Interview met wandelcoach Lizzy Posch van Lizz is More

In een wereld waarin we steeds meer van onszelf moeten, kan het lastig zijn om de juiste balans te vinden. Hoe doe je dat? Lizzy Posch van Lizz is More is een wandelcoach die mensen begeleid en ze de weg wijst naar een persoonlijke gezonde levensstijl. In dit interview verteld ze o.a. over: haar werk als wandelcoach, over waarom er steeds meer mensen met stress of burn out klachten rondlopen, en geeft ze ons handige tips mee.

Hoe is jouw bedrijf Lizz is More ontstaan? en wat is jou missie hiermee?
Het idee voor Lizz is More ontstond al tijdens mijn eerste baan. Ik werkte toen in de gesloten jeugdzorg met jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Deze jongeren hadden ernstige gedragsproblemen en psychiatrische problematiek. Van een aantal jongeren was ik de mentor. Al snel merkte ik dat ik het mentorschap, en dus het intensievere 1-op-1 contact en de coachende gesprekken, het leukste onderdeel van mijn werk vond. Hier is direct ook het idee van mijn manier van coachen, wandelcoaching, ontstaan. Jongeren sloegen dicht als ik tegenover ze ging zitten om een gesprek te voeren. Op dit soort momenten stuitte ik voornamelijk op weerstand. Maar als we samen een activiteit aan het doen waren zoals afwassen, basketballen of wandelen, ontstonden de beste gesprekken. Toen besloot ik naast mijn werk een opleiding tot professioneel coach te volgen en uiteindelijk is vanuit daar Lizz is More ontstaan.

Mijn missie met Lizz is More is om mensen weer in hun kracht te zetten. Ik geloof dat alles wat je nodig hebt al in je zit maar dat je dit gedurende je leven door alles wat je meemaakt en alle gedachtes en overtuigingen die je hierdoor (on)bewust ontwikkelt dit soms even uit het oog kan verliezen. Ik loop tijdens een coachtraject, letterlijk en figuurlijk, een stukje met je mee. Stel alleen de juiste vragen die jou triggeren om dit weer terug te vinden en er écht actief iets mee te gaan doen.

Hoe komt het denk jij dat steeds meer mensen burn-out of stress klachten ervaren in deze tijd?
Omdat we steeds meer van onszelf moeten en het liefst dan ook nog allemaal tegelijkertijd en perfect. Juist omdat in deze tijd alles mogelijk is ervaren veel mensen een bepaalde druk en leggen we onszelf torenhoge verachtingen op. We vergeten hierbij verwerkingstijd in te lassen. Of zoeken ontspanning door series te kijken op Netfix of voortdurend bezig te zijn met social media op onze telefoon. Het klinkt misschien wat oubollig maar in deze tijd is er eigenlijk geen enkel moment waarop er écht even geen prikkels zijn. Het lijkt wel of elk “leeg” moment moet worden opgevuld. Hierdoor staan we voortdurend aan en gunnen we onszelf geen tijd om te herstellen en op te laden. Op een gegeven moment loop je, meestal heel geleidelijk, leeg. Totdat je voor je gevoel ineens op het punt bent waarop het je te veel wordt, je snel overprikkeld en emotioneel wordt, intens moe bent en het simpelweg echt niet meer trekt. Je batterij is op omdat je ‘m nooit in de oplader hebt gestopt.

Waarom kies jij tijdens coaching sessies er voor om naar buiten te gaan?
Als je letterlijk in beweging bent ontstaat er ook beweging en ruimte in je hoofd. Daarnaast is het voor veel mensen een laagdrempelige en meer ontspannen manier van coaching. Je hoeft iemand niet voortdurend aan te kijken, ontspant vanzelf door de beweging en de natuur om je heen. En je bent gelijk ook in beweging waardoor je je fysiek ook beter gaat voelen. Ik merk dat cliënten hierdoor geïnspireerd raken en zelf ook vaker gaan wandelen. Hierdoor passen ze automatisch meer rust en verwerkingstijd in hun dagelijks leven in.

Heb je zelf wel eens een burn-out gehad?
Gelukkig niet! Uiteraard ken ik wel de verhalen van dichtbij en ben ik zelf wel iemand die veel in haar hoofd kan zitten en betrekkelijk snel overprikkeld raakt. Juist omdat ik coach ben, ben ik mij bewust van de signalen en leer ik steeds beter wat ik nodig heb om de prikkels te verwerken. De uitdaging is soms nog wel om daar, zonder oordeel, ook écht naar de handelen.

Heb je altijd al de behoefte gehad om met mensen te werken?
Jazeker! Ik heb nooit iets anders gedaan. Van dementerende ouderen, kinderen met autisme, jongeren met gedragsproblemen, stages in het speciaal onderwijs, baby’s en peuters in de kinderopvang en volwassenen in mijn werk als coach..ik weet niet beter en ik zou niets anders willen. Met mensen werken en dan juist ook verschillende doelgroepen, geeft mij de meeste voldoening.

Wat voor cijfer geef jij het leven dat je nu leidt?
Zeker wel een 8,5 al heb ik moeite om mijn leven te koppelen aan een cijfer. Het leven is een aaneenschakeling van momenten. Ups en downs. Momenten waarop je intens tevreden bent en momenten waarop je het allemaal even niet meer weet. Het hoort er allemaal bij dat maakt het juist zo interessant. Maar de vrijheid hebben om te kunnen doen waar ik blij van word en mij ondertussen verder persoonlijk te kunnen ontwikkelen is een hele goede basis.

Waar word jij echt gelukkig van?
Samen zijn en dingen beleven met de mensen waar ik van houd. Buiten zijn in de natuur, sporten, creatief bezig zijn, Waddeneilanden, toetjes en appeltaart 😉 Eigenlijk gewoon van die momenten waarop alles even samen komt, je dit voelt in je buik en je even bewust beseft: dit is goed, dit is het!

We zijn al bijna aan het einde van het interview. Welke 3 tips zou jij graag aan iedereen met stress of burn-out klachten willen meegeven?
Ik denk dat mensen met stress en/of burn-out soms gek worden van alle goedbedoelde tips en adviezen en eerder behoefte hebben aan een luisterend oor. Daarnaast is het ook afhankelijk in welke fase van een burn-out je zit. Maar als ik dan toch drie algemene tips mag geven zijn het deze:

  • Kom en/of blijf in beweging. Ga wandelen, fietsen of iets anders waar jij blij van wordt. Het zorgt voor de aanmaak van “geluksstofjes” in je hoofd en het geeft rust.
  • Zorg voor voldoende verwerkingstijd. Ik heb het in dit interview al eerder genoemd maar ik denk echt dat we te weinig verwerkingstijd inlassen. Meerdere momenten op een dag waarop je echt even niets doet. Pak een keer niet je telefoon als je ergens staat te wachten. Maak tijdens je werkpauze een wandeling. En plan je afspraken, zowel werk als privé, wat ruimer in. Hierdoor kun je dingen bewust afsluiten voordat je weer in de volgende situatie stapt.
  • Stop met analyseren en overal direct een oplossing voor zoeken. Dit is misschien wel de grootste uitdaging. Zeker met alle oplossingsgerichte tips en adviezen die je vaak om je oren gesmeten krijgt. Accepteer wat er is. Voel wat je voelt. Ga niet geforceerd dingen wegduwen. Denk maar aan een bal die je heel hard onder water probeert te duwen. Dit kost best veel kracht en zodra je de bal loslaat schiet hij omhoog. Ditzelfde geldt voor gevoelens. Hoe harder je het wegdrukt, hoe sterker het uiteindelijk weer terugkomt. Je hoeft niet altijd precies te begrijpen waar alles vandaan komt. Laat het er zijn en zorg ondertussen goed voor jezelf door te luisteren en te handelen naar dat wat je nodig hebt. De rest komt later.

Wat staat er nog op je bucketlist?
Ik heb geen bucketlist. Als je iets graag wilt moet je het gaan doen. Als dat nog niet mogelijk is bedenk ik welke eerste kleine stappen ik alvast kan ondernemen. Dit zorgt voor voorpret en zorgt er tegelijkertijd voor dat ik in beweging blijf in de richting waar ik uiteindelijk graag wil zijn. Hierdoor voorkom ik dat ik te veel vanuit mijn hoofd leef en vooral bezig ben met worden en trigger ik mijzelf om meer in het moment te leven en te zijn.

 

Wil je meer over Lizzy Posch en Lizz is More weten klik dan hier

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

  1. Wat een interessant stuk, toch wel een eyeopener! Ik ga dit goed proberen te onthouden. En toe te passen! 😉

    1. Ja, dit is zeker een interessant stuk. En er zitten zeer bruikbare tips bij! Leuk om te horen dat jij er dingen van gaat toepassen in je eigen leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *