Mijn eerste fotografieles

|Persoonlijke blog

Al jaren vind ik het leuk om foto’s te maken en met name vakantiefoto’s. Mooie herinneringen vastleggen, zodat je nog even terug kan denken aan dat ene moment. Maar hoe een spiegelreflexcamera werkt daar had ik werkelijk geen idee van. En dat terwijl ik een blog wilde beginnen! Ik vond het tijd worden om een cursus te gaan volgen zodat ik meer van de camera zou weten, en hoe ik hem kan instellen. Ik nam m’n spiegelreflexcamera (die ik ooit had gekregen maar nooit iets mee gedaan had) uit het doosje en vertrok naar Roosendaal om deel te nemen  aan de curcus: Beter fotograferen in één dag.

Om 9 uur ‘s ochtends kwam ik aan op de locatie waar we ons zouden verzamelen. Met 8 cursisten begonnen we aan deze dag. Allereerst werden onze camera’s door Redmar en Marije op de juiste beginstand gezet. (handig want we hadden niet allemaal hetzelfde type camera). Nadat we ons hadden voorgesteld kregen we de basis uitleg van de fotografie. Dit was misschien wel het belangrijkste gedeelte van de cursus. Met goede voorbeelden erbij werd het steeds duidelijker voor me waar ik op moest letten met fotograferen en wat het gevolg is als je een bepaalde instelling veranderd op je camera.

Samen met Redmar (onze leraar) gingen we naar buiten om daar wat we geleerd hadden in de praktijk te brengen. Tussen het fotograferen door kregen we goede tips aangereikt en tijdens de oefeningen werd er geëxperimenteerd met water en beweging. Want hoe fotografeer je een bewegend mens? Hoe krijg je bewegend water op de foto zodat het lijkt of het bevriest? En hoe maak je de achtergrond van je foto iets waziger, zodat het onderwerp meer naar voren komt? Het kwam allemaal aan bod.

Na een heerlijke lunch ging Marije met ons aan de slag Ze vertelde ons hoe je bepaalde kleuren kan fotograferen op verschillende ondergronden. Daarna kregen we nog een stukje theorie en waren we toe aan alweer de laatste oefening. We mochten naar buiten om foto’s te maken. Daarna zouden we samen komen om onder het genot van een hapje en een drankje de resultaten te bespreken. Snel ging ik naar buiten, want de tijd die we hadden was beperkt. Een uur is immers zo voorbij. Ik maakte foto’s in het park, op de straat, en in een lunchroom. soms kwam ik spontaan een onderwerp tegen: zoals een hond bij het park, prachtige bloemen of een donsveertje op het gras. Als je goed om je heen kijkt kun je eigenlijk in veel dingen de schoonheid ontdekken.

En toen was de tijd om. ‘Time flies when your having fun!’

Tijdens het borrelen werden de foto’s besproken. Iedereen had flink z’n best gedaan en het eindresultaat mocht er dan ook wezen. Wat zaten er mooie plaatjes bij. Het fijne van fotograferen met een groep is dat je veel van elkaar kunt leren. Iedereen bekijkt de dingen op z’n eigen manier en dat is mooi om te zien.

Het was een gezellige en leerzame dag. Ik weet nu meer over m’n camera en voel me zeker genoeg om er mee te experimenteren. M’n liefde voor fotografie is nu nog meer aangewakkerd.

Heb je zin gekregen om net als ik binnen 1 dag beter te leren fotograferen dan is zo’n cursus misschien ook iets voor jou. Ga voor meer info naar: www.fotografieles.nl

 

De fotocredits voor de foto van mij hierboven zijn voor: My Objective

Misschien vind je dit ook leuk

4 reacties

 • Beantwoorden
  Ans
  23 mei 2017 om 17:50

  Ik heb 2 weken geleden dezelfde cursus gedaan en ik herken zoveel in wat jij schrijft! Wat een fijne,leerzame dag was het! Ik ga de vervolgcursus en nachtfotografie ook nog doen! Jij ook?

  • Beantwoorden
   Sylvia
   23 mei 2017 om 18:50

   Hoi Ans,

   Bedankt voor je leuke reactie! Ik vond het ook heel leerzaam. Het was voor mij een hele waardevolle dag. Ik heb er zoveel van geleerd. Ik ga ook de vervolgcursus volgen want ik ben nu zo nieuwsgierig geworden en wil graag nog meer over fotograferen te weten komen.

 • Beantwoorden
  Anja
  23 mei 2017 om 20:05

  De nachtfotografie is ook superleuk; echt een aanrader ?

  • Beantwoorden
   Sylvia
   23 mei 2017 om 21:05

   Misschien ga ik dat ook doen. Bedankt voor de tip!!

  Geef een reactie