Lief zijn voor een ander juist nu!

Elkaar een hand geven of een omhelzing het is anders nu. Ik kan mijn ogen niet sluiten voor wat ik om me heen zie, hoor of voel. In de supermarkt is een oud dametje die misgrijpt bij de melk. Bij de drogist zie ik het teleurgestelde gezicht een mevrouw die ontdekt dat de thermometers zijn uitverkocht. Er zijn begrafenissen in Italië waarbij niet iedereen afscheid kan nemen van een dierbare. En ziekenhuizen waarbij de keuze gemaakt moet worden wie er mag blijven leven. Er gebeurd veel in de wereld sinds de ontdekking van het Corona virus.

Veel dingen die zo vanzelfsprekend leken zijn onzeker. De warme contacten met mensen, feestjes, uitgaan in de kroeg een bezoekje aan opa en oma of aan een zieke vriend, vriendin of familielid en natuurlijk een knuffel of een zoen niet te vergeten. Ik besef steeds meer hoe vrij we eigenlijk waren. De wereld is een paar weken tijd zo anders, zo onherkenbaar zo onwerkelijk veranderd.

Ik volg de actualiteiten in het nieuws via de krant op mijn manier. dat betekent dat ik meest heftige stukken meestal over sla. Liever lees ik het stad en streek gedeelte van een krant of de weekendbijlage omdat dat naar mijn mening  iets luchtiger geschreven is.

Dit doe ik uit een stukje zelfbescherming. Sommige gebeurtenissen komen namelijk zo hard bij me binnen dat ik er echt even door van slag kan zijn. Ik lees wat voor mij noodzakelijk is om te weten. En daar laat ik het bij, ook nu. Ik wil niet alleen het negatieve in situaties zien en probeer open te staan voor een positieve kijk op het leven. Dat geeft me kracht om door te gaan.

Ondanks al de nare berichten die ik voorbij zie komen, Gebeuren er gelukkig ook mooie dingen in deze wereld:

• Zo wordt er verteld dat ze na jaren van lawaai in Wuhan weer de vogels horen zingen. En worden mensen weer beter.
• De mensen in de straten van Assisi zingen voor elkaar. Door de ramen open te houden kunnen ze tijdens het zingen elkaar horen en voelen eenzame mensen zich minder alleen.
• Er zijn mensen die aanbieden boodschappen te doen voor hen die dat op dit moment niet kunnen omdat ze oud zijn of in een kwetsbare groep vallen. Er ontstaan hele mooie initiatieven om op een andere manier te verbinden.
• Op de hele wereld zijn mensen bezig om te vertragen en te reflecteren. Mensen worden bewuster van zich zelf en wat echt belangrijk is.
• Mensen helpen kleine ondernemers. Ze kopen bij hun en geven shoutouts via social media of maken op andere manieren reclame, zodat de kans bestaat dat een onderneming kan blijven bestaan.
• Sommige ondernemers worden heel creatief en vinden nieuwe manieren om hun business draaiende te houden. Een yoglerares die ook online-les gaat geven is een goed voorbeeld hiervan.

Hoe je het ook ziet, het nieuws van de afgelopen weken gaat ons allemaal aan. Het is belangrijk de nieuwe richtlijnen die telkens aangepast worden op te volgen. Het kan zelfs mensenlevens redden.

Laten we elkaar helpen door:
• Ons aan de richtlijnen te houden.
• Extra te letten op ouderen en kwetsbare groepen. Haal boodschappen voor ze (als je zelf niet ziek bent), kook een maaltijd extra en breng dat langs of zet het bij de deur (als je voor de zekerheid contact wilt vermijden).
• Een kaartje of een ouderwetse brief te sturen.
• Elkaar te bellen, te appen of skypecontact te onderhouden ook dan kun je een luisterend oor zijn.
• Extra lief te zijn voor de helden die werken in de zorg. Dag en nacht staan ze klaar om zieke mensen te helpen Vraag of je iets voor ze kan doen of ze op de één of andere manier met iets kan ontlasten.

Ben je zelf eenzaam?
• Weet dat je niet de enige bent en dat er meer mensen zijn die op dit moment een gevoel van eenzaamheid ervaren nu onze leefregels tijdelijk anders zijn. Heb vertrouwen dat het goed komt. En wees extra lief voor jezelf.
• Probeer zelf contact met mensen te zoeken door te bellen. Het kan zo fijn zijn om even te kletsen en iemands stem te horen.
• Het rode kruis heeft speciaal een hulplijn geopend waar ouderen en zieke mensen terecht kunnen met vragen over het Corona virus. Heb jij hier behoefte aan? Dan kun je hier naar bellen voor praktische tips en een luisterend oor. Het nummer is: 070-4455888

Tot slot
We zijn wakker geworden in een nieuwe realiteit. Het Corona virus is er en er zullen meer mensen besmet worden. Dat is een feit. We beseffen nu maar al te goed hoe weinig controle we hebben op iets. Maar ook dat wat er echt toe doet liefde is. Liefde voor een ander en liefde voor jezelf. De vraag is hoe ga jij met je nieuwe leven om? Hoe deel jij je dag in?

Besteed je tijd goed.
Neem deze periode eens de tijd om op te laden en aan  je weerstand te werken. Dus maak als het mogelijk is een wandeling of ga een rondje fietsen. Eet gezond en neem voldoende rust je zal merken dat je dan meer aan kan als dat je denkt. Vind je het leuk om jezelf te ontwikkelen lees de boeken die je misschien al een tijd in de boekenkast hebt staan, neem deel aan een online training of ga op creatieve ontdekkingstocht en ontdek de kunstenaar in jezelf.

Leef nu en sta vaker stil bij wat wel is. Koester de extra momenten die je als ouder nu met je kind hebt.

Hoor de vogels buiten zingen de lente komt. Zing, dans (al is dat nu alleen of op veilige afstand) en lach met het leven.

En let een beetje op elkaar.

Een dikke knuffel voor jou!

Liefs,

Sylvia

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *