Interview met Esther Vos

Groeit de stapel was in de wasmand net zo hard als je to do list die je maar niet afgewerkt krijgt? Schrik je regelmatig als je er achter komt dat je alweer een afspraak bent vergeten? En vraag je je als moeder soms af waar de momenten voor jezelf gebleven zijn? Esther Vos is coach en weet als geen ander hoe je rust en overzicht kan creëren binnen je gezin. In dit interview vertelt Esther o.a. over hoe je meer orde in de chaos kunt krijgen. Daarnaast hebben we het over duurzaam leven en minimalisme.

Voor iedereen die je nog niet kent, wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Esther Vos. Ik mag in het dagelijks leven zorgen voor vijf jongens. De oudste is 12 jaar en de jongste is 4. We zijn een samengesteld gezin dus het wisselt hoeveel kinderen thuis zijn. Ik werk daarnaast als coach waarin ik gezinnen begeleid om meer rust te creëren in het gezinsleven.

Je hebt een gezin met 5 kinderen, Hoe houd je orde in de chaos?
In 6 jaar tijd ging ik van 0 naar 5 kinderen. Ik verhuisde naar het huis van mijn man en twee gezinnen kwamen samen. Het was een complete chaos. Wij werkten toen nog fulltime en waren veel onderweg. Na de geboorte van de jongste in 2015 wilde ik het anders. Ik kwam een video tegen van Michael Pilarzcyk die mij aan het denken zette over hoe je je leven wilt leven. Daar ging ik over nadenken. Ik wilde altijd al een groot gezin en ik had alles waar ik van droomde. Dus de basis was goed. Ik wilde alleen geen ratrace meer gevuld met spullen, fulltime werk en chaos. Stapje voor stapje zijn we dingen gaan veranderen in ons gezin zodat we meer rust konden voelen.

Eerst ben ik begonnen met de opruimmethode van Marie Kondo. Ik geloof echt in haar manier van aanpak. Mijn tip is ook echt om het te doen zoals zij aangeeft. Ik zie veel gezinnen die een stukje er van doen en dan een eigen draai eraan geven; 9 van de 10 keer lopen ze toch vast in het minimaliseren van spullen.

Om orde te houden vinden wij het ook heel belangrijk om samen de planning goed te doen. Elke week zitten mijn man en ik even bij elkaar om het door te nemen. Gewoon gezellig met een wijntje bij de houtkachel nemen we het op zondagmiddag door. Hierdoor zijn er geen verrassingen en kunnen we op tijd een oplossing vinden mocht dat nodig zijn. Uiteindelijk ben ik ook gestopt met werken voor een baas en voor mezelf begonnen zodat ik meer invloed zou krijgen op mijn eigen tijd.

Wat is volgens jou de reden dat het voor veel mensen lastig is om in het gezinsleven de juiste balans te vinden?
De uitdaging bij vrouwen ligt vaak in de zorg voor anderen. Omdat ze zo liefdevol naar hun kinderen, partner, werk, vrienden en familie zijn, vergeten ze vaak liefdevol naar zichzelf te kijken. Hierdoor schiet de ontspanning erbij in en gaan ze maar door. De balans raakt zoek. Wanneer de balans wegraakt bij ouders, dan werkt dit door naar de kinderen. Bij mannen zie ik geregeld dat ze veel werken. Ze zouden graag meer bij hun gezin willen zijn, maar dat de combinatie met hun baan veel vraagt. Minder werken is soms geen optie vanuit hun werkgever of ze durven de keus voor minder werken niet te maken omdat dit natuurlijk verlies van inkomen betekent.

Wat is jouw missie als coach?
Ik laat vrouwen ontdekken hoe zij, door inzet van moederlijk leiderschap, een bewust leven kunnen leven. Hierdoor ontstaat er meer tijd die ze alleen of samen met haar gezin kan beleven. Ik help om de chaos achter hun te laten en meer overzicht en rust te ervaren. Dit doe ik in 1 op 1 sessies, zowel live als via videocalls. Ik verkoop “plan je schoonmaak-planners”, geef workshops, ik schrijf blogs en ik deel dagelijks mijn ervaringen op Instagram.

Je bent erg minimalistisch ingesteld. Wat heeft minimalisme jou tot nu toe gebracht?
Minimalisme heeft mij vooral rust gebracht. In huis is alles veel overzichtelijker. De kinderen weten snel iets te vinden omdat we veel vaste plekken hebben voor spullen. En ik ben er nog niet hoor, we hebben voor mijn gevoel nog steeds teveel spullen. Ook het schoonmaken gaat nu makkelijker doordat er veel spullen weg zijn en hierdoor ruimte is gekomen!

Hoe pas jij minimalisme toe bij jouw gezin? En zijn er weleens dingen waar dan je tegen aan loopt?
Allereerst hebben we een potjessysteem voor ons geld. Hierdoor hebben we ruimte om te kopen, maar niet eindeloos. Wanneer het loon binnenkomt, gaat een gedeelte gelijk naar de spaarrekeningen en een gedeelte blijft staan op de betaalrekening. Dus op=op. Dit helpt ons bewust te zijn met wat we kopen. We sparen voor duurdere aankopen. Ik winkel met een lijstje. Zowel voor de boodschappen als de overige spullen hierdoor kom ik bijna nooit in de verleiding om meer of andere dingen te kopen. Ik ga niet naar winkels zoals de Action. Dat scheelt al heel veel spullen en geld, haha.

Elke verjaardag of sinterklaas ligt er weer een uitdaging want de kinderen houden natuurlijk wel van speelgoed! De oudste wil nu graag voor zijn verjaardag kleding hebben dus dat is een fijn alternatief. Voor de jongste kopen we meestal iets wat al aansluit bij wat ze hebben, bijvoorbeeld Playmobil. Een andere uitdaging is dat ik de enige ben van de 7 die er echt veel waarde aan hecht om bewust te leven. Hierdoor ontstaan er wel meningsverschillen, maar meer dan even is het ook niet. We komen er altijd weer goed uit wat we wel en niet gaan doen. Tot nu toe vinden mijn man en ik een mooie middenweg.

Je kookt graag gezonde maaltijden met pure ingrediënten en wil in de toekomst een volledig duurzaam leven lijden. Hoe ziet jouw duurzame droomleven er uit?
Ik zou graag de kringloop rond willen hebben. Dat we energie produceren wat we zelf verbruiken. Dat we onze maaltijden uit onze moestuin kunnen eten en dat het afval weer terug gaat naar de compost die we vervolgens weer gebruiken. Doordat ik mijn eigen tijd kan indelen omdat ik voor mezelf werk, heb ik ook de tijd voor een moestuin, de compost en bewust te kopen. In de ratrace waar ik eerst in leefde, had dit niet gekund. Ik heb bijvoorbeeld geen droger. In een actief gezin met zeven mensen en hun sport is dat wel een uitdaging. Het kost veel tijd om alles op te hangen, maar dat is een bewuste keuze.

Welke initiatieven onderneem je op dit moment om duurzaam te leven?
Mijn moestuinplan voor aankomend seizoen ligt weer klaar. We zijn veel plantaardiger gaan leven, ik bak vaker ons eigen brood en we kopen geen onnodige spullen meer. De auto maakt ook al veel minder kilometers dan eerst. Op dit moment zijn we bezig met de aanleg van zonnepanelen en hebben we energie van windmolens. En nee, we zijn geen supergroene mensen, het is echt een proces waarin het soms heel goed gaat, maar soms ook minder goed gaat. En dat mag. Ik ben niet iemand die een verandering van de één op andere dag doet. Bij mij is dat een geleidelijke weg die stapje voor stapje gaat.

Waar wordt jij echt gelukkig van?
Wanneer ik thuis ben met mijn gezin en we allemaal bezig zijn met iets wat ons plezier geeft. Een voorbeeld van laatst: 4 jongens deden samen een spel op de vloer in de kamer, de jongste zat aan de keukentafel te kleuren, mijn man las een boek en ik legde een 1000 stukjes puzzel, ook aan de keukentafel. Ik keek om me heen en ik voelde me op dat moment echt gelukkig. Gewoon, wij als gezin bij elkaar.

Wil jij meer te weten komen over Esther Vos of je laten coachen door haar klik dan hier. Je kan Esther ook vinden op Instagram.

De foto’s in deze blog zijn gemaakt door: Kelly van der Dussen en Froukje Kuiper

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *