In gesprek met grafisch vormgever en handletter talent Martine van de Velde

Martine van de Velde, of voor anderen beter bekend als Typotini op Instagram, is de vrouw waarmee ik deze keer in gesprek was. Ik ken haar al heel lang. (namelijk al vanaf de kleuterklas). Ze is een echt creatief talent dat absoluut niet mag ontbreken op Laidback Lifestyle. Samen met Robert Kok heeft ze DosisDesign opgericht, daar werkt ze als grafisch vormgever. Als hobby is Martine gaan handletteren. Ik kan wel zeggen dat deze hobby aardig uit de hand is gelopen. Want inmiddels haalt ze leuke opdrachten binnen, staat ze op beurzen en geeft ze zelf workshops. Daarnaast organiseert ze ook nog de Vrijdagmiddagborrel Tholen. Natuurlijk had ik wat vragen voor haar. Lees je mee?

Was je als kind al creatief?
Absoluut: mijn favoriete schoolvakken waren handvaardigheid en tekenen. Ik knutselde graag, liever dan dat ik met poppen speelde. (Met jou Syl, maakte ik samen o.a. magazines, van oude tijdschriften, we schreven er tekstjes bij en die edities gingen de hele klas rond!)

Waar komen jou ideeen vandaan? Waar haal jij je inspiratie uit?
Ik haal mijn inspiratie met name online, Ik ben gek op instagram. Andere (grafisch) ontwerpers en letteraars inspireren me enorm.

Waar staat Dosis Design voor?
Dosis design staat voor de juiste dosering vormgeving voor iedere opdrachtgever. we werken namelijk voor kleinere en grotere bedrijven, winkeliers, instellingen, gemeenten en stichtingen. Voor ieder budget bieden we dus een passend pakket aan online & offline design.

Wat voor soort grafische opdrachten vind je zelf het leukst om te doen?
Juist de variatie in opdrachten is zo leuk. Ik denk dat het ‘grafisch ontwerper eigen’ is om juist heel veel te willen doen, heel breed inzetbaar te zijn. De kersen op de taart zijn mooie logo’s of huisstijlen creëren en magazines maken. Ook van mooie druktechnieken kan ik genieten.

Ondertussen timmer je hard aan de weg als handlettering expert. Hoe is jou intresse in handlettering onstaan?
Typografie heeft altijd mijn intresse gehad, mede daardoor heb ik mijn beroep gekozen.door te handletteren kijk je extra goed naar letters. De oorsprong van typografie komt uit de oude boekdrukkunst en kalligrafie. Het is mooi om kennis te hebben van die oorsprong. Op de kunstacademie heb ik les gehad van bekende letterontwerpers als David Quay en Evert Bloemsma. Van de laatstgenoemde zie je om je heen vaak lettertypes, bijvoorbeeld in de verpakkingen van Zwitsal.

Wat is er kenmerkend voor jouw stijl?
Ik werk met verschillende stijlen. Twee van de opvallendste stijlen zijn de chalkboardstyle en de big&bold  ‘brutale’ stijl. De chalkboardstyle is veelgevraagd. Zakelijk gezien pas ik  dit toe in de horeca en de hotelbranche. Ook bij workshops is deze stijl populair. De big&bold brutale stijl werk ik vaak uit in zwart, maar soms ook in andere kleuren markers. Hierbij gebruik ik ook brushletteringtechnieken.

Met wat voor soort materialen werk je graag?
Voor de chalk- of paintmarkers, veelal van Uniposca. Voor de andere stijlen werk ik graag met Brushmarkers. Ik werk zowel op papier, Chalkboard, hout en glas. Maar ook op afwijkende vormen en producten zoals flessen en doosjes.

Welke andere creatieve talenten zijn een inspiratiebron voor jou?
Sinds begin dit jaar maak ik deel uit van een creatief collectief, de DutchLetteringSquad. De andere 12 professionals helpen mij ook om zelf beter te worden in wat ik maak. Ze zijn allemaal zo verschillend en hebben allemaal hun eigen expertise. Maar ook andere instagrammers als Kristen Victoria, Aldric Bonani, Tobias Saul en Jessica Gunderson, om er maar enkele te noemen, zijn enorm inspirerend.

Je haalt dus inspiratie van Instagram maar wordt je nooit onzeker van al het mooie creatieve werk dat je voorbij ziet komen? Hoe ga jij daar mee om?
Zoek vooral informatie bij anderen, maar ga jezelf niet vergelijken. de beste creativelingen zijn net als jij ooit ergens begonnen met de eerste keer iets maken. Om op het niveau te komen dat jij ziet in hun feed hebben ze uren, maanden, jaren getraind. Schetsen weggegooid, nieuwe versies gemaakt. die kwaliteit kost veel tijd, het komt niet zomaar aanwaaien. Kijk vooral naar je eigen ontwikkeling. Wanneer je naar mijn feed kijkt en teruggaat naar het begin zie je ook een enorme groei!

Ik ben nog lang niet waar ik zou willen zijn qua niveau maar ben ontzettend blij met de groei, ervaring en alle goede contacten die ik heb opgedaan.

Heb je nog tips voor mensen die handlettering willen leren?
Begin gewoon! De eerste keer is misschien lastig en het gaat niet altijd zo ‘makkelijk’ als dat het eruit ziet. Oefening hierin baart écht kunst, net zoals het leren bespelen van een instrument. Kijk naar anderen en vind uit welke stijl goed bij jou past.

Naast je creatieve kant heb je ook een organisatorische kant. Je organiseert de Vrijdagmiddagborrel Tholen (Vrijmibotho) wat is jou taak hierin?
Vier edities heb ik samen met mijn compagnons hierin georganiseerd. Het succes is enorm: zo’n 1000 bezoekers komen er nu op af. Daarom hebben we ons team versterkt met nog 5 anderen. In de voorbereiding houd ik  me naast zaken regelen met name bezig met de communicatie: socialmedia updates in woord, maar vooral in beeld. Ik zorg ervoor dat de complete vormgeving in één stijl is: flyers, posters, consumptiebonnen, de styling op Facebook, updates op Instagram en Twitter. Voor de borrel zelf: zorgen dat alle signing duidelijk en in een mooi passende stijl is.

Hoe combineer je jou ‘working life’ met het gezinsleven?
Soms is het knap lastig de balans te houden met bijna 5 dagen per week werken, de drang om mezelf te blijven ontwikkelen in handlettering en de organisatie van diverse evenementen. Meestal is het hollen en moet ik bewust tijd vrij houden voor mijn gezin. Maar al doende leer je dat steeds beter te beschermen. Het is een leerproces. Het leuke is dat ik de creativiteit al vrij snel bij mijn dochters herkende. Vaak zitten ze bij mij aan tafel wanneer ik aan het tekenen of letteren ben. Ze pakken het snel op!

Tot slot, waar word jij blij van?
Gelukkig van heel veel! Ik leef steeds bewuster met het feit dat het leven heel fragiel en onvoorspelbaar is. Het is belangrijk om van iedere dag iets moois te maken. ik geniet van rust met mijn dochtertjes en man, gezelligheid, mooie dingen maken en mooie dingen zien!

Wil je meer zien van het werk van Martine ga dan naar Dosis Design of volg martine via Instagram als Typotini.

Ik volgde ook een workshop handletteren bij haar. Hoe ik dat ervaren heb lees je hier.

 

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

    1. Jij bedankt, Leuk dat ik je mocht interviewen! (dat was ook voor mij een eer!). Zo een inspirerende vriendin mag natuurlijk niet ontbreken op deze site.

  1. Super leuk om alles zo te kunnen lezen wat ik eigenlijk al weet en ken van onze gezamenlijke hartsvriendin Martine. Ze is voor mij een inspiratiebron en een lichtpunt waar ik altijd vreugde en vriendschap kan vinden. Martine, net als zo veel vrouwen van deze tijd kent zij de kunst van het goed verdelen van gezin, familie, vrienden en carriere.

    1. Dank je wel voor je lieve woorden!! En het is inderdaad fijn om zo een vriendin als Martine te hebben. Ook mij inspireert ze enorm!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *