Hoe gaat het met je? Goed. Het is zo snel gezegd, maar gaat het ook echt goed op dat moment? Durf jij het ook te zeggen als dat niet het geval is? Een masker dragen voelt veilig. Terwijl je van buiten vrolijk overkomt kan dat van binnen anders zijn. In ons leven passen we ons gedrag voortdurend aan. We leven vaak naar wat een ander van ons verwacht. Mensen spelen vaak verschillende rollen. Niet alleen met Carnaval of in het theater maar ook in real life. Welke rol je speelt is afhankelijk van waar je bent, met wie en welke situatie zich afspeelt. Deze blog gaat over een masker dragen en hoe belangrijk het is om deze af toe af te zetten.
Het gezicht dat we aan de buitenwereld laten zien is zelden ons echte gezicht. In contact met anderen houden we namelijk graag de schijn op. We willen immers een goede indruk achter laten. Het wordt niet altijd geaccepteerd om emoties te tonen die je daadwerkelijk voelt. En in sommige situaties is dat ook niet echt handig.
Als een politieagent tijdens het uitvoeren van zijn werk laat zien dat hij angstig is, dan zou dat tegen hem kunnen werken. Als je als verkoper een lastige klant het gevoel geeft dat deze lastig is en niet de moeite waard is om te helpen, dan zal dat de verkoop niet ten goede komen. Als een zuster een lelijke wond verbindt terwijl ze zegt hoe afschuwelijk het eruit ziet dan stelt dat de patiënt niet gerust.
Er zijn plaatsen waar we ons veilig voelen en ons masker durven te laten zakken. Een voorbeeld daarvan is in de auto. Hoe vaak zie je daar wel niet dat iemand in zijn neus peutert? Dat wordt zelden gedaan in het bij zijn van bekenden. Als je met een vriend of vriendin bent ben je misschien meer jezelf dan op het werk of tijdens een sollicitatie.
Waarom dragen we een masker?
Meestal heeft dat te maken met angst, Angst omdat je bang bent dat mensen je echte ik niet leuk genoeg vinden of omdat je jezelf niet hebt geaccepteerd als de persoon die je bent.
Misschien zit je in een verdrietige situatie één waarover je nu liever niet praat. Je verbergt liever je gevoelens. Dat is makkelijker dan hoef je geen uitgebreide uitleg te geven en kun je gewoon weer verder.
Zelf deed ik dat ook. Ik stopte mijn gevoelens weg. Want als ik ze wegstopte dan waren ze er niet.
Natuurlijk was dat niet zo, want mijn lichaam gaf me letterlijk signalen dat het op dat moment niet goed met me ging. Ik moest terug naar mijn gevoel en ging op zoek naar mijn echte ik. Pas toen ik zelf hulp zocht en over mijn verdriet en angst ging praten en schrijven, kwam ik er achter dat ik mag zijn wie ik ben en dat verdrietige momenten naast vrolijke momenten kunnen en mogen bestaan. Dat wetende maakt het leven een stuk luchtiger.
Zou het niet fijn zijn om elke dag te zijn wie je echt bent?
Het voordeel van echt jezelf zijn is dat mensen je beter begrijpen. Omdat ze jou zien. Met een masker op kunnen mensen een afkeer krijgen van je harde buitenkant. Ze worden bang van je of kunnen denken dat bepaalde emoties niet bij je binnen komen.
Als je jouw verdrietige en onzekere kant laat zien dan kan dat gewaardeerd worden. Je leert echte liefde ontvangen. Zet je je masker liever op? dan kun je niet ontvangen wat anderen juist zo graag aan je willen geven. Dat zou zonde zijn toch?
Tips om je masker te laten vallen:
• Ga op ontdekkingstocht naar jezelf.
• Ga jezelf leuk vinden.
• Leer van jezelf te houden.
• Leer om te ontvangen van anderen door jezelf te laten zien.
• Laat af en toe echt merken hoe je je echt voelt en je zal zien er gaat een wereld voor je open.
• Als je voelt dat je extra handvaten nodig hebt en je er alleen niet uitkomt, schakel dan de hulp in van een coach of psycholoog.
Ik ben benieuwd draag jij vaak een masker? En durf je deze af te zetten?
2 reacties
Mooi geschreven Sylvia. Soms is het prettig om een masker te dragen; focussen op wat op dat moment belangrijk is, ipv blijven tollen in gedachten en emoties.
Het moet veilig zijn om jezelf te laten kennen: is niet bij iedereen even prettig.
Fijn om mensen om je heen te hebben waar je je zelf mag zijn😊
Dank je wel Leny, en helemaal mee eens! In sommige situaties is het handig. En jezelf laten zien moet ook goed voelen in de omgeving waar je dat wilt doen. Dit kun je op je eigen tempo ontwikkelen en uit testen.