De 7 beste tips om dicht bij jezelf te blijven

Geef jij je kostbare tijd vaak weg aan dingen die je niet echt wilt? Voelen de keuzes die je maakt niet altijd 100% jij? De manier waarop je met verschillende situaties en personen in jouw leven omgaat kan bepalend zijn voor hoe ver je van jezelf af staat. Hoe je dan toch dicht bij jezelf blijft vertel ik je in deze blog.

7 Handige tips om dicht bij jezelf te blijven

Open je hart door van jezelf te houden
Het klinkt misschien een beet je cliché maar is absoluut waar: Pas als je van jezelf houd kun je ook van anderen houden. Door dicht bij jezelf te staan en van jezelf te houden kun je je hart openen voor de ander. Durf liefde te ontvangen en te delen. Accepteer jezelf met je mooie en minder mooie kanten. En probeer dankbaar te zijn voor wat je hebt in plaats van aandacht te schenken op wat je niet hebt.

Vraag niet telkens om goedkeuring
Iedereen wil wel graag goedkeuring ontvangen. En wees eens eerlijk complimentjes zijn altijd leuk toch? Je voelt je geliefd en hebt het gevoel dat je erbij hoort. Maar ben jij een type die bijna altijd onzeker is dan zal je steeds meer goedkeuring van anderen nodig hebben voordat je je goed voelt. Onthoud dat je goed bent zoals je bent. Vergelijk jezelf niet te veel met anderen. Geef jezelf vaker complimentjes zodat je niet afhankelijk wordt van de goedkeuring van de ander. Vind je dit moeilijk om te doen? Werk dan aan je zelfvertrouwen.

Geef jezelf bedenktijd
Zeg jij altijd meteen ergens ja op? Maar voelt het niet altijd goed? Gun jezelf dan bedenktijd. Je bent niet verplicht om gelijk een antwoord te geven. Laat merken dat je het aardig vind dat de persoon die jou iets gevraagd heeft aan je heeft gedacht. Antwoordt dat je nog even moet kijken of je kunt. Geef jezelf die extra ruimte om een keuze te maken die van binnen echt goed voelt.

Weet of dit is wat je wilt en echt bij je past
Zorg dat je weet wat jouw kernwaarden zijn. Wat vind jij belangrijk in dit leven? Wat wil je wel? En wat wil je niet? En probeer deze waarden niet te veel uit het oog te verliezen.

In de tijd waarin we nu leven worden we blootgesteld aan veel prikkels vooral social media speelt hierbij een grote rol. Vaak is het lastig om niet gelijk te reageren wanneer je iets voorbij ziet komen. Gelijk reageren op een bericht of mail zorgt ervoor dat je er snel van af bent. Logisch als je zo denkt maar handig is het niet. Krijg je een verzoek van iemand via social media of in real life, vraag je dan eerst eens af of je echt wilt wat er wordt voorgesteld. Past dat bij wie jij bent en wat jij leuk vind? Krijg je er energie van? En heel belangrijk wil je hier tijd voor vrij maken?

Hier volgen een aantal voorbeelden:

  1. Soms krijg ik via Facebook verzoeken van bedrijven of personen die niet bij me passen. Ik accepteer dat soort vriendschapsverzoeken meestal niet en volg ook geen bedrijfspagina’s van bedrijven waar ik niet blij van wordt. Ik vind het zonde van de tijd die het kost om dingen voorbij te zien komen waar ik geen energie van krijg.
  2. Op Instagram komen er regelmatig verschillende hypes voorbij, worden er kettingbrieven verstuurd of gevraagd om een bepaald type foto te posten. Is dit helemaal jouw ding en voelt het vanuit je hart goed? Dan zeg ik doen! Maar is dit iets waar je niet helemaal achter staat, weet dan dat je niets verplicht bent. En blijf in dit geval dicht bij jezelf. Of neem deel op een manier die wel bij jou past.
  3. Vorig Jaar wilde ik heel graag naar een event in Utrecht. Voor de gezelligheid maar ook omdat ik niet goed alleen durfde te gaan, vroeg ik aan iemand die ik graag volg via Instagram of ze meewilde met mij. Ik dacht dat zij zo een event geweldig en inspirerend zou vinden. Haar antwoordt op mijn vraag was nee. Eerst verbaasde me dat maar toen ze me uit legde waarom ze niet mee ging begreep ik haar helemaal. Ze had op dat moment nog een kleine baby. De tijd die ze had om aan haar bedrijf te werken was beperkt en wilde ze zo nuttig mogelijk in delen. Daarnaast zaten er voor haar geen sprekers tussen waar zij veel inspiratie uit zou kunnen halen. Het soort event stond te ver bij haar en de richting die ze op wilde vandaan. Ik vond het ontzettend krachtig dat ze zo sterk voor haar keuze stond.
  4. Als styliste weet ik dat het ook op modegebied belangrijk is dat je iets kiest dat bij je past. Volg niet klakkeloos alle modetrends. Met de juiste stijl, kleuren en een pasvorm die perfect uitkomt bij jouw figuurtype zal je echt stralen. Maar hoe leuk een vriendin of verkoopster ook zegt dat iets bij je staat, onthoudt dat je dat zelf moet voelen. Alleen dan ga jij je kleding met plezier dragen. Mijn ervaring is dat kleding anders ongedragen met prijskaartjes er nog aan in de kledingkast blijft hangen.
  5. Ik ben niet op elk feestje aanwezig en dat hoef jij ook niet. Als jij liever iets anders doet of je fijner voelt als je jezelf op laad met een boek op de bank dan kun je daar ook voor kiezen. Ik luister als ik gevraagd word of ik ergens bij aanwezig wil zijn steeds vaker naar de signalen van mijn lichaam en vraag mezelf af: wil ik hier echt bij zijn? Is het noodzakelijk? Aan de hand daarvan maak ik mijn keuze.

Zorg dat je uitgerust bent
Zorg voor voldoende rust en me-time momenten zodat je minder geprikkeld bent en daardoor makkelijker keuzes kan maken.

Omarm jouw gekke voorkeuren
Iedereen heeft zijn gekke voorkeuren. Die aparte hobby, verzameling of speciale muziekvoorkeur waarvan anderen misschien raar op kijken. Zolang je er zelf maar energie van krijgt en plezier aan beleeft blijf het dan vooral doen. Juist deze dingen maken jou bijzonder. Laat je niet tegenhouden door wat anderen hier van zouden kunnen vinden. Dat valt in de praktijk namelijk mee. Een ander is niet de hele tijd op jouw gefocust maar meer op zichzelf.

Zeg niet ja om de ander te pleasen
Te vaak wordt er ja gezegd om een ander te pleasen. Een ander een fijn gevoel geven is niet verkeerd. We zijn als mens nu eenmaal sociaal aangelegd. Rekening houden met elkaar hoort daarbij. Toch is het verstandig om voor jezelf een duidelijke grens aan te geven. Wanneer je alleen maar keuzes maakt in het belang van de ander kun je jezelf kwijt raken. Je leeft op dat moment niet jouw leven maar het leven zoals de ander dat het liefst van je ziet.

Maak ruimte en tijd vrij voor jouw keuzes dan zal je merken dat het soms niet zo erg is te doen wat een ander leuk vind omdat je zelf ondertussen genoeg bent opgeladen door keuzes te maken die bij jou passen.

 

Ik hoop dat je van deze blog weer genoeg inspiratie hebt gekregen.

Ik ben benieuwd wat er voor zorgt dat jij dicht bij jezelf blijft. Laat het me weten met een reactie.

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *