Ruim je garderobe op met de Marie Kondo Methode!

Na het lezen van het boek Opgeruimd van Marie Kondo ben ik met opruimen aan de slag gegaan. Ik wil graag tips met jullie delen. Want lijkt het jullie ook niet heerlijk om alleen omringt te zijn door bezittingen waar je echt blij van word?

Allereerst is het belangrijk dat je zelf wil opruimen. Iedereen heeft daar z’n eigen reden voor dat kan bijv. zijn: dat je spullen kwijt bent of je overzicht wilt hebben.

Maak van opruimen iets speciaals ruim niet elke dag op maar zorg er wel voor dat het in een keer en op korte termijn gebeurd. En je er dus niet een te lange tijd tussen laat zitten. Dan heb je het snelst effect!

We beginnen met het opruimen van de Garderobe. Het handigste is dat we dat volgens een stappenplan gaan doen. Dat werkt als volgt:

Opruimen in categorieën werkt het best.

Als we een bepaald artikel opbergen op meerdere plaatsen in huis en het daar telkens weer terug leggen dan hebben we niet door hoeveel we van dat artikel hebben. (Bijv. Blazers op zolder, in je kledingkast, en aan de kapstok) Om dit te doorbreken ruim je op per categorie. Kleding is onder te verdelen in o.a. de volgende subcategorieën: bovenkleding, onderkleding, sokken, ondergoed, handtassen accessoires gelegenheidskleding en schoenen.

Verzamel de spullen per categorie op 1 plek. Leg ze bij elkaar. Zo kun je vergelijken waardoor het voor jou makkelijker wordt om te beslissen wat je wilt houden. Doordat je spullen bij elkaar legt, komen zo de spullen achterin de kast, lades of zolder ook weer in beeld.

Hoe gaan we te werk? Bekijk elke bezitting en beslis je of je het wilt houden of weg wilt doen. Pak het vast word je er blij van bewaar het. Soms kan dat blije gevoel dat je vroeger bij een artikel had opeens zijn verdwenen. Dan is het belangrijk om het weg te doen. ( bedank dan in gedachten dat artikel voor de tijd dat het je blij maakte en geef het een nieuwe bestemming.)

Kies waar je de spullen legt die je wilt bewaren. Geef ze een vaste plek en leg ze daar ook telkens terug als je ze niet gebruikt.

Nog wat extra tips bij het kleding opruimen:

 • Begin met de kleding die je dit seizoen niet draagt. Vraag je af of je nog steeds zin hebt dit kledingstuk aan te trekken, wanneer de temperatuur zal veranderen.
 • Bestempel kleding die je niet draagt niet gelijk als huiskleding. De stapel huiskleding wordt hierdoor steeds hoger, ga je deze kleding echt allemaal dragen als huiskleding? Voel je je hier lekker in tijdens die momenten thuis?
 • Als je goed hebt opgeruimd hoef je kleding voor een ander seizoen niet altijd apart op te bergen. Als het weer omslaat, heb je alles in je kast hangen. En je ziet zo niets over het hoofd. Zo voorkom je dat je iets koopt wat je eigenlijk al had, maar waarvan je het bestaan was vergeten.
 • Heb je nieuwe kleding pak het uit en haal de labels er van af. kleding die verpakt is neemt meer plaats in
 • Ga goed met je spullen om. Dan heb je er langer plezier van. Neem bijv. een tas. maak deze leeg wanneer je hem een dag gebruikt hebt. Haal vakjes leeg en geef jou tas op deze manier een rustmoment. (de tas gaat niet uithangen en blijft hierdoor mooi in vorm).
 • Sokken worden bij veel mensen op bolletjes gedraaid. Dit neemt te veel plek in en zorgt ervoor dat de sokken eerder uitgerekt zijn. Wat dan? Vouw in plaats daarvan een paar sokken 2 keer dubbel en berg de sokken rechtopstaand op in een lade of doos je zult zien dat je meer kwijt kunt en hebt langer plezier van je sokken. Mijn sokken liggen nu netjes in de lade en een hoop uitgerekte exemplaren heb ik weg gegooid.

Waar laat je kleding waarvan je afstand doet?

 • Schenk je spullen aan een goed doel: bijv. Het rode kruis, Leger des Heils, doe het in een kleding container.
 • Breng de kleding naar een kringloopwinkel of tweedehandswinkel.
 • Mocht er familie of een vriend zijn waarvan je weet dat diegene het echt nodig heeft geef de kleding dan hieraan.
 • Verkoop het op de rommelmarkt of kofferbak verkoop.
 • Verkoop het via marktplaats of koopjeshoek.
 • Kapotte niet bruikbare dingen gewoon wegdoen.

De snelste manier om van je spullen af te zijn is: ze naar een goed doel of kringloopwinkel brengen. Maar doe gewoon waar jij je goed bij voelt.

Bij mij heeft de Marie kondo Methode z’n vruchten afgeworpen tassen vol heb ik al weg kunnen doen. Het is even wennen om op deze manier op te ruimen maar je zult zien dat dit steeds makkelijker word! Enne een opgeruimd huis zorgt ook voor een opgeruimde geest heb ik gemerkt. Je houd meer tijd over voor dingen die je echt gelukkig maken.

Ik hoop dat ik jullie genoeg tips en inspiratie gegeven heb. Ik wens jullie veel Succes!!

Wil je nog meer opruimtips Lees dan ook het boek opgeruimd van Marie Kondo.

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *