Eenzaamheid

Je buurman die altijd alleen is, die jongen in de trein met die verdrietige blik, of een oma die vanuit haar seniorenflat met een lege blik naar buiten staart. 700.000 mensen in Nederland voelen zich eenzaam. Eenzaamheid komt steeds vaker voor in deze maatschappij. Iedereen kent wel iemand die zich alleen voelt. Maar wat doe jij, als je met eenzaamheid in jouw omgeving geconfronteerd wordt? Sluit jij je ogen? Of maak je echt contact? Deze blog gaat over eenzaamheid. Ook deel ik hierin een persoonlijk verhaal over een hele bijzondere ontmoeting.

Tevreden kijk ik uit over het water van de Oesterdam. Zo, mijn camera kan in de tas. De foto’s voor mijn blog zijn gelukt. Terwijl ik het statief van mijn camera in klap om er mee naar de auto te lopen, zie ik dat er een man met een racefiets gehaast naar me toekomt.

Geïnteresseerd vraagt hij aan me waarvoor de foto’s zijn die ik maak. En of ik misschien professioneel fotograaf ben. Nee, professioneel fotograaf ben ik niet zei ik. Ik vertelde hem dat de foto’s bedoelt zijn voor mijn lifestyleblog. Al snel ging ons gesprek niet meer over fotografie maar over het leven. Jaap, (zo heette de man die tegenover me stond in zijn rode fietspak) vertelde me dat hij blij was dat hij me juist vandaag ontmoette. Vandaag had hij namelijk een slechte dag. Hij voelde zich eenzaam.

“Altijd heb ik hard gewerkt vertelde Jaap. En nu ben ik alleen. Dat valt me op sommige dagen zwaar. Mijn vrouw heeft me verlaten om een nieuw leven op te bouwen met Hans, één van mijn beste vrienden. En dat doet pijn. Mijn vriend zien met mijn vrouw en kinderen vind ik lastig. Hans vergeven kan ik (nog) niet”. Jaap werd even stil en aan de blik in zijn ogen zag ik dat er veel verdriet achter deze situatie schuil ging.

“Mag ik alsjeblieft nog meer vertellen?” vroeg hij na een tijdje, met een smekende stem. Dat is goed zei ik. Ik had immers nog even de tijd voordat ik de kinderen weer uit school ging halen. Deze keer vertelde hij over zijn leven van vroeger. Maar ook over de band met zijn ouders die niet altijd vlekkeloos verliep. “Dat lijkt me best lastig” zei ik toen hij klaar was met zijn verhaal.

Ik probeerde jaap een paar waardevolle tips mee te geven en gaf hem het advies om  hulp te zoeken om bepaalde problemen echt aan te kunnen pakken. Het was tijd om afscheid te nemen. We gaven elkaar een hand en Jaap ging weer op zijn fiets zitten. “Wat fijn dat ik je ontmoet heb zei hij. Deze ontmoeting maakt mijn dag zoveel mooier”. Dankbaar dat ik was, omdat ik iemand een goed gevoel had gegeven, keek ik Jaap na net zolang tot hij helemaal uit mijn gezichtsveld was verdwenen.

Er zijn natuurlijk meer mensen als Jaap. Wat ik deed was tijd en aandacht geven. Dat is een klein gebaar maar kan voor iemand zo waardevol zijn.

Wat is eenzaamheid?
Eenzaamheid is een gevoel dat ons diep in de ziel kan raken als de verbinding met anderen niet goed is. Het kent velen vormen. En is niet altijd duidelijk te herkennen. Als je denkt aan een een eenzaam persoon wordt er vaak gedacht aan iemand die een dierbare heeft verloren maar het kan ook iemand zijn die:

  • Veranderd van werk of stopt met werken.
  • Voor het eerst een kind krijgt
  • Ziek is of een handicap heeft
  • Een partner heeft die ziek is
  • vluchteling is en zonder familie hier woont.

Al deze voorbeelden hebben te maken met verstoring van patronen in ons leven. Hierdoor kan het zijn dat je je erg onzeker en angstig voelt. Een gevoel van leegte waarbij de eenzaamheid duidelijk merkbaar is ligt dan al snel op de loer. Om eenzaamheid tegen te gaan is het belangrijk om nieuwe patronen in je leven te ontwikkelen. Zodat de balans naar hoe jij kijkt naar de wereld weer hersteld kan worden.

Hoe kun je een ander die eenzaam is hulp bieden?
Er zijn genoeg kleine dingen die we voor elkaar kunnen doen zoals: een luisterend oor bieden, voor elkaar koken, samen eten, op bezoek gaan bij iemand of bellen met elkaar. Troost en afleiding bieden is een goede manier om echt contact te maken met elkaar. Maar verder is er niet zoveel mogelijk.

Voor een eenzaam persoon is het vooral belangrijk om zichzelf te leren helpen één van de beste dingen die je dan kan doen is de ander voorzichtig de weg wijzen naar echt goede hulp.

In Nederland wordt steeds meer ontwikkeld om eenzaamheid tegen te gaan. En dat is mooi! Een paar voorbeelden zijn:

  • Bij de Jumbo supermarkt bestaat er een kassa die speciaal is geopend voor mensen die en praatje willen maken.
  • Er is een speciale robot ontwikkeld (genaamd Tessa die structuur kan brengen en de stiltes in huis verbreekt.)
  • Er zijn mensen die hun huiskamer open stellen voor eenzame ouderen.
  • Vanaf nu is het mogelijk om samen tv te kijken op afstand. Je hoeft hiervoor niet in hetzelfde huis te wonen. Je kan met elkaar kletsen alsof de ander erbij is.
  • Met kerst worden er via Post NL handgeschreven kaarten verzonden naar eenzame ouderen.
  • Sommige Bezorgers van medicijnen voor ouderen nemen de tijd voor een praatje.
  • Willeke Alberti treed met een band op in bejaardentehuizen om echte connectie te maken met ouderen.
  • Stichting Met je hart maakt foto’s van ouderen die eenzaam zijn, voert gesprekken, eet samen met ze en maakt een prachtig gedicht voor hen.
  • Er zijn plaatsen waar mensen samen komen om samen te zingen.

Allemaal supermooie initiatieven. Waarvan ik hoop dat er nog meer bij komen.

Eenzaamheid in zijn geheel kunnen we niet oplossen. Maar we kunnen wel de dag van iemand die eenzaam is mooier maken. Ga daarom eens op bezoek bij iemand, aan wie je dat al een tijd geleden beloofd hebt. Maak contact en wees een lichtpuntje in het leven van de ander.

Mensen hebben mensen nodig.

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *