Interview met Aleid Collaris van Schitterend Leven

Aleid Collaris is de oprichtster van Schitterend Leven. Op haar blog neemt ze je mee tijdens haar ondekkingstocht naar een zinvol leven vanuit hart en ziel. Ze schrijft prachtige gedichten die me raken. Aleid inspireert me! Ze staat anders in het leven mede door wat ze al op jonge leeftijd heeft mee gemaakt. Maak kennis met Aleid en lees deze blog.

Waar staat Schitterend Leven voor? en hoe is het ontstaan?
Schitterend  Leven staat voor mij voor het leven vanuit hart en ziel. De vrijheid die daar bij komt kijken, laat het leven naar mijn idee schitteren! Daarmee bedoel ik de vrijheid in – en om je heen.
Schitterend Leven is ruim 2 jaar geleden ontstaan, vanuit de eigen praktijk ‘Schitterend Kind’ die ik toentertijd had. Dit was een praktijk voor kunstzinnige therapie, voor mensen geconfronteerd met kanker. Langzaam aan werd dit Schitterend Leven, waarbij ik de vertaalslag naar mezelf ging maken.

Voor mij voelt het als heel natuurlijk om vanuit contact met mezelf, een ander te inspireren en raken. Dit doe ik door middel van schrijven van gedichtjes, om het leven meer betekenis te geven. Als kaarten en tassen zijn deze te koop in winkels en verspreid door het land en via mijn webshop. Daarnaast schrijf ik artikelen en geef ik licht/inspiratiesessies.

Voor Schitterend Leven schrijf je mooie inspirerende gedichten. Hield je als kind al van schrijven en dichten?
Dank je wel voor je compliment! Dat blijf ik iedere keer weer zo leuk vinden om te horen. Als kind was ik veel aan het tekenen, schilderen en knutselen. Ik kon hier hele dagen mee zoet zijn. Ik vond het leuk om te kalligraferen en heel netjes te schrijven. Niet zo zeer om zelf te schrijven. Wat ik wel eens deed, was een gedicht dat al bestond, overschrijven. Ik werd erg blij om dit heel netjes te doen. Hier maakte ik dan een sfeerbeeld van met veel kleuren er omheen.

Op jou blog vertel je over jouw leven met een chronische beperking. Op jonge leeftijd ben je geopereerd aan een hersentumor. Ben je veranderd door wat je hebt meegemaakt tijdens jou ziekte?
Ik was nog net geen 15 toen mijn leven van de één op de andere dag een andere wending aannam. Het was een periode van kwetsbaarheid en kracht, angst en vertrouwen. Een tijd waarin ik de pubertijd oversloeg en met hele andere dingen bezig was, vergeleken met m’n leeftijdsgenoten. In dat opzicht ben ik zeker veranderd. Ik ben bewuste keuzes gaan maken, was zowel bezig met m’n toekomst, als met het hier en nu. Deze tijd ging gepaard met veel angst en somberheid.

Hoe leerde jij jezelf om weer op jou lichaam te vertrouwen?
Een half jaar voor de diagnose / operatie, begon ik met meditatie. Niet wetende dat ik daar in de toekomst heel veel aan zou hebben! De rust en het contact met mezelf zijn dingen die essentieel zijn voor meer energie en vertrouwen.

Zo heb ik een aantal jaar na de operatie, veel last gehad van hevige hoofdpijnen. Tot ik er een aantal jaar later helemaal klaar mee was en bewust ging kijken naar mijn leefstijl / voeding. zowel meditatie, dagelijks bezig zijn met persoonlijke groei, mooie + voedende gesprekken en vitale voeding dragen bij aan een gevoel van welbevinden en geluk.

Een tijd terug stapte je op de fiets om voor onbepaalde tijd Nederland te ontdekken, en ook vorig jaar ging je met de fiets op pad. Deze keer om vanuit Leiden via Zeeland een stuk door België te fietsen. Waar komt die ongelofelijke drang naar fietsen vandaan?
Haha inderdaad, het is een ongelofelijke drang 😉 Ik heb het fietsen nooit gedaan als sport, dus ben ook geen ambitieuze fietser wat dat betreft. Toch kreeg ik van de één op de andere dag het idee (of beter gezegd: het verlangen) om voor onbepaalde tijd op de fiets te stappen. Dat het toen herfst was, maakte voor mij geen verschil. Zo ben ik in 2016, gedurende de herfst en een gedeelte van de winter, een stuk van ons land gaan verkennen per fiets.

De reden om te gaan fietsen was om de kracht in mezelf te ontdekken. Maar ook de vrijheid te voelen met weinig bepakking, te reizen per fiets. Onderweg het contact met leuke mensen (Echt hoor, Nederland kent heel veel leuke, warme en betrokken mensen), de mooie landschappen en de verstilling in combinatie met de gezelligheid van dorpen / steden. Alsof ik meer verbonden ben met ons kikkerlandje.

Wat mag er niet ontbreken in jouw fietstas tijdens een lange fietstocht?
Mijn medicijnen haha, anders kom ik niet verder dan een halve dag! Daarnaast vind ik mijn camera heel belangrijk + notitieboekje met pen / laptopje om mijn ervaringen op te schrijven. Dit om van me af te schrijven, nieuwe ontdekkingen te noteren en vervolgens te delen.

Waar wordt jij echt gelukkig van?
Ik ben gelukkig wanneer ik mijn dagen zelf kan indelen. Op het moment voel ik zeker geluk, want dit element is aanwezig in mijn leven. Eind januari ben ik voor de tweede 2e keer een seizoen naar Oostenrijk. Dat ik dit zelf kan vormgeven (evenals mijn fietsreizen) maakt mij een gelukkig mens. Ik heb altijd al het verlangen gehad om buiten de gebaande paden te denken en daarbij zelf te creëren.
Iedere dag vraag ik mezelf af hoe ik dit kan integreren in de dag. Daarbij kies ik ervoor om dagelijks te lezen en schrijven m.b.t. het thema persoonlijke groei. Schrijven voor mezelf of voor mijn lezers van Schitterend Leven.

Ik heb periodes dat mijn lichaam of juist mijn hoofd niet wil. Dit zijn de tijden dat ik veel moe ben er bijna niets uit me komt. Ook dat hoort erbij. Ik heb ermee leren omgaan, het hoort bij mij. Het leven kan niet alleen maar pieken.

Welk cijfer zou jij jou leven op dit moment geven?
Een 8 😉

Wat staat er op jouw bucketlist?
Dit jaar ga ik mijn gedichtenbundel uitbrengen, om het leven meer betekenis te geven, voor jong en oud.

 

Wil je meer over Aleid en Schitterend Leven lezen klik dan hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *