Zo verliep mijn Dry Januari

Een nieuw jaar betekent voor velen een nieuwe start. Stoppen met roken, afvallen, of minder alcohol drinken zijn voornemens die vaak voorkomen. Dry Januari past perfect in het plaatje van deze nieuwe voornemens maar wat is Dry Januari en waar komt het vandaan?

Tijdens Dry January daag je jezelf uit om een hele maand geen Alcohol te drinken. Oorspronkelijk is Dry Januari in Groot-Brittannië in 2013 gestart. Nu is het ook in Nederland niet meer weg te denken vlak na de oud en nieuw.

De voordelen van meedoen aan Dry Januari

  • Minder gezondheidsrisico’s
  • Minder geld kwijt. Tijdens het uitgaan zijn alcoholische drankjes nu eenmaal duurder.
  • Alcoholische drankjes bevatten meestal meer calorieën waardoor een maand niet drinken tot gewichtsverlies kan leiden.
  • Betere nachtrust
  • Je voelt je fitter

Mooie voordelen toch? Ondanks dat ik mezelf niet als hele grote drinker zie deed ik afgelopen maand toch mee met deze uitdaging.

Voordat ik vertel hoe dit experiment voor mij uitpakte neem ik je eerst mee naar welke rol drank ik mijn leven speelde toen ik jong was. Mijn zus en ik groeide op in een liefdevol gezin. Mijn vader dronk af en toe een biertje in de avond als hij gewerkt had. Mijn moeder heb ik bijna nooit met een glas alcohol gezien. Als we ergens op visite waren of als er een feestje was waar gedronken werd dan was mijn moeder meestal de Bob. Een enkele keer dronk ze weleens een licht wit wijntje en met carnaval dronk ze bier. Carnaval stond echt voor gezelligheid en drank hoorde daar wel bij.

Ik kan me nog herinneren dat mijn zus en ik tijdens de kindercarnaval meededen aan een verkleedwedstrijd. Daar liep ik dan rondjes door de zaal verkleed als indiaan en mijn zus als konijn. We werden af en toe op de bar getild en werden regelmatig beloond met chips of snoepjes als we bierglazen op gingen halen. Bij carnaval hoorde drank, dat merkte we als kind toen al.

Nu mijn vader gepensioneerd is drinkt hij ook af en toe een borrel of kan hij genieten van een Schotse whisky.

Zelf drink ik één maximaal twee wijntjes per keer. Dat omdat alcohol bij mij best hard aan kan komen. Natuurlijk heb ik mijn grenzen daarin wel verkend toen ik jonger was en ben ik daar ook overheen gegaan. Ik ga nooit meer drinken dacht ik op dat soort momenten als ik ziek was van de drank. Vervolgens stond ik een tijdje daarna toch weer in de kroeg met een alcoholische versnapering erbij.

Omdat ik vaak de Bob was als we uitgingen dronk ik meestal maar één glas alcohol. Ik wilde niet dat als er onderweg een ongeluk zou gebeuren, zou blijken dat ik te veel gedronken had. Daarnaast wilde ik ook wel een soort controle over mezelf houden. Zodat de kans kleiner is om dingen te doen waar ik later spijt van zou krijgen.

Terwijl ik in mijn ogen een redelijk normale drinker ben merkte ik toch dat ik vaker door de week een wijntje dronk. In de meeste weken van december, bijna elke avond. Gezellig dacht ik dan. Terwijl ik samen met vriendlief een netflixserie keek op de bank.

Of ik nam een wijntje als mijn schouder overbelast aanvoelde. De pijn leek dan langzaam weg te glijden. Mijn schouder leek te ontspannen.

Ook na een drukke dag als de kinderen op bed lagen, nam ik af en toe een wijntje.

Omdat ik merkte dat het steeds vaker gebeurde en ik ook weet dat het op den duur schadelijk voor mijn gezondheid kan zijn vond ik Dry Januari een mooie gelegenheid om te kijken wat de voordelen voor mij zijn als ik tijdelijk zou stoppen met alcohol drinken.

Op gezondheidsklachten zit ik namelijk niet te wachten net als een verslaving. Wat een verslaving kan doen met iemand weet ik omdat iemand die me heel dierbaar is verslaafd is. Omdat ik mensen in deze blog niet wil schaden ga ik het daar nu ook niet verder op in.

Als je met iets gaat stoppen dat voelt als een fijne gewoonte maar waarvan je weet dat als je zo doorgaat het niet goed voor je is, dan kun je een enorme weerstand voelen. want iets dat je regelmatig doet voelt vertrouwd en kan je ook iets brengen, iets dat je juist liever niet kwijt wilt.

 

Alcohol bracht me?

Ontspannen gevoel

Zorgen en problemen lijken van me af te glijden en even niet zo belangrijk.

Mijn schouder waar ik soms last van hebt lijkt minder pijnlijk aan te voelen als ik een wijntje op heb.

Gezelligheid

Erbij horen.

Met Carnaval nog meer in het plezier mee kunnen gaan en je meer één voelen met anderen die ook drinken om je heen.

 

Wat bracht alcohol wat ik liever niet wilde

Onrustig slapen

Moe als ik opsta

Minder productief op een dag ook omdat ik dan pas laat opstart.

Minder energie

Als de alcohol verkeerd valt ziek ervan zijn

Als ik drink tijdens het uitgaan dan kan ik er soms wat slaperig van worden.

Mijn dansen wordt er tijdens salsafeestjes niet altijd beter op.

Toen Dry Januari kwam dacht ik waarom zal ik niet mee doen ik heb niets te verliezen. Je moet niet wachten tot je klaar bent om te stoppen met het drinken van alcohol je moet kijken naar wanneer je de vervelende gevolgen van alcohol beu bent.

 

Welke verleidingen kwamen er in mijn Dry Januari voorbij?

Wijn was al ingeschonken als vaste gewoonte bij onze netflixserie undercover.

Wijn op salsafeesten al was het er maar één.

Wijn als je met je gezin uiteten bent.

Weekendje weg met 24 man in een vakantiehuisje. Als je hoort dat er dan ook een paar flessen rode port aanwezig zijn is de verleiding groot om die te drinken.

Een wijnglas dat voor je neus wordt weggezet als er na werktijd geborreld wordt

Als vrienden shotjes gaan drinken die gevuld zijn met drank die je heel lekker vind

Carnaval. Iedereen om je heen lijkt soms wat blijer als jij die aan een icetea zit. Je kunt je minder één voelen. Toen ik echter iemand naar buiten zag rennen om te spugen omdat die persoon teveel gedronken had toen was ik blij dat ik dat niet was.

Ik veroordeel niemand die alcohol drinkt, want ik weet hoe fijn en gezellig het kan zijn om te drinken. Maar ik weet nu ook hoe dat ik me voel nu ik niet drink.

Ik heb meer energie, kan me beter concentreren en ben veel productiever als ik opsta. Ik heb daarnaast veel meer creatieve ideeën en ik heb meer zin om de dag te beginnen. Ik voel me in de ochtend fris en nieuw. En dat geeft me zo een fijn gevoel dat ik hierdoor de alcohol veel makkelijker kan laten staan.

Conclusie:

Meedoen aan Dry Januari is me goed bevallen. Hoewel ik het af en toe een uitdaging vond om nee te zeggen tegen alcohol. I DID IT! Ik ben een commitment met mezelf aangegaan en heb het volgehouden.

Waar ik me vroeger zorgen maakte of mensen me saai zouden vinden als ik niet zou drinken, heb ik gemerkt dat me dat veel minder doet dan ik dacht. Ik voel me niet saai Ik doe dingen die me gelukkig maken en stap regelmatig out off my comfortzone iets dat ik soms rete spannend vind maar dat achteraf zo een kick geeft. Daarnaast schrijf ik graag, dans ik met plezier en ben bezig om mezelf op persoonlijk vlak nog verder te ontwikkelen. Alcohol hoeft niet perse in dat plaatje te passen.

En vind iemand me saai dan is dat maar zo.

Ik ben tevreden met wie ik ben. Mijn pure ik is goed genoeg. And by the way, is het trouwens niet cool dat als anderen inkakken van de alcohol aan het einde van een uitgaansavond  jij nog volop energie hebt en de volgende dag weer fris en vol energie opstaat?

Er zijn dingen die ik anders ben gaan doen door deelname aan Dry January

Heb ik een off-day en plof ik aan het einde van de dag moe neer op de bank, dan heb ik niet perse een wijntje nodig om zorgen van me af te laten glijden. Ik vul mijn mok met thee, leg mijn hand op mijn buik en doe een paar ademhalingsoefeningen daarna denk aan dingen waar ik dankbaar voor ben.

Tijdens carnaval zit ik misschien minder op éen lijn met de meeste carnavalvierders die gedronken hebben in het café maar ik weet dat ik alcohol niet nodig heb om een leuke avond te hebben.

Heb ik last van mijn schouder of nek, dan probeer ik dit niet meteen te verdoven met alcohol maar doe ik even rustiger aan. Ik let vervolgens meer op mijn houding, dans op mijn favoriete muziek door de woonkamer of ik doe de oefeningen van de fysio. Het zijn nieuwe gewoontes die ik mezelf heb aangeleerd die me goed helpen.

Of ik nu stop met alcohol drinken?

Ik bewaar de alcohol zoals ik er nu in sta voor speciale momenten of af en toe in het weekend. En wie weet ga ik er nog eens helemaal mee stoppen. Zeg nooit nooit. Want ik weet dat het kan. Dit experiment was een leerzame ervaring.

Een paar tips voor als je wilt minderen met drank:

Probeer eens alcoholvrije drankjes en cocktails. Dit assortiment wordt steeds uitgebreider.

Zorg dat er gezonde snacks in huis zijn, doordat je stopt met alcohol krijg je misschien behoefte aan andere ongezonde dingen krijgen.

Zorg ervoor dat je leuke dingen gaat doen waardoor je niet te veel bezig bent met Dry Januari. Sporten kan ook iets zijn waar je veel energie van krijgt en wanneer dit een nieuwe gewoonte wordt meer plezier aan kunt beleven.

Vertel dierbare mensen om je heen dat je tijdelijk minder drinkt en vraag of ze je daarbij willen helpen of steunen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Ga in plaats van in de avond borrelen eens met een vriendin op koffiedate, ga samen lunchen of boek spontaan een keer een high tea.

En last but not least

Probeer bepaalde emoties niet constant weg te stoppen door ze te verdoven met alcohol maar pak problemen en diepliggende trauma’s aan en schakel hulp in waar nodig die je daarbij kan helpen.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met deze blog. Laat gerust een reactie achter.

Heb jij weleens meegedaan met Dry Januari? Zo ja, wat heeft het jou gebracht?

 

 

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *