Zo werk je productief op jouw ideale werkplek in huis

Veel mensen zijn op dit moment  thuis aan het werk. Werken in je vertrouwde omgeving lijkt ideaal maar het kan ook druk zijn met kinderen die rond lopen en veel afleiding. Of misschien heb je wel het gevoel dat de muren tijdens dit soort dagen op je af komen. Hier volgen een aantal tips om een ideale werkplek te creëren, meer focus te krijgen en je productiviteit te verhogen.

Zoek in huis de ideale werkplek
Je bed of die bank waarop je altijd zo lekker onderuitgezakt naar de tv zit te kijken, lijkt misschien een fijne werkplek maar is niet altijd ideaal als je productief te werk wilt gaan. Zoek een rustig plekje in huis. Als je deze plek gevonden hebt richt dan een aparte kamer of een hoekje in als je kantoor.

Door de deur letterlijk achter je dicht te trekken kun je aan je gezin kenbaar maken dat je even niet gestoord wilt worden. Je kan natuurlijk ook afspraken maken dat je alleen gestoord mag worden als het echt heel belangrijk is.
Hoewel een kantoor je erg kan stimuleren om productief te werken, kan het zo zijn dat je geen geschikte kamer vrij hebt in huis. Richt in dat geval dan een bureau of tafel in helemaal naar jouw wensen. Iedereen werkt beter als je een fijn plekje hiervoor hebt.

Zorg voor voldoende en natuurlijk (dag)licht. Dit kan het grote verschil maken in de beleving van jouw werkplek.

Kleed het plekje aan met een gezellig plantje en/of plaats een mooie persoonlijke foto, zodat jou plekje echt van jouw wordt. Houd je werkbenodigdheden bij de hand. Dan kun je meteen aan de slag. Zorg er voor dat je bureau of de tafel waar je aan zit is opgeruimd. Te veel spullen om je heen kan zorgen dat je snel bent afgeleid en minder kunt focussen.

Kleed je aan als je wilt gaan thuiswerken.
Hoe relaxt dat het ook lijkt om van huis uit in je pyjama te werken, dit werkt niet altijd goed. Beter kun je eerst lekker opfrissen onder de douche en je daarna omkleden. Zo geef je aan je hersenen het seintje dat je van de slaapstand naar de werkstand gaat. Draag je normaal een pak voor je werk. Dit hoef je nu natuurlijk niet aan. Kies iets dat lekker comfortabel zit maar er wel anders uitziet als de kleding die je droeg toen je opstond.

Maak een lijst met je to-do’s
Als je thuis werkt blijven je werktaken misschien hetzelfde als dat je op kantoor werkt. Juist omdat je thuis werkt (waar veel afleiding kan zijn) is het een goed plan om een to-do lijst op te stellen. Hierdoor kun je meer uit jouw thuiswerkdag halen. Of je je to-do lijst nu op een papier schrijft of als notitie in je mobiele telefoon, het helpt om je gedachten te ordenen en het overzicht te behouden. Tip: maak deze lijst niet te lang dan zijn de doelen makkelijker haalbaar.

Maak eventueel ook een not-to-do lijst. Hierop schrijf je taken die misschien in het eerst opzicht belangrijk zijn maar in vergelijking met de andere paar taken geen urgentie hebben. Heb je de meest belangrijke taken gedaan dan kan je hier weer naar terug grijpen om het vervolgens af te maken.

Kijk niet op Social Media en leg je telefoon ver bij je vandaan.
In deze tijd werkt Social Media erg verslavend. Even de likes checken van de post die je net op instagram heb gezet. En terwijl je net weer opnieuw probeerde te focussen hoor je een piepje en komt er een kattenfilmpje binnen. Maar wees eens eerlijk, zit jij echt op ieder huisdierenfilmpje of vakantiekiekje te wachten? Hoeveel tijd ben jij kwijt met Social media checken? Stiekem te veel he?

Zet een aantal van de notificaties op je mobiele telefoon uit. Ga hiervoor naar instellingen en vervolgens naar berichtgeving. Je ziet nu verschillende apps die op jouw telefoon staan. Per app kun je er voor kiezen door welke je onderbroken wilt worden. Behoud wel je sms- en agendameldingen voor de zekerheid. Test dit eens een tijdje uit.
Wat er ook voor zorgt dat je minder op je telefoon kijkt is: Je telefoon ver weg leggen op een plaats waar je hem niet ziet. Bijvoorbeeld in een La.

Werk met themadagen
Ondernemer Charlotte van ‘t wout geeft via Instagram veel handige tips over ondernemen en productiviteit. Ik volgde bij haar een online productiviteitscursus via Instagram.

Thema dagen gebruiken voor je weekindeling is één van de onderdelen die aan bod komt. Je verdeelt je verschillende taken en activiteiten over themadagen. Een voorbeeld van iemands weekindeling kan zijn: Maandag is een boodschappen en opruim dag. Dinsdag woensdag en zaterdag aan het werk bij een loondienstbaan. Donderdagochtend is een inspiratieochtend en worden er boeken gelezen over zelfontwikkeling. donderdagmiddag is een schrijfmiddag en vrijdag wordt gebruikt om afspraken in te plannen. Door gericht te kiezen welke activiteiten en taken je op welke dag inplant krijg je overzicht en dat kan je rust geven.

Je kan ook een thema kiezen voor een langere periode bijvoorbeeld van een maand. Stel dat ik voor mijn blog veel over het onderwerp Mindset wil gaan schrijven. Dan kan ik ervoor kiezen om heel de maand alleen boeken te lezen die dit thema bevatten. Zodat ik de juiste informatie heb om interessante blog te kunnen schrijven.

Vergeet geen pauze in te plannen
Als je werkt vanuit huis dan kun je je eigen pauzes inplannen. Het gevaar zit hem vaak in dat je langer doorgaat of juist een te korte pauze neemt. Probeer hiervoor de tijd te nemen die je normaal gesproken ook op kantoor er aan besteed.

Eet vooral niet achter je bureau of tafel maar zoek even een ander plekje uit. Ga bijvoorbeeld aan een andere tafel in huis zitten met je lunch. Maak buiten een kleine wandeling zolang dit nog mogelijk is. Of doe even iets heel anders zodat je hersenen even op iets anders zijn gefocust. Dat kan zijn even een wasje ophangen of opvouwen. Als het maar een bezigheid is waarbij je niet veel hoeft na te denken.

Onderhoud contact met je collega’s
Nu je door het Coronavirus verplicht bent om thuis te werken. Is het wel belangrijk om contact te onderhouden met je collega’s. Zo weet je wie wat doet en het kan ook fijn zijn om even te bellen en elkaars stem weer te horen. Plan bijv. calls in via Skype of Facetime.

Flexibel met de tijd omgaan
Als je vanuit huis werkt kun je flexibeler met de tijd omgaan. Je kan in de ochtend beginnen en in de middag eerder stoppen. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen meer gefocust werken in de ochtend. Is dat voor jou niet zo dan zou je ook kunnen uitslapen en later gaan beginnen.

Als je kinderen thuis zijn en je hebt geen partner die thuis werkt om uren mee af te wisselen, dan is het slim om te starten met het werk waarbij je minder diep hoeft na te denken. Zodat je je taak weer sneller op kan pakken als je een keer gestoord wordt. De andere taken die meer denkwerk betreffen kan je bijvoorbeeld doen vroeg in de ochtend door iets eerder op te staan of je werkt in de avond nog een paar uurtjes door.

Als je er voor kiest om in de avond door te werken maak het dan niet te laat. Anders kan het zijn dat je de andere dag minder focus hebt als je vroeg op wilt staan of je wakker wordt van de kinderen die al vroeg wakker zijn.

Als je kinderen hebt lopen dingen nu eenmaal anders. Accepteer dat. De ene dag zal je dus wat productiever kunnen werken als de andere. Probeer los te laten dat alles perfect moet gaan en dat alle dagen je werk helemaal af is. Belangrijk is dat je je balans hierin leert vinden en door uit te testen kom je er achter wat voor jou werkt.

Wees lief voor jezelf
Thuiswerken is niet altijd makkelijk. Probeer jezelf daarom ook regelmatig te belonen. Wissel als je klaar bent met werken je kleding om voor bijvoorbeeld een huispak of pyjama zo komen je hersenen meteen in de relaxstand en kun je je werkdag goed afsluiten.

Trakteer jezelf op een me-time momentje. Facetime even met een vriend of vriendin. Maak van je badkamer een spa, neem een gezichtsmaskertje of ga lekker op de bank zitten met je favoriete boek of Netflixserie. En wees trots op jezelf.

Wil je nog meer tips over gefocust werken dan is het boek: Focus aan/uit van Marc Tigchelaar een echte aanrader.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *