In één van m’n vorige blogs heb ik het gehad over opruimen volgens de Marie Kondo methode. Ik had het over: hoe je jouw garderobe op kan ruimen, zodat je in jouw kledingkast alleen maar kleding hangt waar jij echt blij van wordt. Maar er valt in huis natuurlijk nog veel meer op te ruimen.
En waarom is het bij sommige bezittingen zo moeilijk om er afstand van te doen? Wat doe jij bijv. met: Je foto’s, vakantiesouvenirs, en knutselwerkjes van de kinderen? En waarom is het beter dat er geen familie bij is als je opruimt? Antwoorden op deze vragen en meer lees je in deze blog.
Waarom kun je van sommige bezittingen moeilijk afstand doen? en hoe kun je dit aanpakken?
Er zijn spullen waarbij het moeilijk is om afstand van te doen. Niet voor niets bewaren we deze spullen tot de laatst met opruimen. Het gaat hier om spullen waarmee je emotioneel verbonden bent. Ik zal voorbeelden geven + de mogelijke oplossingen.
- Foto’s (vaak op veel verschillende plaatsen bewaard) probeer ze zo veel mogelijk bij elkaar te leggen om te vergelijken. Foto’s zijn er vaak om een bepaalde ervaring of gebeurtenis te laten zien. Bekijk ze goed en probeer te ontdekken welke foto’s jou het meest raken. Je houd zo minder foto’s over maar degene die je hebt zijn zo goed dat de herinneringen weer levend worden als je ze bekijkt. Tip: Laat foto’s niet in dozen zitten met de gedachten dat als je oud bent je ze allemaal op het gemak gaat bekijken. Denk je echt dat je dat dan zal doen? In albums kijkt dat een stuk makkelijker en die heb je er veel sneller bij gepakt. (Dit geldt ook voor foto’s die je op de computer hebt verzameld. Sorteer ze en plaats ze in mapjes. Zo krijg je ook op de computer meer overzicht).
- Knutselwerkjes van de kinderen en vader/moederdag cadeautjes. Wat ik zelf doe als ik bergen met tekeningen en knutsels heb, De meest speciale bewaar ik. De rest wat bijzonder genoeg is fotografeer ik en de foto’s daarvan plak ik in een fotoalbum. Als je nog steeds blij van wordt van deze knutsels bewaar ze. Maar als je kinderen al groot zijn en je ze bewaard uit angst dat je ze anders zult kwetsen als je ze weg gooit, vraag dan aan de kinderen wat er mee moet gebeuren. Misschien willen ze het zelf houden of zeggen ze: gooi maar weg.
- Souvenirs Veel mensen zijn bang bij het weggooien hiervan ook de herinnering weg te gooien. De meest dierbare herinneringen zullen nooit verdwijnen. Ze zitten immers in je hart. We leven in het nu, maar word je hier blij van bewaar het dan. Het zijn herinneringen aan de tijd dat dat souvenir je blij maakte toen je het zag en het ergens kocht (of misschien kreeg je het van iemand die op reis was geweest)
Het lijkt misschien handig en tijdsbesparend als een familielid jou aanbied mee te helpen met opruimen. Maar het tegendeel kan waar zijn. Het opruimen kan hierdoor zelfs langer duren. Jij weet natuurlijk het beste wat voor jou van grote waarde is.
Waarom het beter is dat er geen familie bij is als je gaat opruimen?
- Familie vind vaak sommige bezittingen zonde om weg te doen, waardoor je het toch gaat bewaren terwijl je het van plan was weg te doen.
- Vaak wordt er gezegd geef maar aan mij. Het word meegenomen en vervolgens niet meer gedragen of gebruikt. Wat dan? Vertel dat je gaat opruimen en vraag aan dat familielid of deze toevallig nog op zoek is naar iets. Heb je dat dan kun je het geven en je weet dan dat het iets is waar ze iets aan hebben.
Inspiratie voor deze blog komt uit het boek Opgeruimd van Marie Kondo.
Wil je meer lezen over deze methode en hoe je die toepast bij het opruimen van je garderobe, lees dan deze blog. Of de reviews die ik schreef over de Marie Kondo boeken.