Interview met Nienke over mindfulness zonder poespas

Mindfulnes alleen voor geitewollensokken-types? Absoluut niet! Nienke geeft mindfulness trainingen zonder poespas. Praktisch en gewoon met beide voeten op de grond deelt ze oefeningen en handige tools die ervoor zorgen dat je vaker in het moment bent en meer van het leven kunt gaan genieten. Ik mocht haar interviewen. We hadden het o.a. over stress, Tiny Tweaks en mindfulness. En speciaal voor jou deelt Nienke een paar waardevolle mindfulnesstips die je meteen kunt toepassen.

Voor wie jou nog niet kent, wie ben je en wat doe je?
Ik ben Nienke Hers woonachtig in Roosendaal met mijn vriend, dochter Fem (’16) en zoon Tom (’19). Tegen sommige mensen hun verwachting in spreek ik niet met de Brabantse ‘zachte G’. Dit komt omdat ik oorspronkelijk uit Rotterdam kom. Ik loop het liefst op sneakers, houdt van sporten (voornamelijk krachttraining en wandelen) en ben dol op notitieboekjes. Mijn hart gaat sneller kloppen van persoonlijke ontwikkeling. Ik ben een echte spons en leer graag nieuwe dingen.

In 2019 ben ik gestart met mij eigen bedrijf: Tiny Tweaks. Ik geef mindfulness training en coaching gebaseerd op Acceptance & Commitment training. Daarnaast geef ik persoonlijk leiderschap trajecten en teamcaoching binnen organisaties. Ook werk ik nog twee dagen in dienst van een hogeschool als docent.

Hoe kwam je voor het eerst in aanraking met mindfulness?
In 2016 werd ik voor het eerst moeder. En waarschijnlijk zoals zoveel vrouwen wilde ik alles goed doen. Niet alleen in mijn rol als moeder, maar ook als partner, vriendin, dochter en werknemer. Ik ervaarde veel onrust en stress wat leidde tot veel lichamelijke klachten. Altijd was ik maar bezig met het volgende item op mijn to-do lijst. Als ik op mijn werk was was ik in gedachten bij mijn gezin en als ik dan eindelijk thuis was, was ik met mijn aandacht niet echt bij mijn dochter. Toen mijn dochter 6 maanden was realiseerde ik mij dat er iets moest gebeuren.

Na een tijdje Googlen kwam ik uit bij mindfulness. In eerste instantie dacht ik dat dit niets voor mij was (lees: meer iets voor geitenwollesokken-types), maar als ik iets wilde veranderen dan was het misschien toch goed om het een kans te geven.

Al snel kwam ik er achter dat mindfulness helemaal niet zweverig is. Het is juist heel praktisch en down to earth. En niet onbelangrijk: het is wetenschappelijk bewezen!

Het heeft ervoor gezorgd dat ik meer rust, focus en energie in mijn leven heb gekregen. Ik ben mij bewuster geworden van onbewuste niet-helpende gedachte patronen en weet hoe ik anders om moet gaan met stress. En niet onbelangrijk: ik ben een veel leuker mens geworden. Niet alleen naar mijzelf toe, maar ook naar de mensen om mij heen. En ik wist: dit gun ik andere mensen ook!

Wat is jouw missie met Tiny Tweaks?
Met Tiny Tweaks wil ik andere mensen ondersteunen in hun persoonlijke groei. We komen allemaal uitdagingen tegen op ons pad. De manier hoe je daarmee omgaat is van grote betekenis in de mate waarin je geluk ervaart in je leven. Vaak hoor ik van mensen dat als het leven even tegen zit ze het roer rigoureus willen omgooien. Zelf geloof ik daar niet zo in. Ik geloof meer in het zetten van kleine stapjes en het doen van kleine aanpassingen (Tiny Tweaks) in je leven.

Hoe komt het volgens jou dat er zoveel mensen stress ervaren en minder kunnen genieten van het hier en nu?
Dit komt voor een groot deel omdat mensen altijd op zoek zijn naar meer en beter. Hoe groter de ruimte is tussen de werkelijke situatie (de situatie waarin iemand zich nu bevindt) en de gewenste situatie, hoe groter de kans op stress. Dit noemen we ook wel de descrepatiemonitor.

Stress ontstaat dus omdat er een sterk verlangen aanwezig is naar de gewenste situatie. Ik zal twee voorbeelden ter verduidelijking geven:

  • Je voelt je somber en je wilt je niet somber voelen
  • Je hebt een drukke werkweek en je verlangt al naar het weekend.

Je verzetten tegen dat wat er toch al is zorgt alleen maar voor meer stress. Je bent zo bezig met wat je niet wilt en/of wat je wel wilt dat je niet geniet van het hier en nu.

Kun je 3 waardevolle tips delen die je gelijk al in de praktijk kunt brengen als je met mindfulness aan de slag wil gaan?
Yes! Dat kan ik zeker. Het mooie aan mindfulness is dat het eigenlijk heel eenvoudig is. Je hebt er niets speciaals voor nodig en je kunt het op elk moment van de dag oefenen.

Met mindfulness train je je aandacht spier. Je kunt het vergelijken als het trainen van een sixpack. Hoe vaker je traint hoe eerder je resultaat ziet.

Het trainen van je aandachtsspier kan je eenvoudig doen door je aandacht te richten op je adem. Je adem heb je altijd bij je en is nooit hetzelfde. Onderzoek waar je je adem het beste in je lichaam kunt voelen en volg de ademhaling daar vervolgens een poosje.

Een van de meest krachtige oefeningen binnen de mindfulness is de 3-minuten ademruimte, ook wel check-in meditatie. Het is een fijne manier om een aantal keer per dag bij jezelf in te checken en jezelf af te vragen hoe het nu eigenlijk met je staat. Je hebt hierdoor de mogelijkheid om uit de automatische piloot te stappen en te bedenken wat jij op dat moment nodig hebt.

Naast mediteren is mindfulness ook uitermate geschikt om toe te passen in je dagelijkse activiteiten. Je hoeft er niet voor stil te zitten. In tegendeel zelfs. Zo kan je elke dag een activiteit kiezen die je met volledige aandacht uitvoert. Neem bijvoorbeeld douchen. Vaak zijn we tijdens het douchen in de ochtend al bezig met wat er die dag op de planning staat. Als je mindful doucht wees je dan bewust van de aanraking van het water met je lichaam, de watertemperatuur, de geur van de douchegel en het tikkende geluid van de druppels. Wees nieuwsgierig wat je allemaal kunt ontdekken.

Wil je aan de slag met mindfulness? Probeer dan eens één van mijn gratis meditaties en oefeningen. Ben je nieuwsgierig naar mindful activiteiten zonder stil te zitten lees dan deze blog.

Is het voor jou als mindfulnesstrainer makkelijk om een leven in het nu te leiden met de juiste balans? Of loop je ook nog wel eens tegen dingen aan?
Laat ik maar meteen zeggen dat ik net als iedereen ook dagen heb waarop balans en rust ver te zoeken zijn. Ook ik loop rond met onprettige gedachten en gevoelens. Het verschil met vroeger is dat ik mij hier veel eerder van bewust ben. In plaats van hier veel te lang mee door te lopen, met alle gevolgen van dien (prikkelbaar, lichamelijke klachten, somberheid), ben ik nu veel eerder in staat dit op te merken en kan ik actie ondernemen. Hierdoor kan ik zeggen dat ik sinds ik met mindfulness ben begonnen vele malen gelukkiger in het leven sta.

Je geeft online mindfulness trainingen. Mindfulness zonder poespas. Klinkt luchtig! Wat kun je als deelnemer ongeveer verwachten van zo een training?
Mijn slogan is ‘Mindfulness zonder poespas’. Bij mij geen zweverig gedoe. Ik breng mindfulness op een praktische, nuchtere en persoonlijke manier.

Als deelnemer aan de mindfulness training neem ik je eigenlijk 8 weken lang op reis. Tijdens deze reis leer ik je anders om te gaan met stress, tegenslag en ongemak in je leven. Je wordt je bewuster van je eigen niet-helpende reactiepatronen waardoor je beter in staat bent er effectiever op te reageren. Je leert zo richting te geven aan het leven dat je wilt, meer te genieten van het hier en nu en een liever persoon te zijn naar jezelf en anderen.

Elke week vindt er een online groepsbijeenkomst plaats waarin het thema van de week wordt besproken, er wordt gemediteerd en ervaringen worden met elkaar gedeeld. Daarnaast krijg je als deelnemer toegang tot de online academie met werkboeken, meditaties, video’s, logboeken en opdrachten.

Is mindfulness voor iedereen geschikt?
In principe kan iedereen van 18 jaar en ouder deelnemen aan mijn training. Man-vrouw, jong-oud, iedereen is welkom.

Wel adviseer ik om niet mee te doen met de mindfulness cursus als je midden in een ingrijpende levensgebeurtenis zit, zoals een scheiding of overlijden. Je kunt dan beter even wachten met het starten van een cursus. Ook als je last hebt van ernstige psychische klachten is het verstandig om niet mee te doen.

Wat is het mooiste compliment dat je van een klant hebt ontvangen?
Dat ik persoonlijke aandacht heb voor iedereen in de groep. Dat ik mensen ‘zie’, goed kan luisteren en mensen een warm en welkom gevoel geef. Nog te vaak wordt gedacht dat het volgen van een training online erg afstandelijk is. Van mijn deelnemers krijg ik juist terug dat dit niet het geval is.

Waar word jij echt gelukkig van?
Ik word gelukkig van nieuwe avonturen beleven met mijn gezin. Dit hoeven geen grote avonturen te zijn, juist de kleine dingen maken het verschil.

Wil je meer weten over Nienke of een keer deelnemen aan haar mindfulness-training? Neem dan zeker een kijkje op online mindfulness training.

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *