hals omdat dat zo mooi bij haar decolleté en de vorm van haar gezicht past. En ja, ik zie al voor me hoe ze  tijdens haar zomervakantie rondloopt in een lange uitlopende doorknoopjurk met riempje, die haar killer slanke taille extra accentueert. Deze gedachten werden echter geen werkelijkheid, mijn fantasiebel spatte uiteen.

Door mijn werk als styliste in een modewinkel kom ik dagelijks vrouwen tegen die onzeker zijn over hun lichaam. Ze noemen hun minpunten achter elkaar op, zeggen dat ze eigenlijk nog wat kilo’s moeten afvallen en een enkeling pinkt zelfs een traantje weg in de paskamer.

Onzekerheid bij vrouwen over zichzelf, over hun lichaam, je kan dit niet altijd aan de buitenkant van iemand zien. En ik moet toegeven dat ik ook punten aan mijn lichaam zie waar ik minder tevreden over ben. Mijn kleine decolleté, een puppiebuikje na de bevallingen van twee kinderen en de rimpeltjes rond mijn ogen. Ik kan ook de druk voelen om aan bepaalde eisen te voldoen wanneer ik thuis voor de spiegel sta. Social Media helpt me niet mee om me zelfverzekerder te voelen. Op Instagram zie ik mensen die knapper getalenteerder en succesvoller zijn. Soms zakt de moed mij ook in de schoenen.

We kijken en vergelijken heel wat af. De vraag is of we hier echt gelukkig van worden? Wanneer zijn we perfect? Het antwoord op deze vraag hoorde ik pasgeleden van Robin Meerman tijdens de presentatie: Rock Your Bodyconfidence. Ze zei: “Je bent perfect als je jezelf perfect vindt”. Perfectie heeft alles te maken met, hoe hoog je de lat voor jezelf legt. Het kan altijd mooier, beter maar ook slechter.

Door de juiste kleding te dragen kun je jouw persoonlijkheid extra benadrukken. Goede kleuren en stijl spelen hierbij een belangrijke rol. Maar je mooi en zelfverzekerd voelen lukt niet door alleen aandacht aan je buitenkant te schenken. Vergeet daarom ook je binnenkant niet! Dit vergt misschien wat extra oefening, maar geloof me dat is het meer dan waard. Geef jezelf daarom vaker een complimentje als je voor de spiegel staat. Wees liever voor jezelf, omarm je imperfecties en durf te stralen en je zal zien de wereld straalt naar je terug.

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *