Waarom ik duurzaam en minimalistisch leven belangrijk vind

afval scheiden, vaker vegetarisch eten, je garderobe minimaliseren door de Marie Kondo methode toe te passen, bewuster omgaan met wat je koopt. Dit zijn nog maar een paar mogelijkheden die je kan toepassen om duurzamer te leven. In deze blog lees je waarom ik duurzaam en minimalistisch leven zo belangrijk vind.

We kopen steeds meer terwijl we er niet altijd blij van worden. Pas gekochte kleding wordt met de kaartjes er nog aan in de kast gelegd. spullen verdwijnen in kasten en laadjes, waar ze soms jaren blijven liggen. Dat niet alles wordt gedragen of gebruikt is jammer. Zeker als je bewust nadenkt over onder welke omstandigheden kleding en spullen gemaakt worden.

Dat we in een wegwerpmaatschappij leven, besefte ik nog meer na het zien van een documentaire en een aantal uitzendingen van het tv-programma: Genaaid. Hier zag ik hoe een ziek weesmeisje achter de naaimachine zat. Waarom?…

Dat je een t-shirt voor een goedkoop bedrag koopt wil niet zeggen dat het goedkoop is. Iemand anders betaald de prijs hiervoor.

Ik zag tijdens de documentaire ook hoeveel kleding er wel niet op afvalbergen terecht komt. In landen als India is zelfs zo’n groot overschot aan kleding dat de bevolking niet weet wat ze er mee aan moet. Terwijl de tranen na het zien van de beelden over m’n wangen rolde besefte ik dat ik m’n ogen niet meer wil sluiten. Ik wilde met het gevoel dat ik kreeg na het kijken van de documentaires iets doen. Ik las daarom verschillende boeken over duurzaamheid en minimalisme.

Bewustzijn

In het oerwoud van verwarrende en tegenstrijdige informatie over duurzaam leven is het vaak moeilijk het juiste te kiezen. Duurzaamheid gaat over bewuste keuzes maken, je verdiepen in de herkomst van de spullen die je koopt, en er achter komen welke grondstoffen er gebruikt zijn om dingen te produceren.

Maar dat niet alleen. Het gaat ook over een stukje verantwoording voelen voor de aarde. Als we laten zien dat we het anders willen, dan kunnen we zelfs met kleine dingen al een verschil maken.

Je hoeft geen geiten wollen sokken te dragen of als man je baard te laten staan. Je hoeft niet in een houten huisje in het bos te wonen. Duurzaam leven is voor iedereen en het is hard nodig.

Ik wil via deze blog m’n zoektocht starten naar een duurzaam en minimalistisch leven. Ik wil m’n ervaringen delen en wil je tips geven waar ook jij mee aan de slag kunt.

Terug naar de basis

Door duurzaam en minimalistisch te leven ga je ondekken wat de essentie is van jouw leven. Veel dingen heb je eigenlijk niet nodig. Je gaat als het ware terug naar de basis.

Je maakt keuzes door te kiezen wat voor jou belangrijk is. Heb je die dure auto wel nodig? dat huis? die merkkleding? die volle kast met boeken? en moet je altijd bereikbaar zijn? Wat maakt jou echt blij?

Ik heb de boeken van opruimcoach Marie Kondo gelezen. Deze boeken hebben ervoor gezorgd dat ik makkelijker afstand kon doen van bepaalde bezittingen. Waardoor het opruimen een stuk makkelijker ging. Dat gun ik jou natuurlijk ook. Ik zal via Laidback Lifestyle dan ook opruimtips en verhalen delen die over minimalisme gaan.

Ik start m’n zoektocht… Lees je mee?

Boeken die ik je aanraad over duurzaamheid en minimalisme zijn: Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot,  Weg ermee van Dennis Storm en Verlangen naar Minder van Jelle Derckx

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *