Interview met Astrid van Meijeren van Druktemama’s

Stel: Je bent moeder van drie meiden waaronder een dochter van vijf en een eeneiige tweeling van twee jaar, je hebt een baan, een eigen bedrijf en ADHD. Hoe ziet je leven er dan uit? Leven met ADHD is volgens Astrid van Meijeren niet altijd eenvoudig. Met haar bedrijf Druktemama’s wil ze een ADHD-vriendelijke wereld creëren. In deze blog deelt ze o.a. hoe ze zelf haar ADHD kon omarmen en geeft ze een aantal handige tips om rust te krijgen in een hoofd dat overloopt van de gedachten.

Voor wie jou niet kent, wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Astrid, ik ben 30 jaar met mijn drie ondeugende dochters geniet ik van het dorpse leven. Ik houd ervan om boeken te kopen (Boeken lezen, is weer een tweede haha!).

Op 7-jarige leeftijd kreeg je de diagnose ADHD. Wat deed die diagnose met jou?
Op die leeftijd overkomt het je en volg je het pad van je ouders. Zij besloten uit liefde voor mij om te starten met ritalin. In die tijd ben ik veel “op speelkwartier” geweest bij de kinderpsychiater. Dat herinner ik me nog goed. Ik moest in die tijd vaak naar de kinderarts voor het meten van mijn bloeddruk. Vooral het lange wachten maakte indruk 😉
Mijn moeder begeleidde mij in het op tijd innemen van mijn medicatie. Het rustiger worden zorgde ervoor dat er weer kinderen met mij wilden spelen en ik op kinderfeestjes mocht komen. Het uitwerken van de medicatie was echter geen feestje. Als ik hem vergat leek het alsof de ADHD 10x erger was. Het was altijd een komen en gaan van goede en slechte momenten.

Na jaren van zoeken, dingen ervaren, voelen en uitproberen kwam voor jou het moment dat je de ADHD uiteindelijk kon omarmen. Welk moment gaf bij jou die doorslag?
Dat was het moment dat ik de ADHD niet langer zag als “waarom heb ik dit nou weer”, maar als dit is mijn pad en ieder huisje heeft zijn kruisje. Dat klinkt misschien heel eenvoudig, maar uiteindelijk is dat het ook. Het punt dat ik zelf besloot om ADHD op een positieve manier te bekijken en de voordelen ervan te integreren maakte voor mij dat ik de nadelen in een ander daglicht kan zetten.

Door oprechter te luisteren naar de behoeften die voortkomen vanuit de ADHD, (denk ook overprikkeling en onderprikkeling) kan ik mijn week effectiever indelen. Waar ik voorheen medicatie nam om een drukke dag door te komen, heb ik nu met mijzelf de afspraak gemaakt dat het helemaal oké is om afspraken last minute af te zeggen. Ook als de ander daarvan gaat mopperen of het geld van een gekochte ticket niet terug komt etc.

Je bent moeder geworden van een tweeling. Een tweeling is al pittig maar als moeder met ADHD is dat natuurlijk een absolute uitdaging! Hoe houd jij orde in de chaos?
Niet, haha! Ik leef op een eiland om alles in goede banen te leiden en dat vind ik niet altijd leuk. Dat zeg ik je eerlijk. Maar ik weet dat het werkt om zo op de langere termijn overeind te blijven.
Tegelijkertijd kan het soms oplopen tot een enorme drempel om ergens heen te gaan. Alleen naar een grote (binnen)speeltuin, zwembad of winkels met 3 kinderen vermijd ik. Ik zal niet ontkennen dat ik de combinatie met een knipoog wel eens vervloekt hebt “hoe kan moeder natuur nou een tweeling geven aan een moeder met ADHD?”.

Wat zijn volgens jou de problemen waar de meeste moeders met ADHD tegen aan lopen?
Het totaalpakket aan verantwoordelijkheidsgevoel voor het gezin, het huishouden, eventueel werk, familie, vrienden en dan ook nog willen sporten, verjaardagen en uitjes. In deze tijd hebben we een enorm hoog verantwoordelijkheidsgevoel, juist omdat we zelf kiezen voor het stichten van een gezin. Daarmee nemen we alle lasten op onze schouders. Want ja, “we wilden zelf graag kinderen, dus…”. Snap je waar ik heen wil?

Vroeger, heel vroeger lag dat anders. De tijd was anders, de snelheid waarmee wij nu leven ligt voor velen te hoog. Moeders met ADHD worden ook nog eens verrast met overprikkeling, onderprikkeling en hersenstormen op tijdstippen dat ze op z’n zachts gezegd allerminst handig zijn. Je loopt vast, terwijl je ook door moet/wil. Dat kan lastig zijn om uit te leggen aan je partner, vrienden, werkgever, collega’s of de juffrouw op school.

Je bent je bedrijf Druktemama’s gestart. Wat is jouw missie hiermee?
Mijn missie is om een ADHD-vriendelijkere wereld te creëren waardoor we relaxt en intuïtief gaan leven. Hierbij zou je denken dat de omgeving vriendelijker moet worden, maar mijn missie is om de persoon met ADHD zelf op andere gedachte te brengen over zichzelf en daarmee ook hun ADHD. Ik zie zoveel berichten voorbij komen van personen zowel mannen als vrouwen die hun ADHD echt haten.

Daar hebben ze ongetwijfeld heel veel goede redenen voor, maar het gaat ze niet verder helpen. Het gaat mijns inziens ook niet helpen om 101 productiviteitscurussen te doen. Als dat de oplossing was kon je één factsheet vinden op google en leefden we nog lang en gelukkig. De meeste ADHD’ers zijn de goede adviezen moe. Je kan ze beter een helpende hand aanbieden.

Waar ik mij op richt is de liefde voor jezelf. Als het lukt om dat te bereiken en wezenlijk anders over jezelf, de ADHD en hoe je je wilt voelen gaat denken. Dan kom je los van de stigmatisering en hoe het hoort. Ik ben een groot voorstander van luisteren naar je intuïtie als je hoofd er een chaos van maakt. Je gevoel liegt namelijk nooit! En zeker die van gevoelige mensen zoals ADHD’ers niet.

Heb je nog waardevolle tips voor mensen met ADHD of die denken dat ze ADHD hebben om rust te creëren in hun hoofd, terwijl dat overloopt met gedachten?
Bekijk kritisch je agenda, is dat hoe je wilt leven? Draagt het bij aan hoe jij je wilt voelen? Dat klinkt misschien wat zweverig maar stop met jezelf overal heen slepen waar je geen energie van krijgt en wees vooral niet bang dat je daarmee “vriendinnen” kwijt raakt, het financieel slechter krijgt of iets heel tofs gaat missen.

En wat ook heel belangrijk is: weet van jezelf wat je nodig hebt om te ontprikkelen of juist jezelf weer aan de gang te krijgen. Voor mij is dat 100% naar buiten gaan, en ondanks dat ik daar niet altijd zin in heb op momenten als mijn hoofd overloopt, doe ik het toch omdat ik weet dat het werkt. Ik knap er altijd van op.

Waar wordt jij echt gelukkig van?
De ene dag wordt ik stapel gelukkig van mijn meiden, de andere dag van successen met Druktemama’s of een lief berichtje dat ik van iemand krijg als ze mijn site vinden. Van een overwinning met tennis word ik ook heel blij. Net als van lekker eten of een vet mooie zonsondergang.

Waar ik instant blij van wordt is sneeuw. Als het gaat sneeuwen ben ik door het dolle. Ik zit dan als een kind voor het raam te wachten op de eerste vlokken. Om vervolgens weer door mijn te hoge verwachtingen vet teleurgesteld te zijn als het sneeuwen ophoudt bij 1 cm. Mijn geluk zit hem echt in de kleine dingen, lekker overzichtelijk ;-).

Wil je meer weten over Astrid of Druktemama’s? Klik dan hier of volg haar via Instagram

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *