Stop nooit met dromen! Dromen is belangrijk.

Stop nooit met dromen! Is mijn advies. In deze blog lees je waarom en vertel ik je ook hoe het komt dat we niet altijd tot actie overgaan.

Licht ontroerd kijk ik naar het tv-scherm.

“Jullie hebben duizenden kinderen de kracht gegeven om te dromen. En dat is heel belangrijk! Want als je zelf de kracht niet hebt om te dromen, dan heb je zeker niet de kracht om je dromen waar te maken.”

Dit was een uitspraak van Gert Verhulst tijdens het afscheid van de oude K3. En deze opmerking kwam binnen bij mij! Het is namelijk zo waar! Dromen en even in de wereld van de verbeeldingskracht stappen is zo waardevol. Niet alleen voor kinderen maar ook voor jou.

Dromen zijn belangrijk omdat:

  • Het onze fysieke, emotionele en mentale energieën samen brengt.
  • Dromen kunnen zelfs de wereld veranderen.
  • Dromen geven je richting het werkt als je innerlijke kompas. Het gaat er hierbij niet altijd om dat de droom ook werkelijk uitkomt. Belangrijker is de weg er naar toe.
  • Andere mensen je dan eerder gaan bewonderen. Ze laten zich dan door jou inspireren. Want geef maar toe, bewonder jij ook niet de mensen die buiten de gebaande paden hun droom achterna gaan? Een voorbeeld zijn voor iemand  kan heel waardevol zijn.
  • Als jij fantaseert over je toekomst, jouw hersenen overschakelen van het standaard denken naar creatief en oplossingsgericht denken.
  • Dromen je kan helpen om dichter bij jezelf en jou gevoel te komen. Bevind jij je in een baan die niet helemaal aansluit bij jouw persoonlijke waarden? Dan kan dromen je helpen om er achter te komen wat voor type baan wel bij jou past.
  • Ook al heb je niet dat boek geschreven, die nieuwe studie afgerond of een wereldreis gemaakt. Dan heb je in ieder geval plezier gehad in de mogelijkheid dat het zou kunnen lukken. Uit onderzoek blijkt dat mensen die leven vanuit hun droom zich gelukkiger voelen.
  • Door bezig te zijn met je dromen krijg je meer energie en voel je je vrijer.

Maar als dromen zo goed voor ons is, hoe komt het dat we niet altijd in actie komen?

Je bent geen kind meer.
Vroeger toen je nog een kind was, leefde je vanuit vrijheid. Je was jong en onbevangen en dacht dat je alles kon worden. Van astronaut tot superster niets was te gek! Je verbeeldingskracht was als het ware jouw brandstof voor een fijn en goed leven. De tijd heeft er ervoor gezorgd dat veel van je dromen je zijn afgenomen. Je verbeeldingskracht lijkt hierdoor te zijn verdwenen. En van je vermogen om creatief te denken is weinig over. Probeer af en toe de wereld te zien door de ogen van een kind, Probeer in mogelijkheden te denken. Wat als alles kan?

Je luistert te veel naar de mening van anderen.
Je ouders, leraren je partner en misschien ook jouw vrienden vertellen je dat je eerst goed moet nadenken alvorens je in het diepe springt met je enthousiasme. Want ja, je moet wel realistisch blijven denken…. Een wereldreis kost immers veel geld, hoe ga je dat betalen? Die studie zou je dat nou wel doen, heb je het daar niet te druk voor? En een boek schrijven is dat echt wel iets voor jou? Met anderen woorden: Doe maar gewoon!

Maar is dat het leven dat jij echt wilt leiden? Een gewoon leven met beperkte mogelijkheden waar je gedachten begrensd zijn? Waarbij je op gaat in de massa?

Als je echt naar alle (wijze?) raad van anderen luistert, leef je dan nog wel jou leven? Of leef je dat van de ander?

Om dit denkpatroon te doorbreken heb je veel moed nodig. En ik ga je niet vertellen dat het eenvoudig is. Want dat is het niet. Ik spreek uit ervaring. Op het moment dat ik besloot dat ik wilde gaan bloggen is dat me afgeraden – Ik heb nu 3 jaar een eigen blog en had deze ervaring voor geen goud willen missen!

Een ander voorbeeld: toen ik de lange opleiding van mijn studie wilde volgen in plaats van de korte versie, werd er door verschillende leraren gezegd dat ik het beter niet kon doen. Het zou te moeilijk voor me zijn. Ik liet me leiden door wat anderen zeiden en ben zelfs naar andere opleidingen op zoek gegaan. Totdat een stemmetje in me zei: terug gaan naar een andere opleiding kan altijd nog. Dit is wat je wil probeer het. – Ik heb de opleiding gevolgd. Het was pittig maar door mijn doorzettingsvermogen is het me gelukt. En raad eens wie er stond te shinen op de diploma-uitreiking! 😊

Je houd vast aan oude denkpatronen
Tijdens je zoektocht naar wat jij wilt en wat jouw dromen zijn, stuit je ongetwijfeld op onjuiste gedachtenpatronen waar jij je waarheid op hebt gebaseerd. Dit zijn vaak patronen die je onbewust zijn aangeleerd bijvoorbeeld door je familie. Bedenk of deze patronen nu nog wel bij je passen en realistisch zijn. Het kan erg confronterend zijn als je bijvoorbeeld terug kijkt naar je jeugd. Ervaringen van vroeger kunnen hebben bijgedragen aan hoe jij nu over bepaalde dingen denkt. Misschien heb je hulp nodig om deze patronen te doorbreken. Je hoeft dit natuurlijk niet alleen te doen. Durf daarom om hulp te vragen. Een coach of psycholoog kan je helpen met gerichte oefeningen en houdt je als het nodig is een spiegel voor.

Je bent bang

  • Je bent bang dat je je hypotheek niet kan betalen.
  • Je bent bang om niet goed genoeg te zijn.
  • Je hebt angst om te falen en fouten te maken.
  • Je bent bang om gezichtsverlies te lijden.
  • Je bent bang dat je geen goede ouder bent.
  • Je bent bang om ziek te worden.

Dit zijn zomaar een paar angsten die er voor kunnen zorgen dat jij niet met je droom aan de slag wilt gaan en naar jouw verlangens leeft. Bedenk of sommige angsten reëel zijn. En onthoudt dat aan sommige angsten gewerkt kan worden.

Je wilt het niet echt
Oke, je hebt een droom! Je wilt zelfstandig ondernemer worden maar niet je vaste salaris in de maand missen. Je wilt die wereldreis maken maar niet het geld verdienen om dit te kunnen bekostigen. Je wilt je omscholen naar een andere baan maar hebt geen zin in om een gespecialiseerde opleiding hiervoor te volgen. Je wilt een boek schrijven maar niet de tijd kwijt zijn die hiervoor nodig is. De vraag is dan: Wil je het wel echt?

Verandering kan risico’s met zich mee brengen. Vasthouden aan het vertrouwde geeft je een heel veilig gevoel. Het is immers bekend terrein voor je. Maakt die zekerheid jou gelukkig? Prima. Voel je diep van binnen dat je iets anders wilt, vraag jezelf dan af of je het leven dat je nu leidt of het werk dat je nu doet over 5 of over tien jaar nog steeds leuk vind?

Is dat niet het geval, dan wil dat nog niet zeggen dat je meteen je baan op moet zeggen. Maar ga eens op onderzoek uit. Leer weer om groot dromen, ga de connectie aan met je belemmeringen, Ga terug naar jouw roots en schrijf nieuwe ideeën en inzichten op.

Je weet nog niet precies wat je wilt.
Maar wat doe je, als je nog niet precies weet wat je wilt? Soms kunnen dromen nog onduidelijk zijn of gun je jezelf misschien nog niet de tijd om hier over na te denken. Dat is niet erg de meeste mensen weten namelijk nog niet precies wat ze willen.

En dat is niet vreemd Op school wordt je namelijk niet geleerd hoe je een succesvol en gelukkig leven kan leiden. Aan creativiteit en verbeeldingskracht wordt niet altijd de juiste dosis aandacht besteed terwijl dat zo belangrijk is om te kunnen groeien als mens.

Als je aan je ontwikkeling wilt werken is het fijn om te ontdekken waar jouw behoeftes liggen. Zet die eerste stap en je zal merken dat er iets in beweging komt. Jouw pad rolt zich dan uit en zal je de weg wijzen naar succes en geluk.

Ik help je graag hierbij!

Zondag 15 December geef ik de workshop: Creëer jouw leven. Tijdens deze workshop gaan we aan de slag om jouw droomleven inzichtelijk te maken. Hierdoor krijg jij een helder beeld van wat je echt wilt en kun je stappen gaan zetten naar iets heel moois!

Meer info over de workshop of wil je je inschrijven klik dan hier

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *