Interview met Iep Bergsma fotograaf en auteur van het boek Picture Perfect.

|inspirerende mensen|Ontdekken

Ze maakt prachtige lichte lifestylefoto’s, is de fotograaf voor dé vrouwelijke ondernemer en heeft onlangs haar boek Picture Perfect uitgebracht waarin ze anderen inspireert om het perfecte plaatje te schieten. Ik heb het over Iep Bergsma, de gast in deze interview-blog. Ze vertelt o.a. over: waar een goede foto aan moet voldoen, hoe je relaxt op de foto kan staan, haar boek: Picture Perfect, drie belangrijke ondernemerslessen en nog veel meer. Dus lees snel verder.

Hoe is jouw liefde voor fotografie ontstaan?
Mijn liefde voor fotografie is ontstaan bij een strandtent in Harlingen. Mijn vader had zo’n heel klein Nokia telefoontje (Jep, we gaan waaaaay back!) en ik maakte daarmee een foto van mijn cassisflesje. Vervolgens liet ik mijn vader de foto zien en werd hij helemaal enthousiast. Hij had het over termen als een goede compositie en andere dingen waar ik niks van begreep. Maar ondanks dat ik er niks van begreep, begon er wel een vuurtje te branden in mij. Ik was ergens goed in. Sindsdien heeft fotografie mij niet meer losgelaten.

Jouw foto’s zijn te herkennen doordat het lichte lifestyle foto’s zijn. Vanwaar de keuze voor lifestyle? en waarom geen zwart/wit foto’s?
De keuze voor lichte lifestyle foto’s is heel organisch ontstaan. De rest sprak mij eigenlijk niet zo aan. Doordat ik veel op Pinterest rondstruinde kwam ik in aanraking met lifestyle fotografie. Dat was wat ik mooi vond en wat goed bij mij past. Sowieso ben ik een kleurrijk persoon. In mijn kleding en ‘zijn’ kun je dat goed merken en terugzien. De keuze om voor kleurrijke fotografie te gaan was dus ook geen moeilijke keuze. Heel af en toe gebruik ik zwart wit beelden, omdat dat goed past bij de sfeer van een bepaald beeld of net dat extraatje toevoegt, maar 99% van mijn fotografie is in keur.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste punten waar een goede foto aan moet voldoen?
Als ik een foto zie, let ik eigenlijk niet op techniek. Voor mij is een goede foto, een beeld dat een verhaal verteld, iets uitstraalt, een gevoel oproept. Een goede foto maakt nieuwsgierig.

Je bent zelfstandig ondernemer en hebt pas je boek: Picture Perfect uitgebracht, ongetwijfeld heb je veel geleerd op je weg hier naartoe. Wat zijn jou drie belangrijkste ondernemerslessen?

Ik heb onwijs veel geleerd van mijn hele reis tot nu toe. Mijn belangrijkste drie ondernemerslessen zijn :

  • Wees trots op wat je al bereikt hebt. Ik ben écht iemand die alweer 10 stappen vooruit aan het denken is. Mijn boek was net een week uit en het voelde alweer alsof ik naar het volgende project moest hollen. Dat hoeft dus helemaal niet. Stil staan en trots zijn is zóveel belangrijker dan rennen en vliegen naar het volgende.
  • Houd vertrouwen. Aan het begin van mijn reis, was ik er al van overtuigd dat ik fulltime fotograaf zou worden. Een klasgenoot zei toen tegen mij : over 5 jaar praten we verder. Nu 5 jaar later ben ik fulltime fotograaf, heb ik mijn eigen boek en doe ik elke dag wat ik leuk vind. Er zijn altijd mensen die niet in je geloven, jaloers zijn of het je misgunnen. Blijf vertrouwen houden en ga voor die droom! Met hard en slim werken bereik je je goals écht. Ik ben het levende bewijs.
  • Focus! Ja, ik weet het. Je wordt ermee doodgegooid. Iedereen heeft het over focus. Maar ze hebben allemaal gelijk. Het is zo belangrijk om focus te houden. Ik heb het altijd over focussen op mijn eigen eilandje. Alle bedrijven zie ik als eilandjes. Als ik mij steeds bezig zou houden met al die andere eilandjes zou ik gek worden. In het begin kon ik heel onzeker worden van al die mensen die successen bereikten, geld verdienden als water en er ook nog eens fabuleus uitzagen. Inmiddels heb ik dat allemaal losgelaten en zit ik lekker met mijn cocktail op mijn eigen eilandje 😉 Het leven wordt een stuk leuker als je de focus lekker bij en op jezelf houdt.

Wat is de reden dat je een boek wilde schrijven?
Het leek mij fan-tas-tisch om een fysiek iets te maken. Iets wat ik kon vasthouden, waar ik doorheen kon bladeren. Mijn fotografie is allemaal digitaal, en een echt product maken leek me zo cool. Dus ik plaatste in mijn Instagram stories dat ik graag een boek wilde maken. Waarover had ik nog niet bedacht, maar de droom was er. Dit werd opgepikt door uitgeverij kosmos en die wilde nog een fotografieboek aan hun assortiment toevoegen. 1+1=2. Picture Perfect was geboren.

Deze foto van het boek Picture Perfect is gemaakt door Iep Bergsma

Voor wie is jouw boek bedoeld?
Voor jou! Voor als je net een spiegelreflexcamera hebt gekocht of wanneer je je Instagram-feed vult met beelden. Het is tijd voor de volgende stap naar het perfecte plaatje. Het staat boordevol tips en tricks waar je écht iets aan hebt.

Waar haal jij inspiratie en nieuwe ideeën vandaan?
Vooral op Instagram krijg ik nieuwe inspiratie. Zo kwam ik laatst een super toffe stopmotion tegen die een bedrijf had gemaakt, en dat inspireerde mij om een stopmotion van mijn boeken te maken. Ik heb maar een heel klein beetje inspiratie nodig en de rest komt vanzelf. Die stopmotion had overigens niets te maken met boeken. Ik zag dat en zo begon het te stromen.

Een fotoshoot kan erg spannend zijn, hoe kun je er zelf voor zorgen dat je relaxt in beeld komt?
Bijna elke vrouw die bij mij een shoot boekt schrijft in haar eerste mail hoe spannend ze het vindt. Gelukkig is iedereen na de shoot altijd heel enthousiast en vonden ze het écht leuk. Hoe spannend ze het vooraf ook vonden. Iets wat ik altijd zeg, is dat je een shoot mag zien als een stukje selfcare. Het is toch heerlijk om je mooi aan te kleden, met stralende make-up en bedolven worden onder oprechte complimentjes?

Kies vooral een fotograaf waarvan de beelden je natuurlijk aanspreken, maar ook bij wie je je op je gemak voelt. Al mijn volgers weet wie en hoe ik ben, doordat ik heel zichtbaar ben. Ik hoor vaak dat mensen daardoor sneller een keuze maken, omdat ze het gevoel hebben mij al te kennen.

Wat staat er op je wishlist (voor de toekomst)?
Momenteel ben ik nog heel erg aan het genieten en aan het bijkomen van alle indrukken en mooie dingen die voortkomen uit mijn boek. Stiekem kijk ik natuurlijk alweer een beetje vooruit, en dat ziet er als volgt uit : ik wil meer offline contact maken met mijn volgers.

Denk aan offline workshops over thema’s die je in mijn boek vindt en daarnaast wil ik meer gaan spreken, meer mijn verhaal delen. Want ondanks een depressie en moeilijkheden, is een droom(baan) absoluut niet onmogelijk. Ik wil jonge meiden laten zien dat het allemaal kan. Wellicht met hier en daar een omweg, maar als ik het kan, kan jij het ook. Pinky Promise.

Ik kan me voorstellen dat je als fotograaf veel drukke periodes kan hebben. Wat doe jij om op te laden?
Ik ken zeker heel drukke periodes. Ik was ook niet zo’n ster in relaxen. Dat resulteerde in november 2018 in een mental breakdown. Zeg maar gerust een hele grote. T/m januari is dit extreem geweest. Ik was veel te hard gegaan. In juni 2018 afgestudeerd en ik verzoop in al het werk. Ik was VA voor meerdere bedrijven en fotografeerde daarnaast ook nog. Ik werkte van maandag t/m zondag en dat áltijd. Het was niet meer leuk en al helemaal niet meer gezond. Tijd voor verandering.

Inmiddels heb ik mijn bedrijf veel efficiënter ingericht met vaste dagen waarop ik shoot. Verder probeer ik het weekend vrij te houden. Daarnaast zijn dutjes doen, Netflix Bingen, knuffelen met mijn poes Liselotje, weekendjes weg naar Maastricht en lunchen/dineren buiten de deur ook echt fijne oplaad momentjes.

Waar wordt je echt gelukkig van?
Ik word écht gelukkig van mijn werk. Doen wat ik leuk vind. Niet balen als het weekend of een vakantie voorbij is. Zin hebben om weer aan het werk te gaan. Daarnaast word ik echt gelukkig van het strand en de zee, schepijs, knuffelen, schone bedlakens, een warme douche, bruisballen, uiteten gaan, dieren, verliefde mensen, een hete kop thee en ik word heel blij van jou. Dat je mij hebt gevraagd om deze vragen te beantwoorden!

Wil je meer over Iep weten of zelf een keer een shoot boeken,  klik dan hier. Je kan Iep ook volgen via Instagram.

 

De foto van Iep Bergsma is gemaakt door: Emma Peijnenburg

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Geef een reactie