workshop Handlettering

Als we om ons heen kijken zien we het steeds vaker. Ouderwets lijkende sierletters die zo op het eerste gezicht lijken te zijn geschreven door iemand die toevallig heel mooi kan schrijven. Niets is minder waar. Achter deze sierlijke letters zit een ambacht, dat handlettering heet. Handlettering is een van de trends van nu! We zien het in horeca op krijtborden en wanden, op kleding en het word gebruikt in quotes op pinterest en Instagram. Ik was nieuwsgierig, en volgde bij grafisch vormgever Martine van de Velde de workshop Handlettering. Lees hier mijn verhaal.

hier zie je mij aan de rechterkant, druk aan het schetsen.

Om kwart over 1 was ik bij woonboulevard Poortvliet om deel te nemen aan de workshop handlettering. Toen het half 2 was waren de tafels goed gevuld met allemaal enthousiaste dames. De workshop ging van start.

Martine vertelde ons dat we eerst een geschikte quote mochten opzoeken, om uit te gaan werken. Massaal kwamen de mobieltjes tevoorschijn op tafel, en werd er flink gezocht op pinterest en andere sites. Ook de voorbeelden die Martine zelf had meegenomen kwamen goed van pas bij het zoeken.

Nadat we allemaal een quote hadden, kon het schetsen gaan beginnen. Zo konden we alvast een beetje oefenen met de verschillende lettertypen. Wat was er veel keus, en wat zaten er leuke letters bij!

Daarna mocht je kiezen: om met witte krijtstift op zwart te werken, of met zwarte micropen op wit aan de slag te gaan. Koos je voor dun wit papier, dan kon je gebruik maken van de lichtbak en de quote overtrekken. Ik koos als een van de weinige voor wit dik papier. Op m’n vel moest ik nu gaan schetsen en de plaats aangeven, waar de quote ongeveer zou komen te staan. Ik trok wat rechte lijnen met een liniaal. Maar ook door tape te gebruiken en die naderhand te verwijderen, kun je rechte lijnen krijgen. (tip van Martine)

Het was soms nog best lastig om goed met m’n letters uit te komen. Ik heb heel wat gegumd. Als het echt niet lukte, kon je altijd de hulp van Martine inroepen, ze hiep je dan met de quote in schetsen.

Naast me en tegenover me zag ik ondertussen ware kunstwerken tevoorschijn komen. Iedereen werkte op zijn eigen manier en dat was leuk om te zien!
Er waren ook mensen bij die er echt feeling voor hadden en al vrij snel iets moois op papier hadden staan. We waren lekker bezig, tussendoor werden er nog tips en tricks uitgewisseld en verklapte Martine ook waar ze haar benodigdheden kocht. (En dat was voor sommige van ons handig om te weten 🙂

één van de cursisten met het resultaat van haar uitgewerkte quote.

Nadat ik de letters met potlood had ingetekend, ging ik met m’n micropen aan de slag. De tijd ging supersnel!
Ik bekeek m’n quote. De letters zagen er niet perfect uit, maar goed genoeg voor een beginneling. Zo, daarna de potloodlijntjes uitgummen, tevreden keek ik naar het eindresultaat.

Na afloop kregen we allemaal een goodybag mee, met een mooi ontworpen poster van Marine erin. Onze uitgewerkte Quote, de pen, het potlood en de gum mochten we ook meenemen. Met weer een ervaring rijker vertrok ik weer naar huis.

Dit is een van de creaties van Martine zelf.

Conclusie:
Handletteren is leuk om te doen. Het is een mengeling van tekenen en schrijven en doordat je zo vrij bent kun je tekenen wat je maar wilt. Als je lekker bezig bent werkt het zelfs een beetje verslavend! De workshop was inspirerend. Door handletteren veel te oefenen, kun je er echt handig in worden en uitgroeien tot een echt handlettering talent. Marine is immers ook ergens begonnen.

Wil je meer werk van Martine zien of inspiratie opdoen, volg haar dan op Instagram daar vind je haar onder de naam: Typotini.

Misschien vind je dit ook interessant

6 reacties

    1. Graag gedaan hoor! Het was inderdaad bijzonder,en leuk om te zien hoe dat jij de workshop gaf. Jij bent het creatieve ook nog steeds in je!!! Je maakt hele mooie dingen!!

  1. Leuk Syl! Voor mij ook interessant zo’n workshop!
    Leuke site geworden trouwens hoor , voor elk wat wils…
    Liefs, Petra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *