De leukste plekjes van Elburg, de vesting van de Veluwe

Mooi gelegen aan het Veluwse meer ligt het bezienswaardige oude vestingstadje: Elburg. Een stad met veel monumenten, sfeervolle restaurants, gezellige terrassen en bijzonder leuke winkeltjes. Ik bracht een bezoekje aan deze stad en wil graag de leukste plekjes met je delen.

Het stadje Elburg is 250 bij 350 meter, dat is niet heel groot als je het vergelijkt met andere steden. Toch heeft Elburg veel te bieden. Het heeft nog steeds z’n middeleeuwse rechthoekige stratenplan en is omringt door prachtige wallen, visrijke grachten en oude stukken stadsmuur.

De botters, (de oude schepen die in de haven liggen) houden de herinnering aan het Elburgs visserijleven in stand.

Op Pad
Zo, de auto staat geparkeerd op parkeerplaats ‘t Schootsveld. Vanaf hier loop ik het stadje in. Terwijl ik op weg ben ontdek ik steeds leuke doorkijkjes. De één is nog mooier dan de ander. Het gebouw waar ik als eerste voorbij wandel is meteen één van de meest opvallende. In dit gebouw dat in de 15e eeuw als vrouwenklooster diende bevindt zich nu het museum/VVV Elburg.

Een smal straatje met aan de zijkant een gedeelte van het voormalige nonnenklooster.

 

Winkelen.

Schatzoeken bij Apollo

Ik loop verder door de Jufferenstraat. het valt me op dat veel van de winkels gevestigd zijn in monumentale panden. zo ook de winkel: Apollo. In deze winkel worden bijoux, cadeau en lifestyle artikelen verkocht. Dit is een winkel waar je telkens nieuwe vondsten tegenkomt. Apollo heb ik dus al snel in m’n hart gesloten. Bijna alles zou ik wel een leuk plaatsje in m’n nieuwe huis willen geven.

Apollo, Jufferenstraat 31-33 , Elburg

 

Jacks Barbershop

Ik mag dan wel geen man zijn, deze Barbershop viel me meteen op. De eigenaar ontmoette ik bij de entree van z’n shop. Hij liet me trots de salon zien. Dat je trots op zo’n zaak bent dat begrijp ik. Barber zijn is niet zo maar een baan, Je bent een kunstenaar vind ik. Als je ziet welke gereedschappen er klaar liggen om mee te gaan werken en je naar de posters met daarop knip en scheervoorbeelden kijkt, dan begrijp je wat ik daarmee bedoel.

De inrichting van de salon is mannelijk met een retro touch. Dat komt overal in terug. In de lijsten aan de wanden, maar ook in een hoekje, waar ik een Grammafoon ontdek. En helemaal achterin spotte ik een oude Chesterfield.

Mannen mochten jullie deze blog lezen en een keer in Elburg zijn, Dit adresje zou ik niet overslaan. Loop eens naar binnen voor een goede Haircut & Shave

Jacks Barbershop, Vischpoortstraat 26, Elburg

 

Het Proeflokaal

Ik steek  de straat over want aan de overkant van de straat is het volgende adresje waar ik je mee naar toe neem.

Het is nog geen lunchtijd als ik bij deze delicatessen winkel binnenstap. Maar ik krijg wel trek, als ik kijk naar de producten en lekkernijen die keurig staan uitgestald in de winkel. Bij Het proeflokaal worden diverse soorten Italiaanse en Franse borrelplanken aangeboden. Van mooie vleeswaren tot een ruime selectie van kazen Hou je meer van een vers gemaakt broodje of een heerlijke maaltijdsalade? Ook dat kan. Neem het lekker mee voor thuis, of wat dacht je van opeten op de boot tijdens het varen!

 

Het Proeflokaal, Vischpoortstraat 23, Elburg

 

 

Smalle straatjes ontdekken.

 

LIF

LIF is een bloemen en lifestylewinkel. Deze nieuwe winkel werd bijna geopend op het moment dat ik er binnen liep. Helga, de eigenaresse liet me al een kijkje nemen terwijl er binnen hard gewerkt werd om de puntjes op de I te zetten. Hier voor jou alvast een sneakpeak!

Terwijl ik rondkeek kregen meubeltjes een plaatsje en werden de verse bloemen in vazen gezet. Ik speurde ondertussen even tussen de lifestyle artikelen waar echte eyecatchers tussen zaten. Mocht je ondertussen zin in ijs hebben gekregen, dan  hoef je niet lang te zoeken want aan de winkel  grenzend is een ijswinkeltje (waar ze heerlijk ijs verkopen!) Leuke combi 😉

 

Ook voor mode liefhebbers zijn er een aantal winkels in Elburg. Ik noem er hieronder een aantal:

 • Mode Theater Elburg
 • Poort 5
 • Dude & Diva
 • Musthave It All

 

Eten en drinken

Na het winkelen en rondlopen, krijg ik zin om even ergens neer te ploffen. Dat kan prima in Elburg. Er zijn hier talloze gezellige restaurants met terrasjes. Bijvoorbeeld bij: Zilverzoen, ‘t Olde Regthuys en Grand Café De Vischmarkt. Alle drie de restaurants bevinden zich op een hoek van de straat, tegenover elkaar. Je hebt vanaf het terras zicht op de winkelstraat en/of  een stuk gracht. Dus, zonnebril op, dat wordt genieten van heerlijk eten en mensen kijken!

Heb je liever een mooi plaatsje aan de haven om te eten? Dat kan, bij De herberg of bij Restaurant ‘Lucca’ als je van de puur Italiaanse keuken houd.

Zilverzoen

Zilverzoen heeft een gezellig terras waar ik me meteen thuis voel. Steigerhoutenbankjes met kussentjes, rieten stoeltjes. aan de zijkant hangen ergens dromenvangers. En ook als ik even binnen kijk ervaar ik een warme en huiselijke sfeer. Zilverzoen is een bistro waar je bij je koffie/of thee kan genieten van een appelzoen of ander soort gebak. Een high tea is ook mogelijk. De menukaart is wisselend. kijk voor een actueel aanbod even op de site.

 

Zilverzoen, Jufferenstraat 28, Elburg

 

De Vischpoort

 

Leuk om te doen (nu je er toch bent):

 • Hijs de zijlen! En huur een orginele Elburger Botter (boot)
 • Loop door de romantische kloostertuin
 • Bezoek de voormalige kloosterpanden, inclusief de middeleeuwse dubbelkapel.
 • Bij een muurhuisje in de Zuiderwalsstraat, schuin tegenover de ingang van Museum Elburg is te zien onder welke omstandigheden de armste Elburgers ongeveer 100 jaar geleden leefden.
 • het is bijna onmogelijk om de verdwalen in dit stadje, maar loop eens verschillende smalle straatjes door en ontdek naar welke mooie plekjes ze je brengen.
 • Breng een bezoek aan één van de vele musea’s zoals bijv: Museum Elburg, Museum Smederij ‘De Hoefhamer’, Botterwerfmuseum ‘De Hellege’ of Museum Sjoel.

 

Handig om te weten:

 • Het parkeren in Elburg is gratis. Aan de kant van de polder is een ruime parkeerplaats “De Oude Vos’ en aan de zuidzijde ligt parkeerplaats ‘t Schootsveld, (tegenover de Jumbo)
 • De hoofdstraten zijn grotendeels autovrij en de rest van de stad is autoluw.
 • Op zondag zijn de winkels gesloten.

 

Elburg is niet dichtbij m’n woonplaats, maar mocht ik in de buurt zijn dan ga ik er zeker nog eens terug. Dit stadje heeft zoveel te bieden.

Liefs,

sylvia

 

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *