Interview met Maaike over BYGGBAG

Ben je net als ik een enorme koukleum? En kun jij wel wat extra warmte gebruiken? Dan is een BYGGBAG warmtekussen ideaal! Geef hem jezelf cadeau om je me-time momentjes nog fijner te maken of maak een ander blij met zo’n heerlijk geurend hip exemplaar. Je geeft op deze manier echt warmte door en dat is mooi! Achter dit duurzame merk zit een mooi verhaal dat ik graag met je deel. Dit keer interviewde ik Maaike de oprichtster van  BYGGBAG. We hadden het o.a. over: Hoe het komt dat vrouwen het sneller koud hebben dan mannen, duurzaamheid en wat BYGGBAG zo bijzonder maakt. Natuurlijk vertel ik je ook graag mijn ervaring met BYGGBAG

Toen ik het warmtekussentje van BYGGBAG voor het eerste in handen had, viel me meteen de geur op. De heerlijke lavendellucht deed me meteen denken aan de lavendelvelden tijdens mijn één van mijn vakanties in Zuid-Frankrijk. Ik kwam gelijk in de relaxmodus. Na drie minuten het kussentje op 700 Watt verwarmt te hebben in de magnetron. Kon het relaxen gaan beginnen. Het kussentje blijft wel 30 tot 45 minuten aangenaam warm en dat is fijn nu het steeds frisser wordt.

Hoe is BYGGBAG ontstaan?
Omdat ik een enorme koukleum ben was ik al wat langer op zoek naar een tof product waarmee ik de koude winters kon doorkomen. Ik liet me inspireren door andere producten maar vond het vooral leuk om er zelf mee aan de slag te gaan. En zo maakte ik een paar jaar geleden mijn eerste BYGGBAG, wat ik toen nog “hip warmtekussen” noemde. Ik vond het zo leuk om te doen dat ik ook mijn zussen en vriendinnen verraste met mijn hippe warmtekussentjes.

Via via kwam er steeds meer vraag en in 2018 heb ik besloten de zaken professioneler aan te pakken. Samen met mijn vriend heb ik nagedacht over het concept. We wilden een warmtekussen ontwikkelen waarmee je gezien mag worden.

Het woord BYGGBAG komt uit het IJslands. BYGG is gerst en BAG is zak. Gerstzak dus! Met een vleugje lavendel. We leggen graag de link met Scandinavië vanwege het ‘hyggegevoel’ van ons product. Onze webshop is in november 2018 gelanceerd.

Voor wie is BYGGBAG bedoeld?
In de eerste plaats zijn wij hét product voor koukleumen. En meestal zijn dat vrouwen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat vrouwen het sneller koud hebben dan mannen. Dat komt omdat vrouwen relatief minder vetvrije massa (spieren) hebben dan mannen. En wanneer je lichaam afkoelt vernauwen als eerst de bloedvaten in je armen, handen, benen en voeten. Daarom hebben wij vrouwen het eerder koud! Maar mannen zijn ook gek op ons product hoor! We krijgen regelmatig klachten dat de BYGGBAG wordt afgepakt door een echtgenoot of kind. De warmte van BYGGBAG is een beetje verslavend. Daarnaast is BYGGBAG voor iedereen die behoefte heeft aan een ‘warme deken’ bijvoorbeeld: vanwege ziekte of eenzaamheid.

Wat is het allermooiste compliment dat je hebt ontvangen van een klant?
Een eigen product in de markt zetten vond ik enorm spannend, het is zo persoonlijk en zo van mijzelf. Het ontvangen van feedback is daarom ook heel spannend maar de reacties op Byggbag zijn eigenlijk altijd enorm positief. Een van de mooiste complimenten vind ik als klanten herhaalaankopen doen. Daaruit spreekt vertrouwen en genoegen. Maar ook de mooie reacties die ik krijg bij het weggeven van een Byggbag zijn hartverwarmend. Dat is echt waar ik het voor doe!

Wat is jullie missie?
Onze missie is zoveel mogelijk warmte doorgeven. Als je het woord warmte opzoekt in de Dikke Van Dale dan is de betekenis:
Warmte :
1. Het warm zijn; de warmte van de zon
2. Hartstochtelijkheid ; hartelijkheid
En dat is precies waar BYGGBAG voor staat. Enerzijds iemand warm maken met de warmte die het kussen afgeeft en anderzijds hartelijkheid doorgeven. Byggbag is een origineel duurzaam cadeau en daarmee een leuk alternatief voor een bosje bloemen.

Het “figuurlijk warmte doorgeven” is een aspect dat we in 2018 hebben toegevoegd aan onze missie. In dat jaar werd ik in de familiekring geconfronteerd met iemand die vanwege de bijwerkingen van chemo enorm last had van kou. Het warmtekussen dat ik speciaal voor hem gemaakt had werd in de laatste periode van zijn leven zijn grootste ‘vriend’. Het feit dat ik hem dit had kunnen geven gaf, ondanks zijn overlijden in augustus 2018, zoveel positieve energie dat ik naast het verkopen van warmtekussen ook echt iets wilden betekenen voor mensen bij wie warmte geen vanzelfsprekendheid is.

Dat kan iemand met kanker zijn maar ook iemand die om welke reden dan ook wel wat warmte kan gebruiken, zoals een vriendin met liefdesverdriet.
Dat doe ik, onder andere, door van iedere tien verkochte BYGGBAGS er eentje gratis weg te geven aan iemand die wel wat warmte kan gebruiken. Klanten kunnen iemand daarvoor nomineren bij hun bestelling in onze webshop.

Hoe duurzaam is de warmtezak van Byggbag?
Een Byggbag kan oneindig vaak worden opgewarmd en de hoes kan worden gewassen. Raakt hij uiteindelijk totaal versleten dan is het product 100% recyclebaar. De creatievelingen onder ons kunnen voor de vulling zelf een nieuwe hoes naaien. Daarnaast wegen de kosten van het opwarmen in de magnetron niet op tegen de kosten van bijvoorbeeld een uur de verwarming aan of een elektrische deken. Bij mij thuis gaat de verwarming in de winter een uurtje eerder uit en de Byggbag op schoot!

Hoe onderscheid Byggbag zich van andere merken?
We vinden naast duurzaamheid het ook belangrijk om mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt kansen te bieden. Dat is de reden dat we een samenwerking zijn aangegaan met het Naaiatelier in Breda. Zij bieden deze mensen de kans om werkervaring op te doen en hiermee klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.

Wat doe je naast je werk in dit leven om een verschil te maken voor de wereld waarin we leven?
Nu ik ouder wordt merk ik dat ik andere dingen belangrijk vind dan bijvoorbeeld 10-15 jaar geleden. Toen was ik nog heel erg mijn leven aan het opbouwen terwijl ik nu wel vind dat mijn leven “staat” en ik kan uitbouwen in dingen die er echt toe doen. Met 2 tieners in huis (ik heb een dochter van 12 en één van 14 jaar) heb ik toch vooral een voorbeeldfunctie en ben ik heel bewust bezig met wat ik die twee jonge dames mee wil geven. Dat gaat vooral over respect, je eigen grenzen bewaken en bewuste keuzes maken in het leven.

Naast Byggbag heb ik een “ gewone” baan als adviseur bij een gemeente. Nu mijn kinderen steeds meer op eigen benen staan heb ik meer mijn handen vrij. Ik had meer kunnen gaan werken maar ik heb besloten mijn tijd in Byggbag te investeren en mooie ervaringen op te doen.

Wat maakt jou echt gelukkig?
Ik ben gezond en maak mijn eigen keuzes. Heel cliché maar geluk zit in kleine dingen; een koffietje doen met mijn vriend, een mooie wandeling in het bos of bijkletsen met mijn vriendinnen. Daarbij geeft het me heel veel energie dat ik iets kan betekenen voor de samenleving door zoveel mogelijk warmte door te geven.

 

Wil je meer weten over BYGGBAG of er zelf één bestellen? Klik dan hier

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *