De kracht van de lach

Lachen is supergezond voor je. Je humeur krijgt een oppepper, je laad ervan op en je ogen stralen. Ook het immuunsysteem krijgt een flinke boost. Redenen genoeg dus om eens vaker te lachen. Ik deed mee aan de training lachen houd je staande. En werd 4 weken lang ondergedompeld in de wereld van de lach. Deze blog gaat over de kracht van lachen.

Jaren geleden zag ik het een keer op tv. Een groep mensen in een kring die hard aan het lachen waren. Ik keek er naar en dacht bij mezelf. Hoe kun je zo lachen zonder dat er een reden voor is? Ik begreep het niet en vond het eigenlijk een beetje raar. Tegelijkertijd maakte het me ook een beetje nieuwsgierig.

Wetenschappelijke studies blijkt dat lachen heel gezond is. Het gaat bij het lachen dan niet alleen om een echte lach, maar ook om de nep lach. (het brein maakt hiertussen namelijk geen onderscheid). Af en toe nep lachen is helemaal niet verkeerd.

Als je lacht komen er verschillende soorten stofjes vrij. Endorfine zorgt dat je minder pijn voelt en sneller ontspannen bent. De stofjes dopamine en serotonine werken als een soort antidepressiva in je lichaam. Door te lachen wordt je minder gevoelig voor infecties.

Tijdens een event dat ik bezocht betrad een uitbundig lachende vrouw het podium. Het was Anjo de Bruijkere of wel De Lachgoerroe. Nadat ze haar presentatie had gedaan, deed ik samen met de mensen in de zaal een aantal lach oefeningen. Dat was letterlijk lachen en maakte enorme indruk op mij. Ik wilde hier meer van weten en besloot mee te doen met een training.

Zittend in mijn lievelingsstoel bij het raam deed ik hard lachend mee met de oefeningen. Terwijl ik daar mee bezig was hoorde ik een stem vanaf de bank roepen. “Wat ben jij nou aan het doen?” “Lachyoga” zei ik. Hoofdschuddend keek mijn vriend me aan. Maar dat maakte me niets uit. Ik was lekker bezig en helemaal in mijn element. Ondertussen kreeg mijn lach verschillende variaties. Van los lachen  naar auto lachen en de milkshake lach (dit zijn slechts een paar lachjes van die ik geleerd heb).

Het lachen ging niet gelijk goed. De eerste paar keer vond ik ingewikkelder dan ik verwachtte. Het kostte me moeite om voluit te lachen. Een lach zomaar uit het niets tevoorschijn toveren is een uitdaging. Je moet het durven. Maar door de oefeningen vaker te doen ging het me steeds gemakkelijker af. Terwijl ik bang was dat ik niet gelijk in het moment zou zijn, (iets dat ik met yoga wel eens heb) was dat voor mij met lachen totaal anders. Als je lacht merk je dat er weinig plaats is voor andere emoties. Probeer maar eens boos te zijn terwijl je lacht.

We kunnen een lach dus opwekken en dat is mooi. Dit gaat nog natuurlijker wanneer andere emoties als verdriet, angst en woede vrij kunnen stromen. We denken vaak dat we de emotie vreugde kennen maar deze wordt in de praktijk nog vaak verward met het gevoel tevreden zijn. Voortdurend wordt er bij alles een blij gezicht opgezet. Maar zo een gevoel duurt meestal niet lang en is niet altijd echt. Veel mensen doen alsof ze gelukkig zijn, want dat hoort zo, maar een echt tevreden gevoel is zeer zeldzaam.

Ik heb mijn lach niet altijd van binnenuit gevoelt en nam het leven met zijn verplichtingen en verantwoordelijkheden soms te serieus. Ik liet niet alle emoties die ik voelde binnen komen.

Zo was er een periode dat ik mijn verdriet ontkende. Het leven ging door, dus ik ook. Ik deed mijn werk en alles wat er in mijn beleving bij hoorden. Maar echt gelukkig voelde ik me toen niet. Ik maskeerde de pijn uit een soort overlevingsdrang. Ik was op zoek naar iets of iemand om het lege plekje in mijn hart op te vullen. En hoe hard ik ook probeerde, het lukte niet. Vreugde kun je niet altijd managen.

Door mezelf te leren kennen kwam ik steeds dichter bij mijn eigen emoties en leerde ik hoe ik daar mee om kon gaan. Pas later kwam ik er achter ik hoe ik elke dag momenten van geluk kon ervaren. Ik heb nu minder verwachtingen en ga met de energie om zoals die komt.

En als de lach vanzelf komt dan mag dat natuurlijk gevierd worden. Al schamen we ons als mens soms voor de spontane uitbarstingen ervan. We hebben het idee dat het niet netjes is om uitbundig te lachen. Vaak komt dat voort uit ervaringen en uitspraken van vroeger. “Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg” is er daar één van. Een feit is dat kinderen veel meer lachen dan volwassenen.

Dat heeft er alles mee te maken dat we als volwassenen de kinderlijke speelsheid zijn verloren. Hoe we deze speelsheid weer terugkrijgen? Door weer meer te spelen en de wereld te zien als door de ogen van een kind. Verwonder je. Dans, zing of creëer door te tekenen, verven, of knutselen. laat die innerlijke kunstenaar die je van binnen bent aan de buitenwereld zien. Probeer nieuwe dingen uit alsof alles mogelijk is. Het leven is namelijk een speeltuin waarin gespeeld mag worden.

Door de training van Anjo merkte ik dat het fijn is om af en toe emoties van je af te lachen. Het bevrijd je tijdelijk van de ernst van het leven, het verlaagd je stressniveau. Na een aantal lachoefeningen achter elkaar voelde ik ook mijn buikspieren alsof ik net van de sportschool af kwam. Maar dat is niet vreemd ook met lachen verbruik je calorieën en het zet je spieren aan het werk.

Mijn advies is: Lach vaker want als je je blij voelt dan trek je mooie dingen aan en ben je niet altijd op de vlucht voor gevreesde pijn, omdat je dan meer in het hier en nu leeft.

Tot slot drie leuke lachtips:

  • Lach eens hard tijdens het stofzuigen, niemand die je hoort. het maakt het stofzuigen meteen een stuk leuker.
  • Als je aan het wandelen bent en wil lachen zonder dat het opvalt, pak dan je telefoon en doe alsof je iemand aan de lijn hebt die een hele goede grap vertelt. Om te voorkomen dat je telefoon gaat rinkelen terwijl je dit doet kun je hem tijdens dit denkbeeldige gesprek beter op stil zetten.
  • Zwaai, lach en knipoog elke ochtend naar je zelf in de spiegel. Begin de dag goed met een lach.

Wil jij jezelf ook met lachen staande houden? Of een persoonlijke lachsessie bij Anjo volgen klik dan hier voor meer informatie. Je kan Anjo ook volgen via Instagram.

Over Anjo kom je snel meer te weten, want ik mag haar interviewen 🙂

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *