De kracht van reflecteren

Als je op staat is het nog donker en de bomen zijn kaal. Alles in de natuur lijkt levenloos te zijn – toch is er wel degelijk groei. Doe hetzelfde als de natuur en gebruik deze tijd om te groeien. De winter is namelijk perfect om te reflecteren.

Een nieuw jaar begint. Een mooie gelegenheid om de balans op te maken. Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar? Wat heb je meegemaakt? Wat ging goed en wat ging minder goed? Door terug te kijken naar de tijd die achter je ligt krijg je overzicht en wordt duidelijk welke richting je op wilt gaan en waar nog uitdagingen liggen. Tijd voor zelfonderzoek!

De voordelen als je investeert in zelfonderzoek zijn:

 • Je Ontwikkelt je meer op het gebied van zelfliefde,
 • Je wordt zelfverzekerder
 • Krijgt meer zelfkennis

Meer zelfkennis zorgt er weer voor dat je je bewuster wordt van wat emoties in bepaalde situaties met je doen. Door je hiervan bewust te zijn kun je op een betere manier leren communiceren met anderen.

Aan de slag

Klinkt goed toch, al die voordelen? Toch is niet iedereen enthousiast bij het horen van het woord zelfreflectie. Er wordt vaak gedacht dat het iets zweverigs is dat veel tijd kost. Dit hoeft niet zo te zijn.

Kies voor een vorm die past bij jou. Als een vriendin zweert bij een bepaalde manier van reflecteren dan wil dat nog niet zeggen dat dat ook voor jou werkt. Luister vooral goed naar je eigen gevoel. Of het nu reflecteert door een gesprek aan te gaan met iemand die je vertrouwd, je deelneemt aan een stilte retreat of liever schrijft, houdt het dichtbij jezelf.

Je kan reflecteren door:

 • Kennis op te doen
 • Nieuwe vaardigheden aan te leren
 • Nieuwe inzichten te ontdekken
 • Normen en waarden te ontwikkelen
 • Jouw omgang met anderen te onderzoeken

Probeer tijd vrij te maken om te reflecteren

Soms lijkt het in de drukte onmogelijk om tijd vrij te maken voor reflecteren weet toch kan het op bijna elke plaats en op ieder moment van de dag bijvoorbeeld:

 • In bed voordat je gaat slapen of vlak voor dat je op staat.
 • Onder de douche
 • Als je onderweg bent met de auto en in de file staat.
 • In het openbaarvervoer (leg je boek of telefoon even aan de kant en neem even tijd voor je eigen gedachten).
 • Terwijl je op het toilet zit.
 • Tijdens kleine huishoudelijke taken (als bijvoorbeeld de was opvouwen).

Gebruik het juiste hulpmiddel om te reflecteren

Je kunt reflecteren door jezelf in gedachten verschillende vragen te stellen en deze vervolgens te beantwoorden. Als je de vragen en antwoorden opschrijft leg je ze meteen vast. Dat zorgt voor een bepaalde rust en onbewust kan er soms al een kleine mindshift plaatsvinden waardoor je makkelijker keuzes kan maken in de richting die je op wilt gaan.

Je kunt alles op schrijven in een notitieboekje of op losse vellen papier die je in een map bewaard. Een journal is hier ook erg geschikt voor. De vragen staan hier meestal al in voorgeschreven waardoor jij alleen de antwoorden nog maar hoeft in te vullen. Er zijn journals waar je in ongeveer 10 minuten per dag opschrijft wat je bezig houdt. Maar er zijn ook uitgebreidere versies verkrijgbaar die tegelijk als planner werken en waarin je je doelen op kan schrijven. Maak gebruik van de journal die voor jou het fijnste werkt.

Heb je na het lezen van dit artikel meteen zin gekregen om te starten met reflecteren? Speciaal voor jouw heb ik een rijtje met zelfreflectievragen samengesteld. Zoek even een rustig plekje en houd pen en papier bij de hand. Steek een kaarsje aan en pak jou moment. De lijst met Zelfreflectie vragen zie je hieronder.

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *