Zo versterk je jouw veerkracht

Tegenslagen, we krijgen er allemaal mee te maken. Toch gaan we er heel verschillend mee om. Waar de één compleet instort bij een traumatische gebeurtenis en lang in een probleem kan blijven hangen, is de ander bezig om er toch het beste van te maken. Waar zit dat verschil in en hoe ontwikkel je meer veerkracht om beter met tegenslagen om te kunnen gaan? Ik vertel het je in deze blog.

Wat is veerkracht?
Veerkracht is het vermogen hebben om tegenslagen te kunnen overwinnen.

De veranderingen in de wereld zorgen ervoor dat onze veerkracht flink op de proef wordt gesteld. Vooral tijdens de Corona periode, Want wat hebben we met zijn allen veel thuisgewerkt, leggegeven aan kinderen en pogingen gedaan om onze job of ons bedrijf veilig te stellen.

Misschien ben je zelf wel ziek geworden of verleen je mantelzorg aan een dierbare. Hoe houdt je jezelf dan staande? Hoe veerkrachtig ben jij?

Dit soort situaties vraagt om flexibel en veerkrachtig zijn. Niet iedereen is even veerkrachtig. De ene persoon kan nu eenmaal makkelijker omgaan met veranderingen dan de ander. Dat verschil heeft te maken met wat we doen en hoe we ons op persoonlijk vlak ontwikkelen.

Toch hebben we allemaal een beetje veerkracht in ons. Deze veerkracht hebben we vanaf onze geboorte al meegekregen. Maar niet iedereen durft op dit gevoel te vertrouwen. Gelukkig kun je veerkracht aanleren en als je het regelmatig oefent en jezelf de juiste mindset aan meet dan kan je veerkracht enorm groeien en kun je vanuit meer vertrouwen krachtiger in het leven staan.

Misschien ken jij wel een veerkrachtig persoon in jouw omgeving of ben je er zelf één. Ik neem even met jou de eigenschappen van een veerkrachtig personen door?

Veerkrachtige personen….

  • Vinden makkelijk oplossingen voor hun problemen.
  • Durven als ze het nodig hebben om hulp te vragen.
  • hebben meestal mensen om zich heen die hun steunen.
  • Hebben een sterke band met anderen.
  • Geloven dat ze zelf iets kunnen doen waardoor ze beter met hun gevoelens om kunnen gaan en tegenslagen sneller te boven komen.
  • Trekken zich niet veel aan van de kritiek van anderen
  • Zijn bereid om te stoppen met moeilijke gevoelens te verdoven.
  • Hebben in bijna iedere situatie hoop

Ik ga het nu met je hebben over 4 punten die er voor kunnen zorgen dat je meer vertrouwen in jezelf krijgt zodat je veerkrachtiger in het leven kunt staan.

Die punten zijn:

  1. Hoop (waarbij ik drie persoonlijke voorbeelden geef waardoor ik meer hoop kreeg.)
  2. Kritisch kunnen kijken
  3. Je emoties minder verdoven.
  4. Accepteer dat vervelende gevoelens en geluk dicht bij elkaar liggen.

Hoop
Hoop doet leven wordt er vaak gezegd. En dat is ook zo. Ik ervaarde het zelf toen mijn moeder ziek was. We wisten dat ze niet meer beter zou worden en dat de chemobehandelingen die ze zou ondergaan puur waren om het leven te rekken. Toch als ze goede dagen had hadden we hoop dat ze zich nog een tijdje lekker kon voelen. Hoop dat ze er nog iets langer zou zijn.

Een glimlach, een klein gesprekje hebben met elkaar of op een hele goede dag samen winkelen zorgde ervoor dat ik op dat moment goed met de situatie om kon gaan. Ze was er immers nog.

Een jaar na haar overlijden kwam ik met een soort van burn-out thuis te zitten. Het was druk op mijn werk en het verdriet om mijn moeder had ik nog geen plekje gegeven. Ik schakelde hulp in want alleen lukte het me niet. Ik wilde het leven weer voluit leven, wilde dat mijn ogen weer gingen stralen als ik mezelf in de spiegel aankeek. Ik wilde me zo graag weer normaal voelen.

Maar ja, wat is normaal he? Helemaal normaal zou het leven niet meer worden zonder mijn moeder. Het enige waar ik grip op had was hoe ik met de situatie om wilde gaan. Ik wilde weer lekkerder in mijn vel zitten en besloot alles op alles te zetten om daar aan te werken. Ik maakte een reis naar binnen naar mijn echte zelf. Deze periode heeft me zoveel gebracht. Ik heb zoveel geleerd over mezelf en ontdekte dat ik veerkrachtiger ben dan ik dacht.

Beter leren schrijven
Een heel ander persoonlijk voorbeeld is dat ik 5 jaar geleden heel graag een eigen blog wilde hebben. Toch stelde ik het telkens maar uit. Ik vond mezelf niet goed genoeg. Toch bleef het verlangen aan me trekken. Zo hard dat ik er niet omheen kon. Ik begon met schrijven, dat aan het begin soms moeizaam ging. Maar door vaker teksten te schrijven + een schrijfworkshop te volgen werden mijn teksten steeds beter. Mijn volgende stap was dat ik heel graag in een magazine wilde staan met een zelfgeschreven artikel.

Na een paar keer een tekst ingestuurd te hebben die niet goed genoeg bleek. Gaf ik niet op met schrijven. Ik deed iets met de opbouwende kritiek en ging door omdat ik diep van binnen wist dat ik het kon. En ja, mijn gevoel werd bevestigd. Een paar maanden later stond ik met mijn eigen geschreven artikel in een prachtig magazine. Het was gelukt. Wat was ik trots op mezelf en blij dat ik de hoop niet had opgegeven maar juist had doorgezet.

Waar hoop voor zorgt.
Hoop zorgt ervoor dat je vertrouwen hebt in jezelf, realistische doelen kunt stellen en weet welke richting je op moet om je doelen vervolgens te bereiken. Flexibiliteit en doorzettingsvermogen zijn hierbij heel belangrijk. Net als je dromen achterna gaan.

Maak daarom eens tijd vrij om jouw dromen en verlangens helder te krijgen en probeer je in te beelden wat jou echt gelukkig maakt.

  • Welk verlangen raakt jou tot diep in de kern?
  • Hoe zou je willen leven als alle mogelijk zou zijn en geld geen rol zou spelen?
  • Hoe ziet dat leven eruit?
  • Hoe ziet jouw dag er in jouw ideale leven uit?
  • Hoe voel je je als dit leven echt jouw leven zou zijn?

Om dit extra kracht bij te zetten kun je afbeeldingen en teksten die passen bij jouw droom uit magazines knippen en deze opplakken op een vel papier of een canvas board van bijvoorbeeld de Action. Je maakt op die manier een visionboard.

Bedenk wel als je hiermee aan de slag gaat dat de ene droom makkelijker is te realiseren dan de andere. Maar wat je ook doet, blijf in beweging als je veranderingen in gang wilt zetten.

Als je het juiste pad bewandeld en dicht bij jezelf blijft, dan zal je merken dat je als een soort kracht vooruit wordt geduwd richting het leven dat jij wilt creëren.

Wil je meer weten over een visionboard maken en hoe een visionboard maken jouw leven kan veranderen? Ik schreef er deze blog over.

Kritisch kunnen kijken
Er zijn verschillende factoren die er voor zorgen dat we ons niet goed genoeg voelen. Vanaf het moment van opstaan tot dat je ’s avonds weer gaat slapen wordt je constant blootgesteld aan verschillende prikkels en boodschappen. Advertenties in magazines, films, soaps, reclames op billboards, videoclips, Instagram, facebook en Youtube. Het lijkt maar door te gaan.

En kan nogal overweldigend voelen. Dat ervaar ik zelf soms ook. Met Instagram heb ik een soort haat liefde verhouding. Ik ga graag de connectie met anderen aan op dit platvorm maar weet dat ik er soms meer tijd doorbreng dan dat ik van plan was. En of ik me nou altijd zekerder voel door het swipen langs al die accounts? Niet bepaald.

We krijgen voorgespiegeld hoe we eruit zouden moeten zien, in welke auto we moeten rijden, In welke hippe strandtent we onze cocktail moeten bestellen, hoe we in het gezin met elkaar omgaan, welke reizen we moeten maken en hoe ons huis ingericht kan worden.

Ons helemaal voor alles afsluiten voor alles dat binnen dreigt te komen is onmogelijk. Wat we zien wordt vaak als waarheid beschouwd.

Maar kijk nog eens goed en leer door gephotoshopte beelden en ogenschijnlijk perfecte levens heen  te prikken. Niet alles is wat het lijkt en niet ieders leven is perfect zoals je misschien denkt. Wat je ziet is wat de persoon zelf wil laten zien.

Welke vragen zou ik mezelf kunnen stellen als ik kritisch wil kijken?

  • Is het waar wat ik zie?
  • Is het echt?
  • Laten deze beelden een gezond en waardevol leven zien waarbij vanuit het hart geleefd wordt of zorgen ze ervoor dat ik me onzeker voel en niet goed genoeg?
  • Wie zit er achter deze beelden en wil dat ik dit product of dienst koop?
  • Vindt ik het waard om hier op te reageren en iets aan te schaffen? Gaat het me brengen tot wat ik hoop of leid het me af van dingen die echt belangrijk voor me zijn?

Daarnaast speelt leren omgaan met schaamte ook een grote rol. Door al die perfectie om je heen kun je het gevoel krijgen dat jij de enige bent die….

  • Niet zo zelfverzekerd over het strand loopt met die vetrol die over je bikinibroekje heen puilt.
  • Waarbij de kinderen als stuiterballen door het huis springen.
  • In een relatie met zijn/haar partner wel eens een flinke ruzie heeft
  • Even geen zin heeft om naar een feestje te gaan en liever thuis blijft.
  • Niet aan het gemiddelde aantal keer seks per week komt.
  • Die liever make-up loos door het leven gaat.
  • Die per ongeluk een schadelijk app-berichtje heeft doorstuurt naar de verkeerde persoon.

Denk je echt dat je de enige bent? NOT!

Het gras bij de ander lijkt dan misschien altijd groener. In feite kampen we bijna allemaal met dezelfde problemen. Je kan soms meer overeenkomsten hebben met iemand als dat je van te voren denkt. Je kunt immers niet aan iemand zien wat er achter zijn of haar voordeur afspeelt.

Als we vaker naar elkaar luisteren en problemen over onzekerheden delen dan kan dat enorm opluchten. Dan voel je in lastige situaties niet meteen de sukkel of de ontaarde moeder.

Als je er samen over je schaamtegevoel praat voel je je even minder alleen in je probleem. Je schaamtegevoel lijkt minder zwaar te wegen. En wie weet kun je er achteraf zelfs samen nog om de situatie lachen.

Delen maakt het leven luchtiger en laat ons situaties vanaf een andere kant bekijken.

Verdoof jezelf niet zo.

Veel mensen stoppen lastige gevoelens als angst, verdriet, boosheid, teleurstelling en schaamte en depressieve gevoelens) weg. Simpelweg omdat ze het moeilijk vinden om ermee om te gaan. In plaats van deze gevoelens toe te laten en te doorvoelen, worden ze verdoofd. Verdoven kan o.a. door:

  • Alcohol (om de scherpe kantjes van het leven even niet te voelen).
  • Drugs (om even in een andere staat van zijn te komen, maar daarna een flinke dip krijgen).
  • Eten (bijvoorbeeld troost eten).
  • medicijnen in te nemen.
  • Door te shoppen. (
  • Gokken (geld er doorheen jagen in het casino)
  • Veel voor anderen te zorgen en hierdoor de aandacht vooral niet op jou vestigen.
  • Veel werken. (Overwerken, om maar niet thuis te zijn en de emoties onder ogen hoeven te komen).
  • Bezig blijven (geen pauze nemen of op tijd stoppen).

Weet dat als je wilt stoppen met jezelf verdoven, dat op ieder moment mogelijk is en schakel hulp in indien je het gevoel hebt dat je het niet alleen kan. sommige patronen kunnen zo ingesleten zijn dat het moeilijk is om ze alleen te doorbreken.

Accepteer dat vervelende gevoelens en geluk dicht bij elkaar liggen.

No rain, no flowers

Als je je niet openstelt voor vervelende gevoelens is het ook lastig om je open te stellen voor geluk. Beiden gevoelens kun je tot diep in de kern voelen. Het één is soms nauw met het ander verbonden.

Zo kun je….

Hartstochtelijk de liefde gaan bedrijven met je nieuwe lover en je toch even ongemakkelijk voelen omdat dit de eerste keer is dat hij/zij je lichaam ziet.

De keuze hebben gemaakt om in het buitenland te gaan wonen, maar je toch onzeker voelen over of je de juiste beslissing hebt genomen en wie je achter laat.

Je je verdrietig voelen bij het afscheid nemen van je collega’s waarmee je jaren hebt samengewerkt en toch blij uitkijken naar je nieuwe baan of andere invulling van jouw nieuwe leven.

Omdat geluk en vervelende gevoelens dicht bij elkaar kunnen liggen kun je maar beter accepteren dat kwetsbaarheid bij het leven hoort. Door je kwetsbaarheid te tonen zien anderen jou echte ik en niet iemand die zich verbergt achter een masker.

Verstop je daarom niet langer.

Kom in beweging.

Jij mag er zijn.

Ja, ook met je ongemakkelijkheden.

 

Ik sluit af met de mooie woorden van Tony Crabbe:

Je bent niet sterk en veerkrachtig als je alles goed weet te doen, maar wel als je nadat je hebt gefaald weer opkrabbelt om het opnieuw te proberen.

Wil je deze blog een keer beluisteren? Dat kan, ik heb van deze blog namelijk ook een podcast gemaakt. In deze podcast zit nog 2 extra persoonlijke voorbeelden verwerkt die niet in deze blog staan. Nieuwsgierig? Beluister dan mijn podcast over.

 

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *