Een werkweek van 4 uur door: Timothy Ferriss

|Ontdekken|Reviews boeken

Dat klinkt relaxed, dacht ik bij mezelf toen ik de titel van het boek hoorde dat iemand me had aangeraden te lezen. Timothy Ferris, de schrijver van dit boek onderzocht de geheimen van de snel groeiende groep mensen, die het idee van: Eerst werken en dan leven heeft ingeruild voor: Een luxe leven in het hier en nu. Hij deelt in dit boek de geheimen zodat ook jij misschien kan gaan genieten van weinig werkuren, veel vrije tijd en genoeg geld!

Timothy zelf is: gastdocent op de Princeton University en geeft leiding aan een multinational –  Spreekt zes talen, is de eerste Amerikaanse wereldrecordhouder tangodansen en nationaal kampioen Chinees kickboksen. (Tussendoor is hij vaak op reis) Hij zegt dat niet het geld er voor zorgt dat je zo’n leven kan leiden, maar de economische factoren tijd en mobiliteit. Dat maakte me nieuwsgierig!

Ik zal alvast een aantal tips uit het boek met je delen (In het boek komen deze punten uitgebreid aan bod).

  • Probeer je angst te benoemen, (te overwinnen) en te kijken wat je nu echt wilt.
  • Probeer alle informatie en onderbrekingen die onbelangrijk zijn te negeren of door te verwijzen.
  • Los problemen op via de e-mail in plaats van persoonlijke gesprekken. Zo houd je tijd over voor andere dingen.
  • Ga eens (een week) mediavasten. Probeer minder online te zijn, en lees geen krant. In de praktijk blijkt dat je eigenlijk niet zo veel mist. Mocht er echt iets ergs gebeuren dan hoor je het toch wel.
  • Zeg eens vaker nee, en oefen dat regelmatig zo dat je er steeds handiger in word.
  • Leer snel lezen. als je veel moet lezen, Je bespaard zo een hoop tijd! (verkorte cursus lees je in dit boek)
  • Vind je Muze en zoek naar een markt voor jou product.
  • Ga effectief en efficiënt te werk door te werken met de wet van Pareto dit houd in: 80% van de output komt uit 20% van de input.
  • Probeer als baas of leidinggevende los te laten dat jij de enige bent die iets goed kan doen. Geef medewekers meer bevoegdheden en informatie over wat er allemaal speelt.
  • Neem een persoonlijke assistent op afstand dit kan erg handig zijn, Zo leer je zelf opdrachten te geven, in plaats van opdrachten te ontvangen. Maar waarom zou je dat doen? als je het zelf toch beter kan? Het antwoord is: Omdat je zo meer tijd hebt voor grotere dingen die jij belangrijk of leuk vind.

Conclusie:
Ondanks, dat ik denk dat de tips in dit boek niet voor ieder beroep in de praktijk zijn te brengen, kan ik zeggen dat ik er heel wat waardevolle tips heb uitgehaald. Dit boek zet je aan het denken en leert je anders te kijken naar bepaalde situaties. Een eyeopener!! Sommige dromen zijn niet onmogelijk en liggen soms dichter in je bereik dan je zelf denkt.

Toen ik bijna bij de laatste blz. van het boek was, kwam ik aan bij een gedicht dat Timothy had gekregen van een terminaal ziek meisje. Het raakte me. In het gedicht kwam duidelijk naar voren hoe breekbaar het leven is, dat we door onze haast vaak vergeten te genieten en hierdoor soms de mooiste dingen missen. Ik heb het gedicht nog een paar keer na gelezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Geef een reactie